Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 6. 2018,
9.35

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

goljufija posel občina sodišče

Sreda, 27. 6. 2018, 9.35

5 let, 9 mesecev

Fištravčev svetovalec na sodišču zaradi domnevne poslovne goljufije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Marko Kovačič | Foto STA

Foto: STA

Marko Kovačič, svetovalec mariborskega župana Andreja Fištravca, se je moral zglasiti na sodišču in se zagovarjati zaradi domnevne poslovne goljufije v skupni vrednosti skoraj 120.000 evrov. Na predobravnavnem naroku je zavrnil krivdo, saj naj bi vse terjatve že poravnal.

Tožilstvo Kovačiču po pisanju časnika Večer očita poslovno goljufijo, saj naj bi njegovo podjetje Svarog informacijske tehnologije osmim naročnikom ne dostavilo interaktivnih tabel, čeprav je denar zanje prejelo. Zaradi neplačila socialnih prispevkov se mu očitata tudi dve kaznivi dejanji kršenja pravic skupaj sedmim zaposlenim v Zavodu Svarog in družbi Svarog informacijske tehnologije.

Kazenski pregon je po poročanju Dnevnika sprožila prijava zavoda Alma Mater Europaea - Evropsko središče Maribor. Ta je Kovačiča konec leta 2013 ovadila zaradi poslovne goljufije, ponarejanja poslovne dokumentacije in zlorabe položaja pri nakupu interaktivnih tabel.

Avtomoto Stara vozniška modrost bi mu rešila življenje #video

Kovačič krivdo zavrnil

Kovačič je krivdo na predobravnavnem naroku zavrnil. Kot je povedal njegov odvetnik Milenko Ačanski iz Odvetniške pisarne Zečević, je Kovačič vse terjatve upnikov v različnih postopkih že poravnal, nedostavitev informativnih tabel pa naj ne bi bila posledica naklepa, ampak slabega finančnega stanja družbe Svarog informacijske tehnologije. Prav tako naj bi Kovačič poravnal tudi večino dolga do zaposlenih.

Kovačič po zaključku predobravnavnega naroka očitkov proti njemu ni želel komentirati, se pa po poročanju Večera postavlja vprašanje, kako je tako visoke dolgove lahko poravnal, glede na to, da, kot je povedal na sodišču, zasluži okrog tisoč evrov mesečno. Glavna obravnava je razpisana za 21. september.

Ločevanje otrok od staršev
Novice Ameriške zvezne države v tožbo zaradi ločevanja otrok od staršev

Zoper Kovačiča uveden še en postopek

Kot je na sodišču povedal obdolženi, je zoper njega uveden še en postopek. Ta naj bi bil po informacijah Večera še v fazi preiskave, tožilstvo pa naj bi ugotavljalo njegovo domnevno napeljevanje k zlorabi položaja.

Kot so na Večeru izvedeli neuradno, naj bi Kovačič v postopku javnega naročanja Snage vplival na takratnega direktorja Aleša Vajngerla, da je ta leta 2014 brošuro za predstavitev projekta Wcycle Maribor, ki so jo potrebovali za promocijo na Kitajskem, naročil pri oglaševalski agenciji Oranža.

Slavnostna seja državnega zbora
Novice Pahor: V primeru nejasnosti bom dal Janši prednost pred Šarcem #video
Milan Brglez, Miro Cerar
Novice V SMC po izključitvi Brgleza poudarjajo, da ne gredo v Janševo koalicijo
Ne spreglejte