Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 1. 2024,
13.28

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

Natisni članek

vlada zdravniki stavka Fides

Torek, 30. 1. 2024, 13.28

3 mesece

Fides zaostril stavko: Delali bomo le 40 ur tedensko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

Danes je bila seja glavnega stavkovnega odbora zdravniškega sindikata Fides, na kateri so predlagali zaostritev stavke. Na glavnem stavkovnem odboru so tako odločili, da bodo z jutrišnjim dnem aktivirali preklice soglasij za nadurno delo. To pomeni, da zdravniki, ki so se odločili za preklic soglasja, ne bodo več delali več kot 40 ur na teden ali več kot 16 neprekinjenih ur. Soglasja naj bi umaknila kar polovica vseh zdravnikov, tisti, ki soglasja niso preklicali, pa bodo lahko delali, kot so doslej. 

Na današnjem glavnem stavkovnem odboru so predlagali zaostritev stavke. "Z jutrišnjim dnem aktiviramo preklice soglasij povsod tam, kjer so jih zbrali," je povedal predsednik Fidesa Damjan Polh. "Po do zdaj zbranih podatkih je umike soglasij podpisala že več kot polovica zdravnikov, ki sicer dela veliko več, kot predpisuje evropska direktiva o delovnem času, in s tem omogoča delovanje osiromašenega javnega zdravstvenega sistema," so navedli v Fidesu in dodali, da bodo zdravnice in zdravniki na novo pridobljeni prosti čas namenili družinam. "Vlada pa naj ta čas nameni za razmislek o prioritetah," so pripomnili. 

Polh: To je bil nujen ukrep

"Delali bomo le 40 ur tedensko, kar je v skladu z evropsko direktivo. Predvidoma bodo zdravniki delali osem ur na dan. V tem urniku se bo delalo normalno. Naloga javnih zdravstvenih zavodov bo, da ob upoštevanju novih pogojev sestavijo urnike tako, da se prilagodijo umiku soglasij. To je bil nujen ukrep, ki smo ga morali sprejeti," je dejal Polh.

"Vlada nam daje samo obljube in zavlačuje pogajanja. Zahtevamo resne in jasne zaveze, da bo ta zdravstveni steber formiran," je dodal predsednik Fidesa. 

Nekatera soglasja bodo začela veljati takoj, takšna primera naj bi bila Splošna bolnišnica Celje in Onkološki inštitut Ljubljana. V nekaterih primerih pa bo preklic oziroma umik soglasij začel veljati v 30 dneh.

Predsednik Fidesa Damjan Polh | Foto: Matic Prevc/STA Predsednik Fidesa Damjan Polh Foto: Matic Prevc/STA

Ministrstvo za zdravje Fidesu: Zamrznite stavko

Na ministrstvu za zdravje so se odzvali na Fidesovo odločitev o zaostritvi stavke:

"Ministrstvo za zdravje je v stalnem stiku z vodstvi javnih zdravstvenih zavodov in natančno spremlja organizacijo dela med stavko. Vodstva zdravstvenih zavodov smo v luči današnje napovedi zaostrovanja stavke zaprosili, da nam glede na število preklicanih soglasij sporočijo ukrepe, ki jih bodo sprejeli za zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva. To je ključno za naše nadaljnje odločitve in morebitne prilagoditve, ki jih bomo morda morali sprejeti v okviru trenutnih razmer.

Ob tem dodajmo, da zavračamo očitke stavkovnega odbora Fides, da se vlada ne pogaja konstruktivno. Predlogi vladne pogajalske skupine prinašajo konkretne rešitve v sklopu javnofinančne vzdržnosti. Prav tako moramo poudariti, da so člani Fidesa del širšega zdravstvenega tima, ki ga sestavljajo tudi druge poklicne skupine v zdravstvu, zato mora biti urejanje plač enotno za vse zaposlene v timu.

Zato ponovno pozivamo Fides, da stavko zamrzne in se aktivno udeležuje stebrnih pogajanj, dokler ne najdemo rešitve, ki bo sprejemljiva za obe strani."
Fides, stavka
Novice Dogovora ni, bodo zdravniki zaostrili stavko?
zdravniki zdravstvo stavka UKC KC
Novice Soglasja za nadurno delo umaknila že več kot polovica zdravnikov
Valentina Prevolnik Rupel
Novice Prevolnik Ruplova o zdravniški stavki: Direktorji so me "relativno pomirili" #video
Fides
Novice ZSSS: Neizdajanje bolniških listov je neodgovorno
Ne spreglejte