Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 9. 2013,
11.12

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 21. 9. 2013, 11.12

8 let, 5 mesecev

Foto: Stična mladih privabila več kot šest tisoč mladih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Škof Anton Jamnik je več kot šest tisoč mladim, ki so se zbrali na festivalu Stična mladih, prinesel pozdrave papeža Frančiška.

Pred sklepnim koncertom je bila na samostanskem dvorišču skupno mašo, ki jo je vodil novomeški škof in apostolski administrator ljubljanske nadškofije Andrej Glavan, ki tudi predseduje Slovenski škofovski konferenci, mlade pa je nagovoril ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Škof Jamnik papeža povabil v Slovenijo Med drugim jim je prinesel pozdrave papeža Frančiška. Jamnik je papeža srečal na svetovnem dnevu mladih v Riu de Janeiru poleti letos in ko mu je povedal, da prihaja iz Slovenije, ga je papež objel in mu naročil pozdrave za vse mlade v Sloveniji. Škofje iz drugih koncev sveta so bili presenečeni, kako je papež navdušen nad Slovenijo. Jamnik je mladim povedal tudi, da je papeža Frančiška povabil v Slovenijo, ta pa se mu je nasmehnil in dejal "Hvala za povabilo. Bomo videli …"

Festival pod vtisom svetovnega dneva mladih v Braziliji Letošnje geslo festivala je bilo Pojdite in naredite vse narode za moje učence, povezano pa je s preteklim poletnim svetovnim dnevom mladih. Organizatorji so želeli mladim ponuditi izkušnjo skupnosti, ki nudi prepoznavanje enkratnosti posameznika in bližine Boga, spodbuja izmenjavo izkušenj med skupinami ter prenos izkušnje v skupine in osebno življenje.

Mladi so na prireditev pri cistercijanskem samostanu prišli s posebej organiziranimi župnijskimi in dekanijskimi avtobusi, iz Ljubljane je pripeljal posebni vlak, okoli 50 mladih pa se je že sinoči prispelo v Stično peš iz Litije, od koder so skavti organizirali romanje.

Za dobro vzdušje poskrbelo tudi sonce Program je potekal ločeno za dijake in študente. "Vzdušje je super. Pri programu za dijake so ravno razprostrli neko kopreno čez celoten prostor pod odrom, super je izpadlo, mladi so se pridružili. Pestro je tudi že pri programu za študente, ki jih je s petjem ogrela pevka Edita, posebej pa jih bo nagovoril škof Stanislav Lipovšek," je opisal glavni koordinator Marko Kržišnik in dodal, da je za dobro vzdušje letos poskrbelo tudi sonce.

Dobro so bile obiskane tudi stojnice in delavnice, kjer so mlade med drugim seznanjali o zasvojenosti, medsebojnih odnosih, družinskem življenju, misijonarstvu, aktivnem državljanstvu in krščanskem življenju, socialnih omrežjih in o tem, kako do zaposlitve. Na stojnicah pa je različna ponudba priložnosti za mlade, v samostanski kapeli so imeli mladi ves čas festivala priložnost za molitev, odvil pa se je tudi nogometni turnir.

Vstopnine ni, dobrodošli so prostovoljni prispevki Festival pripravljajo mladi za mlade, projekt pa vodi Društvo SKAM – Skupnost katoliške mladine, ki udeležence poziva k prostovoljnemu prispevku za organizacijo festivala v višini pet evrov. Petino zbranih sredstev bodo namenili za dobrodelno akcijo, ki jo pripravljajo. O tem, komu bodo šla sredstva, pa bodo lahko odločali udeleženci sami – letos namreč izbirajo med Družinskim centrom Sveta Gora, oskrbo otrok s hrano v centru Akamasoa na Madagaskarju in projektom Botrstvo v Sloveniji.

Ne spreglejte