Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 10. 2018,
11.45

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

1

Natisni članek

upokojenci starejši Samo Fakin

Torek, 16. 10. 2018, 11.45

5 let, 6 mesecev

Fakin: Pripravili smo rešitev, moramo se le odločiti, koliko bomo zanjo plačali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

1

Samo Fakin | Med izzivi nove sistemske ureditve dolgotrajne oskrbe je Fakin navedel krepitev oskrbe na domu, podporo izvajalcem neformalne oskrbe, možnost izbire vrste, pravice in oblike storitve ter krepitev avtonomije uporabnika. | Foto STA

Med izzivi nove sistemske ureditve dolgotrajne oskrbe je Fakin navedel krepitev oskrbe na domu, podporo izvajalcem neformalne oskrbe, možnost izbire vrste, pravice in oblike storitve ter krepitev avtonomije uporabnika.

Foto: STA

Minister za zdravje Samo Fakin je kot prvi govornik na današnjem posvetu o zdravstveni oskrbi in rehabilitaciji starejših poudaril, da je predlog zakona o dolgotrajni oskrbi pripravljen, "treba pa se bo odločiti, koliko bo to stalo". Po njegovih besedah se ves svet ukvarja z dolgotrajno oskrbo, nekaj bogatih držav jo ima, se pa iz leta v leto draži.

Kako financirati dolgotrajno oskrbo, da bo sistem odgovarjal na potrebe dolgožive družbe ter ostal finančno vzdržen in stabilen, je Fakin navedel kot eno od ključnih vprašanj. Prav tako bo po njegovih besedah treba podrobno odgovoriti na vprašanji, kdo bodo osebe, ki bodo upravičene do dolgotrajne oskrbe, in kdo bo zanje skrbel.

Samo Fakin
Novice Fakin na sestanek povabil vse zdravstvene sindikate

Zavzel se je za dostopno in kakovostno oskrbo

Fakin se je zavzel za dostopno, dosegljivo, varno in kakovostno dolgotrajno oskrbo ter opozoril, da bo treba opredeliti tudi vlogo različnih deležnikov v dolgotrajni oskrbi. Po njegovih besedah je pomemben izziv v tem, kako podpreti vlogo upravičenca, da bo aktiven partner v sistemu. Dodal je, da je odprto tudi vprašanje kadrov.

Samo Fakin
Novice Fakin pričakuje, da bodo vsi delali šest ur in pol na dan #video

Populacija je vedno starejša

Enodnevni posvet, ki poteka v prostorih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je v sodelovanju z ministrstvom za zdravje pripravila Agencija za kadre. Organizatorji želijo opozoriti na problematiko starajoče se populacije z vidika njenih potreb po zdravstveni oskrbi in rehabilitaciji, po institucionalnem varstvu ter zdravstveni in socialni oskrbi v domačem okolju.

Samo Fakin
Novice Fakin z direktorji o poslovanju bolnišnic

Ne zadošča več samo opozarjanje in prikazovanje demografskih trendov in podatkov o obolevnosti, čakalnih vrstah, dostopnosti do rehabilitacije in nezadostni zavodski oskrbi težko bolnih, težje pokretnih ali nepokretnih starejših oseb, so si enotni udeleženci posveta. Zavzeli so se za hitrejše izvajanje strateških dokumentov na tem področju.

Ne spreglejte