Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2024,
6.36

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

UKC Ljubljana Marko Jug nadure stavka Fides zdravniki

Sreda, 31. 1. 2024, 6.36

2 meseca, 3 tedne

Direktor UKC Ljubljana: Organizacija dela bo jasna čez mesec dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Marko Jug | Po oceni sindikata je preklice soglasij podala več kot polovica vseh slovenskih zdravnikov. Popoldne pa se bodo po napovedih nadaljevala pogajanja med Fidesom in vladno stranjo. | Foto Ana Kovač

Po oceni sindikata je preklice soglasij podala več kot polovica vseh slovenskih zdravnikov. Popoldne pa se bodo po napovedih nadaljevala pogajanja med Fidesom in vladno stranjo.

Foto: Ana Kovač

Prvi mož največje slovenske bolnišnice, Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, se do zdravniške stavke in zahtev zdravnikov ne želi javno opredeljevati, je na vprašanje odgovoril za portal Siol.net. "Ker UKC ni stranka v postopku, temveč talec dogajanja," je pojasnil generalni direktor Marko Jug. Sindikalni zaupniki Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije bodo vodstvom javnih zdravstvenih zavodov sicer danes predali preklice soglasij zdravnikov za nadurno delo. 

"Glede dela pa bomo danes podali ocene," je še na vprašanje, kako komentira umike soglasij zdravnikov za nadurno delo, dejal Jug. "Na kratko, glede na to, da umik soglasij začne učinkovati 30 dni po vložitvi, v naslednjem mesecu ne pričakujemo večjih odstopanj, kasneje pa bo delo urejeno tako, da se bo delo organiziralo na način, da bo kljub umiku zagotovljen zakonski minimum," je obrazložil.

Fides: Umik soglasij je bil nujen

Odločitev o umiku soglasij za nadurno delo je Fides sprejel na torkovi seji glavnega stavkovnega odbora. "To je bil nujen ukrep, ki smo ga morali sprejeti prav zaradi tega, da opozorimo, da si ta vlada sploh ne želi nobenih sprememb v zdravstvu," je po seji povedal predsednik sindikata Damjan Polh.

Zdravniki bodo tako po njegovih besedah odslej delali do največ 48 ur na teden in ne več. Prav tako ne bodo delali več kot 16 ur neprekinjeno. "To je povsem v skladu z evropsko direktivo o delovnem času," je pojasnil.

Nekatera soglasja bodo v veljavo stopila takoj, tak primer naj bi bila Splošna bolnišnica Celje in Onkološki inštitut Ljubljana. V nekaterih primerih pa bo preklic oziroma umik soglasij v veljavo stopil v 30 dneh. Naloga javnih zdravstvenih zavodov bo po njegovih besedah ta, da ob upoštevanju novih pogojev sestavijo urnike tako, da se prilagodijo umiku soglasij, je dejal Polh.

Sindikat Fides je 15. januarja začel stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.
zdravniki zdravstvo stavka UKC KC
Novice Soglasja za nadurno delo umaknila že več kot polovica zdravnikov
Fides, stavka
Novice Dogovora ni, bodo zdravniki zaostrili stavko?
zdravniki zdravstvo stavka UKC KC
Novice Fides zaostril stavko: Delali bomo le 40 ur tedensko #video
Marko Jug
Novice Prvi mož UKC Ljubljana: Tukaj smo, da zdravimo, ne da ustvarjamo dobiček
Ne spreglejte