Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2016,
21.49

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

3

Natisni članek

stavka

Ponedeljek, 5. 12. 2016, 21.49

3 mesece, 2 tedna

Filharmoniki stavkajo zaradi maestra Lajovica #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

3

Stavka Slovenska Filharmonija | Foto Bobo

Foto: Bobo

Zaposleni v orkestru Slovenske filharmonije (SF) so pred današnjo večerno vajo začeli stavko, s katero želijo predvsem doseči razrešitev šefa dirigenta Uroša Lajovica.

Direktor filharmonije Damjan Damjanovič in dirigent Uroš Lajovic sta še danes pojasnjevala, da je ves zaplet plod ozkih interesov posameznikov, kar je stavkovni odbor zavrnil. Izjave Damjanoviča in Lajovica so ocenili "kot skrajno nizkoten in strahopeten napad na predstavnike zaposlenih, zlasti ker prihajajo s položaja moči".

Damjanovič maestra nastavil brez soglasja orkestra

Kot so zapisali v izjavi za javnost, je maestra Lajovica Damjanovič nastavil na mesto šefa dirigenta brez posvetovanja in soglasja orkestra, kar je v nasprotju s povsod po svetu uveljavljeno in uspešno prakso, ki dirigentu podeli legitimnost izbire in je predpogoj za njegovo uspešno delovanje. Dodajajo, da so pred imenovanjem Lajovica člani orkestra direktorja opozarjali na svoje dvome o uspešnosti sodelovanja z njim, vendar njihovih opozoril ni upošteval, je pa izjavil, da bo morebitne težave reševal.

Spor zaradi sedežnega reda

Sedežni red orkestra, ki naj bi bil po Lajovčevem mnenju glavni razlog za stavko, je šef dirigent poskušal uvesti v začetku lanske sezone. Ukrep je sprejel proti absolutni večinski volji orkestra in kljub pozivu vodij godalnih skupin, naj od tega odstopi.

Nesporazumi in konfliktni odnosi Lajovica z orkestrom pa so doživeli vrhunec v drugi polovici oktobra, ko je, kot so zapisali, Lajovic izrekel več žaljivk na račun glasbenikov in med vajo osebno obračunaval s članom orkestra. Vse to je pripeljalo do prekinitve vaje.

Petinsedemdeset članov orkestra od 96 z Lajovicem ne želi sodelovati

Na sestanku 20. oktobra so se člani orkestra strinjali, da glede na dosedanji način njegovega dela z orkestrom sodelovanje z Lajovicem ne more biti uspešno. Tajno glasovanje je potrdilo, da 75 članov orkestra od 96 z Lajovicem ne želi več sodelovati. O njegovem ravnanju so predstavniki zaposlenih obvestili direktorja, ta pa se, kot so zapisali, na njihovo zahtevo po zaščiti dostojanstva glasbenikov ni odzval.

Strokovni svet je o sporu razpravljal 27. oktobra in predlagal konec sodelovanja z Lajovicem. O tem je obvestil člane sveta zavoda, ti pa se na dopis in predlog strokovnega sveta niso odzvali.

Orkester je na sestanku 21. novembra z večino glasov sprejel dopis direktorju, v katerem predstavniki zaposlenih zahtevajo, da vodstvo zamenja Lajovica že na vaji 5. decembra, ter se seznanil z možnostjo stavke.

Stavka Slovenska Filharmonija | Foto: Bobo Foto: Bobo

Zaradi napovedane stavke grožnje zaposlenim

Ob glasovanju o stavki pa so predstavniki zaposlenih prejeli direktorjev dopis, v katerem jih je pozval, naj stavke ne izvedejo, ter jim grozil s škodo, ki naj bi jo povzročili. Kot zatrjujejo, so podobne grožnje predstavniki zaposlenih doživljali na seji sveta 29. novembra, ko naj bi jim grozil predsednik sveta in odvetnik Dušan Korošec, ki naj bi zastopal SF.

Člani stavkovnega odbora so še dodali, da je vsa odgovornost za morebitno nastalo škodo zaradi stavke direktorjeva, saj se ni pravočasno in pravilno odzval na opozorila predstavnikov orkestra, svojo vlogo pa ima tudi svet zavoda, ki se ni odzval na opozorila strokovnega sveta.

Ker je po njihovem prepričanju za nastalo krizo v SF najbolj odgovoren Damjanovič, ga pozivajo, da takoj začne postopke za sporazumen konec sodelovanja z Lajovicem ter tako prepreči ne le morebitno materialno, temveč tudi nematerialno škodo.

Lajovic, ki je kot šef dirigent začel delovati spomladi 2015, je sicer za sobotno Delo povedal, da namerava vztrajati do konca svojega mandata.

 

Ne spreglejte