Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 5. 2022,
13.07

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

9

Natisni članek

Rusija Finska Nato

Nedelja, 15. 5. 2022, 13.07

1 leto, 11 mesecev

Švedska sledi zgledu Finske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

9

nato | Foto STA

Foto: STA

Finska se je odločila zaprositi za članstvo v zvezi Nato, je danes sporočil finski predsednik Sauli Niinistö. Na skupni novinarski konferenci s premierko Sanno Marin sta odločitev označila za "zgodovinski dan" in začetek nove dobe. Odločitev mora potrditi še parlament, ki naj bi o tem odločal v ponedeljek.

Predsednik Niinistö in premierka Marin sta članstvo države v Natu podprla že v četrtek, danes pa sta objavila uradno odločitev, da bo Finska zaprosila za sprejem v Severnoatlantsko zavezništvo.

"Danes sta se predsednik republike in vladni odbor za zunanjo politiko skupaj dogovorila, da bo Finska po posvetovanju s parlamentom zaprosila za članstvo v Natu. To je zgodovinski dan. Odpira se nova doba," sta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala predsednik in premierka.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg
Novice Sta Švedska in Finska tik pred pridružitvijo Natu?

Rusija bo članstvo obravnavala kot grožnjo

Finska se, podobno kot sosednja Švedska, za odpoved nevtralni drži in vstop v Nato odloča v luči ruske invazije na Ukrajino. Moskva se je odzvala z besedami, da bo finsko članstvo vsekakor obravnavala kot grožnjo.

Finska, ki šteje 5,5 milijona prebivalcev, ima z Rusijo 1.300 kilometrov dolgo mejo, njeno politično in javno mnenje pa se je dramatično spremenilo v prid članstva, potem ko je Rusija 24. februarja pričela z invazijo na Ukrajino.

Vladajoči socialdemokrati podprli odločitev za vstop Švedske v Nato

Švedska vladajoča socialdemokratska stranka je danes sporočila, da se zavzema za vstop Švedske v Nato, s čimer je državi odprla pot za nadaljnje korake pri vložitvi prošnje za članstvo. Švedska tako sledi zgledu Finske, kjer sta premierka in predsednik prav danes napovedala, da bo država zaprosila za članstvo v Natu.

"Predsedstvo stranke je na seji 15. maja 2022 sklenilo, da si bo stranka prizadevala, da Švedska zaprosi za članstvo v Natu," je v izjavi zapisala švedska vladajoča stranka, ki jo vodi premierka Magdalena Andersson.

Ker sta premierka in predsednik sosednje Finske danes že uradno napovedala, da bo Finska vložila prošnjo za vstop v Nato, je zdaj skoraj gotovo, da bo enako v nekaj dneh storila tudi Švedska, poroča Reuters.

"Socialni demokrati si bomo prizadevali, da bo Švedska v primeru odobritve prošnje izrazila enostranske zadržke in nasprotovanje namestitvi jedrskega orožja in stalnih vojaških oporišč na švedskem ozemlju," je stranka še zapisala v izjavi.

Notranje posvetovanje je razkrilo določene delitve znotraj stranke, nekateri kritiki so namreč menili, da je bila odločitev prehitra in da je sledila finskemu časovnemu načrtu, dodaja francoska tiskovna agencija AFP. Kljub temu je bila zelena luč vodstva stranke pričakovana.
Ne spreglejte