Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 6. 2022,
13.50

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

4

Natisni članek

Evropska unija Ukrajina Tanja Fajon

Torek, 7. 6. 2022, 13.50

1 leto, 11 mesecev

Na obisku v Sloveniji visoka predstavnica Ukrajine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

4

Borut Pahor | Predsednik Borut Pahor je sprejel podpredsednico parlamenta Ukrajine Oleno Kondratjuk, ki se mudi na obisku v Sloveniji.  | Foto Twitter

Predsednik Borut Pahor je sprejel podpredsednico parlamenta Ukrajine Oleno Kondratjuk, ki se mudi na obisku v Sloveniji. 

Foto: Twitter

Podpredsednica ukrajinskega parlamenta Olena Kondratjuk se je danes na skupni novinarski konferenci z zunanjo ministrico Tanjo Fajon zahvalila Sloveniji za vso podporo Ukrajini. Fajonova je dejala, da bo Slovenija podprla Ukrajino tudi pri vstopu v EU. Napovedala je tudi, da se bo slovenski veleposlanik v Kijev vrnil v torek. Kondratjukovo je v predsedniški palači sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor.

Fajonova poudarila podporo Slovenije pri procesu vstopa Ukrajine v EU

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je izrazila polno podporo Ukrajini in poudarila, da Slovenija obsoja ruski napad na to državo. Pozvala je tudi k neodvisni mednarodni preiskavi kršitev človekovih pravic v Ukrajini in dejala, da sta s sogovornico razpravljali o procesu vstopa Ukrajine v Evropsko unijo.

"Slovenija podpira jasno evropsko perspektivo Ukrajine, vendar moramo v tem procesu obdržati senzibilnost samega procesa širitve EU in perspektivo za članstvo držav Zahodnega Balkana," je dejala Fajonova. Dodala je, da pot ne bo lahka, vendar sta se s Kondratjukovo zavezali, da "bosta naredili vse za to, da Ukrajini pomagamo na poti do članstva v EU".

Slovenski veleposlanik se vrača v Kijev

Fajonova je dejala še, da so na ministrstvu ta teden oblikovali posebno delovno skupino, ki bo pomagala Ukrajini in jo podpirala na različnih področjih. Napovedala je, da se v torek v Kijev vrača slovenski veleposlanik Tomaž Mencin, ki se je ob začetku ruske invazije umaknil v Rzeszow na Poljskem.

"Zavedamo se, da nas čakata veliko trdega dela in dolga pot"

Kondratjukova se je najprej zahvalila Sloveniji za vso pomoč, tako humanitarno kot vojaško in gospodarsko, ter za jasno obsodbo ruskega napada. Dejala je, da so bili pogovori pozitivni, Fajonovi in novi slovenski vladi pa je ob tem čestitala za uspeh na volitvah.

Poudarila je, da je za Ukrajino pridobitev statusa kandidatke za članstvo v EU izredno pomembna, in se zahvalila za izraženo podporo Slovenije pri tem vprašanju. Ob tem je dejala, da Ukrajina podpira tudi pristop držav Zahodnega Balkana v EU, saj je po njenem mnenju vsaka širitev Unije pozitivna.

"Zavedamo se, da nas čakata veliko trdega dela in dolga pot, preden postanemo polnopravna članica EU. Toda Ukrajina je pripravljena. Izpolnili smo dva vprašalnika Evropske komisije, ki je bila z odgovori zadovoljna. Lahko potrdim, da je Ukrajina izpolnila 65 odstotkov zahtev za pridobitev statusa kandidatke za članico EU," je dejala Kondratjukova.

Bližnjic za vstop v Unijo ne bo

V EU in nekaterih državah članicah medtem opozarjajo, da bližnjic za vstop v Unijo ne more biti. Nekatere države Zahodnega Balkana na status kandidatke čakajo že leta.

Kondratjukova je dejala, da bi status kandidatke za Ukrajino pomenil pomembno zmago nad ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in dokaz enotne podpore pri vstopu Ukrajine v EU. Ob tem je poudarila, da Ukrajina ne zanika prizadevanj držav Zahodnega Balkana za vstop v EU, vendar bo "prehodila lastno pot".

Fajonova je dodala, da se zaveda velikega simbolnega pomena statusa kandidatke za članstvo za Ukrajino. "Delali bomo v smeri, da Slovenija čim prej podpre status kandidatke, ključnega pomena za napredek pa seveda ostaja izpolnjevanje kriterijev in meril," je še dejala zunanja ministrica.

Kondratjukova ponovno zaprosila za vojaško podporo

V parlamentu sta Kondratjukovo sprejela tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in predsednik DS Alojz Kovšca.

Klakočar Zupančičeva je v izjavi po srečanju dejala, da je Slovenija poenotena v neomajni podpori Ukrajini in obsojanju ruske agresije v državi. Dodala je, da je Slovenija sprejela veliko beguncev iz Ukrajine, ob tem pa državi namenila približno 3,2 milijona evrov humanitarne in 7 milijonov evrov vojaške pomoči.

Sogovornici sta spregovorili tudi o prizadevanjih Ukrajine za članstvo v EU. Kondratiukova je ponovno izrazila zahvalo Sloveniji za vso pomoč in izraženo podporo, ob tem pa pojasnila, da si Ukrajina močno želi in prizadeva, da bi status kandidatke za članstvo pridobila že na prihajajočem vrhu EU konec junija.

Podpredsednica ukrajinskega parlamenta se je Sloveniji posebej zahvalila tudi za deklaracijo, s katero je uradno obsodila rusko agresijo na Ukrajino. Dodala je, da je Klakočar Zupančičevi predlagala sprejetje nove podobne resolucije, s katero bi "obsodili genocid, ki ga Rusija izvaja nad ukrajinskim prebivalstvom", kar je storilo že več držav.

Kondratiukova je ponovno zaprosila za vojaško podporo in druge vrste pomoči, predvsem strokovno podporo Slovenije pri obnovi ukrajinske infrastrukture po koncu vojne, dejala pa je tudi, da je predsednico slovenskega parlamenta povabila na obisk v Ukrajino.

Sestala se je tudi s člani parlamentarnih odborov za zunanjo politiko, za zadeve EU in za obrambo.

Novice Ukrajinci ubili razvpitega Putinovega morilca
Strelski jarki v Ukrajini
Novice Vojaški analitik: boji v Ukrajini spominjajo na prvo svetovno vojno #vŽivo
Ne spreglejte