Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 9. 2014,
12.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša zapor

Četrtek, 18. 9. 2014, 12.18

7 let, 12 mesecev

FAZ: Cilj procesa Patria je uničiti Janšo kot politika in javno osebnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Janez Janša je za Franfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napovedal, da vrhovno sodišče sodbe proti njemu v primeru Patria ne bo niti zavrglo niti potrdilo, ampak bo primer vrnilo na prvo stopnjo.

Nemški dnevnik Franfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v članku z naslovom Iz celice v parlament, pod katerega se je podpisal novinar Karl-Peter Schwarz, ki je očitno obiskal Janšo oziroma se z njim pogovarjal, ocenjuje, da cilj procesa Patria ni iskanje resnice, ampak politično uničenje Janše.

Isti strogo varovani zapor, enaka celica, ista ustanova. "Samo okna se zdaj še slabše zapirajo, ker zgradbe niso obnovili," novinar z Janševim citatom začenja članek ter spomni, da 56-letni vodja opozicije in nekdanji slovenski premier dvoletno zaporno kazen prestaja v istem zaporu, v katerega ga je pred 26 leti poslalo jugoslovansko vojaško sodišče. Leta 1988 so ga zaprli kot mladega novinarja zaradi "izdajanja vojaških skrivnosti", leta 2014 se obsodba glasi: korupcija, dodaja.

"Ko so bile napovedane volitve, sem vedel, da me bodo zaprli" Članek obnovi zaporedje dogodkov oziroma sodnih odločitev, ki so Janšo pripeljale v zapor. Slabe štiri tedne pred evropskimi volitvami, 28. aprila, je prizivno sodišče potrdilo sodbo, čeprav je sodišče v Helsinkih v vzporednem procesu oprostilo vodilne može Patrie, slovenski in tuji pravniki pa so bili kritični do sodbe.

Ker je Janšev odvetnik takoj vložil pritožbo na višje sodišče, Janša ni računal, da bo moral hitro v zapor. Nato pa je padla vlada Alenke Bratušek. "Ko so bile napovedane nove volitve, sem vedel, da me bodo zaprli," je povedal Janša.

Pred 25 leti poskrbeli vsaj za lažne dokaze Avtor članka omenja, da so Janši dovolili, da iz zapora odhaja na delo v parlament ter da je pogovor z njim opravil v njegovi pisarni v slovenskem hramu demokracije. Dodaja, da ima Janša v zaporu na razpolago telefon in internet, da pa v predvolilnem boju ni smel sodelovati v televizijskih debatah. Stik z volivci je vzdrževal prek spletnih medijev.

Za razliko od procesa Patria so na komunističnem vojaškem sodišču pred več kot četrt stoletja vsaj poskrbeli za lažne dokaze proti njemu, medtem ko v zadevi Patria tožilstvo sploh ni predstavilo nobenih dokazov, Schwarz povzema Janševe besede.

"Stari komunist" Masleša Nadaljuje, da "zapornika premagajo spomini na komunistične čase, ko v mislih pregleda sodnike in tožilce, vpletene v najnovejši kazenski postopek proti njemu". Ob tem izpostavi Branko Zobec Hrastar in Vesno Žalik ter kot še posebej problematičnega "starega komunista" Branka Maslešo, ki se pogosto javno izreka proti Janši. Omenja, da je bil Masleša generalni sekretar komunističnega združenja sodnikov ter tudi predsedujoči komisiji, ki je bila takrat zadolžena za pravno upravičevanje usmrtitev beguncev na slovenski meji.

Glede prihodnjega razvoja dogodkov Janša napoveduje, da vrhovno sodišče sodbe proti njemu ne bo niti zavrglo niti potrdilo, ampak bo primer zaradi kakršnihkoli formalnih razlogov vrnilo na prvo stopnjo in na ta način preprečilo, da bi o zadevi odločalo evropsko sodišče v Strasbourgu. In celotna zadeva se bo nato začela odvijati znova. "Mislim, da je bilo to načrtovano že od začetka," pravi Janša.

"Cilj je uničenje Janše" Schwarz članek končuje z oceno, da če bo omenjeni načrt uspel, Janša nima možnosti, da bi se znebil sence dvoma, ter da je resnični cilj zadeve Patria uničenje Janše kot politika in javne osebnosti: "V času rdečega terorja so komunisti svoje politične nasprotnike likvidirali s fizičnim nasiljem. Njihovi sinovi in hčerke v državi EU Sloveniji pa se poslužujejo pravosodja, da za vedno utišajo najnevarnejše nasprotnike starih komunističnih navez."

Ne spreglejte