Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2024,
6.07

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

Fides zdravje ministrica Valentina Prevolnik Rupel stavka zdravnikov stavka zdravnik

Petek, 26. 1. 2024, 6.07

3 mesece

Prevolnik Ruplova o zdravniški stavki: Direktorji so me "relativno pomirili" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

V Fidesu so ob 12. uri na stavkovnih pogajanjih zaman čakali predstavnike vladne strani, hkrati pa so brez Fidesa potekala pogajanja v okviru plačnega stebra za zdravstvo. Takšno ravnanje vlade v Fidesu razumejo kot umik vlade iz pogajanj. Menijo, da bi lahko stavkovna in stebrna pogajanja potekala istočasno, saj jih vodita dve pogajalski skupini. Ministrica Valentina Prevolnik Rupel je po sestanku dejala, da je po zagotovilih direktorjev zdravstvenih zavodov kljub stavki dobro poskrbljeno. Sicer pa ministrica vztraja, da nima mandata za udeležbo na pogajanjih s Fidesom.

Iz Fidesa so sporočili, da stavko nadaljujejo. "Trenutno preštevamo umike soglasij, ki jih bomo zbirali tudi v naslednjem tednu. Odziv iz terena je odličen. Več bo znanega že v ponedeljek na zborih. Na glavnem stavkovnem odboru, v sredo 31.1., se bo odločalo o nadaljnjih korakih," so napovedali. 

Prevolnik Ruplova: Direktorji so me relativno pomirili 

Na sestanek, namenjen seznanitvi s potekom dela v času stavke, je ministrstvo za zdravje povabilo generalna direktorja obeh univerzitetnih kliničnih centrov, direktorje splošnih bolnišnic (SB) in direktorja Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana ter ZD Maribor.

Kot je po sestanku v izjavi za medije dejala Prevolnik Ruplova, so jo direktorji "relativno pomirili". Oskrba pacientov je namreč kljub stavki zagotovljena na strokovni in varni ravni, za kar se je zahvalila zdravstvenemu osebju.

Ministrica in direktorji so se na sestanku dogovorili glede scenarijev, če bi se stavka nadaljevala. "Vodstva bolnišnic oziroma zdravstvenih domov so mi zagotovila, da pripravljajo scenarije oziroma se pripravljajo tudi na določene ukrepe v prihodnosti, odvisno od tega, kar se bo zgodilo," je povedala.

V bolnišnicah naj bi doslej odpadlo od pet do deset odstotkov storitev 

Direktorji so ministrici zagotovili še, da paciente dnevno obveščajo o morebitnih odpovedih terminov. Število odpovedanih terminov zdravstvenih storitev se po besedah direktorjev razlikuje glede na posamezne oddelke, je pojasnila ministrica. Na oddelkih kirurgije je bilo odpovedanih tudi do 30 odstotkov terminov, na drugih oddelkih pa od pet do deset odstotkov.

Glede napovedi Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides o možnosti umika soglasij zdravnikov za nadurno delo pa je povedala, da upa, da do tega ne bo prišlo. To bi namreč pomembno vplivalo na dostopnost pacientov do zdravstvenega varstva. "So tudi izračuni, ki se seveda razlikujejo glede na velikost, organiziranost bolnišnice, kako dolgo bi bolnišnice to zdržale," je pojasnila.

Po njenih besedah bi umik soglasij predstavljal težavo predvsem za manjše bolnišnice in za manjše oddelke v velikih bolnišnicah. Ministrica zato zdravnike, predvsem pa Fides, poziva, naj se ne odločijo za ta korak.

Direktor SB Celje Dragan Kovačić je po sestanku medijem povedal, da so vsi direktorji izrazili veliko zaskrbljenost glede umika soglasij. V kar nekaj bolnišnicah naj bi bil odstotek zdravnikov, ki so pripravljeni umakniti soglasje, velik. V eni od zdravstvenih ustanov naj bi bilo na ta korak pripravljenih 90 odstotkov zdravnikov, je povedal.

V primeru umika soglasij bi po njegovih besedah najbolj trpele specialistične ambulante, saj bi najprej zagotavljali delovanje urgence. Po najslabšem scenariju bi na nekaterih manjših oddelkih zmanjkalo ljudi, kar bi pomenilo "združevanje strok". To pomeni, da na internističnem oddelku denimo ne bi imeli več ločene hematologije in gastroenterologije, kar je strokovno slabo in pomeni nižanje standarda storitev, je opozoril.

Ob tem je Kovačić dodal, da so direktorji na sestanku pozvali, naj se strani pogajata čim hitreje in intenzivno, da bi pogajanja čim prej privedla do konkretnih rezultatov in do dogovora, ki bi prekinil stavko.

Kovačić: Ministrica absolutno sodi za mizo s Fidesom 

Na vprašanje, zakaj se sama ne udeležuje pogajanj s Fidesom, je Prevolnik Ruplova odgovorila, da ima v vladni pogajalski skupini mandat državni sekretar Denis Kordež. Na dodatno vprašanje, ali bo morda vladi predlagala, da mandat za udeležbo na pogajanjih podeli tudi njej, je odgovorila, da ne, saj gre za stvar predsednika vlade Roberta Goloba, in da verjame, da se "bodo odločili skupaj".

Kovačić pa meni, da ministrica absolutno "sodi za mizo" s Fidesom. "Mogoče apel, da se vsi skupaj, mogoče tudi samo Damjan Polh in ministrica usedeta za neomejeno število ur v neko sobo in prideta ven z rešitvijo. Ker mi vsi to željno čakamo in si želimo, da bi se ta nočna mora počasi končala," je poudaril.

Polh: Vlado smo opozorili, da se vedno ne moremo odzvati na ure, ki jih predlaga vlada 

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Damjan Polh je v izjavi za medije pojasnil, da so v sindikatu uro za današnja pogajanja predlagali glede na svoje obveznosti in razpoložljivost pravnega zastopnika sindikata Damijana Gregorca. Vlado pa da so že večkrat opozorili, da se vedno ne morejo odzvati na ure, ki jih predlaga.

V sindikatu ob tem ne vidijo težave, da bi stavkovna pogajanja in pogajanja za steber zdravstva in socialnega varstva v okviru reforme plačnega sistema v javnem sektorju potekala istočasno. Polh je dejal, da vladno pogajalsko skupino za pogajanja s Fidesom vodi Mirko Stopar, stebrna pogajanja pa minister za javno upravo Franc Props.

"Glede na to, da je bila zasedba vladne pogajalske skupine, s katero rešujemo stavkovne zahteve, večkrat številčno predrugačena in šteje od nekaj članov pa tja do deset, menimo, da bi lahko oba sestanka potekala istočasno, na isti dan, ker so teme precej različne," je dejal Polh.

Odvetnik sindikata Gregorc pa je povedal, da je vlada med pogajanji o stavkovnih zahtevah večkrat poudarila, da ima dve ločeni pogajalski skupini, ki nista enaki in ju je treba ločevati. Zato ne vidijo nobenega razloga za to, da se vladna skupina ni udeležila stavkovnih pogajanj, "lahko v okrnjeni skupini, ampak udeležba bi bila pričakovana". "Mi smo se že pogovarjali, kakšen je pomen tega ravnanja vlade, in to lahko razumemo kot zaključek stavkovnih pogajanj s strani vlade," je opozoril Gregorc.

Člani stavkovnega odbora se bodo seznanili s potekom stavke

Člani stavkovnega odbora Fidesa se bodo sicer ob 14. uri sestali na seji glavnega stavkovnega odbora, kjer se bodo seznanili s potekom zdravniške stavke po Sloveniji. "Najverjetneje bomo sprejeli določene odločitve, kako prihodnji teden nadaljevati in na kakšen način," je napovedal Polh. V Fidesu sicer še vedno vztrajajo, da bi morala tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel sodelovati na stavkovnih pogajanjih s sindikatom.

"Mislim, da je njeno mesto tu, glede na to, da zastopa resor zdravstva, ki mu trenutno ne gre dobro. Pred našimi očmi se sesuva sistem, ki je kadrovsko podhranjen, enostavno ne moremo več sestavljati urnikov zaradi vsega tega in mislim, da bi bila njena osnovna naloga, da se zavzame za to, da se stavka zaključi, ne pa da z direktorji govori, kako bodo organizirali delo med stavko," je komentiral današnji sestanek ministrice z direktorji večjih zdravstvenih ustanov.

V sindikatu vztrajajo tudi, da zdravnikom med stavko ni treba izdajati bolniških listov. Polh je dodal, da bi morali zdravnike administrativno razbremeniti, o tem pa so že večkrat obvestili tudi ministrstvo za zdravje in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Valentina Prevolnik Rupel
Novice Prevolnik Ruplova: Zdravstveni sistem se mora učinkovito odzvati na nepričakovane dogodke
Fides
Novice ZSSS: Neizdajanje bolniških listov je neodgovorno
zdravniki stavka Fides
Novice Zakaj je za zdravnike ločen plačni steber tako zelo pomemben?
Ne spreglejte