SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Filatelistična razstava o judu v Fabjanovi kovnici šampionov na Lopati

1

termometer

V prostorih Judo kluba Zdežele Sankaku na Lopati pri Celju je na ogled filatelistična razstava o judu, na kateri je predstavljenih 83 znamk na temo juda, skupno pa 200 znamk z vsega sveta.

Kot pravi pobudnik razstave, filatelist Tone Petek iz Celja, je na razstavi mogoče videti najstarejšo izdano znamko na temo juda iz leta 1953 in drugo najstarejšo iz leta 1956, ki so jo izdali ob odprtju največje športne dvorane na Japonskem. Kot posebno zanimivost na razstavi Petek navaja še dopisnico z žigom na temo juda, ki je bila odposlana 19. maja 1936, 17 let pred izdajo prve znamke s temo juda leta 1936.

Marjan Fabjan, tudi strasten zbiratelj, je bil takoj za Dolgoletnega in zagnanega filatelista Toneta Petka so k pripravi filatelistične razstave o judu spodbudili izjemni rezultati Urške Žolnir, Lucije Polavder ter drugih judoistk in judoistov pod vodstvom vrhunskega trenerja Marjana Fabjana, ki se je takoj ogrel za njegovo pobudo. Tudi zato, ker je tudi Marjan Fabjan ljubiteljski zbiratelj športnega gradiva in ima nekakšen zasebni športni muzej.

Še razstava o zgodovini juda in celjskega kluba Sankaku Ob razstavi znamk na temo juda si je v prostorih kluba Z'dežele Sankaku na Lopati pri Celju mogoče ogledati tudi razstavo 16 eksponatov na temo zgodovine juda in delovanja nadvse uspešnega domačega celjskega kluba, ki je v zadnjih letih prispeval šampone in vrhunske uspehe, tudi olimpijske medalje, med njimi najžlahtnejšo Urške Žolnir na olimpijskih igrah lani v Londonu.

Toneta Petka, ki se posveča tematskih zbirkam, jek pripravi razstave spodbudil tudi dober sprejem filatelistične razstave znamk na temo jedi na žlico, ki so jo pred časom pripravili na Srednji gostinski šoli v Celju.

Razstava se seli tudi v Podčetrtek

Filatelistična razstava o judu bo v prostorih kluba Sankaku na ogled do 29. junija, vmes pa jo bodo za dva dneva prestavili v Podčetrtek, kjer bodo od 15. do 16. junija pripravili evropski pokal v judu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin