Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 11. 2021,
11.35

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

66

Natisni članek

tožilec

Sreda, 24. 11. 2021, 11.35

2 leti, 4 mesece

Evropsko javno tožilstvo imenovalo delegirana tožilca za petletni mandat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

66

Tanja Frank Eler. | Na evropskem javnem tožilstvu so predlog slovenske vlade o imenovanju dveh slovenskih evropskih delegiranih tožilcev prejeli v petek, potem ko se je vlada pretekli četrtek odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga Frank Elerjevo in Oštirja. | Foto STA

Na evropskem javnem tožilstvu so predlog slovenske vlade o imenovanju dveh slovenskih evropskih delegiranih tožilcev prejeli v petek, potem ko se je vlada pretekli četrtek odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga Frank Elerjevo in Oštirja.

Foto: STA

Kolegij evropskega javnega tožilstva (EPPO) je danes Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja imenoval za slovenska evropska delegirana tožilca za petletni mandat, tako kot vse preostale evropske delegirane tožilce. Premier Janez Janša se je odzval z besedami, da "se ne dogaja nič, kar ni bilo dogovorjeno". "Če je še kakšna nejasnost, bo v naslednjih mesecih odpravljena," je še povedal na novinarski konferenci s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim.

Na evropskem javnem tožilstvu so predlog slovenske vlade glede imenovanja dveh slovenskih evropskih delegiranih tožilcev prejeli v petek, potem ko se je vlada pretekli četrtek odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga Frank Elerjevo in Oštirja.

Novoimenovana tožilca sta sporočila, da sta izjemno zadovoljna, da ju je danes kolegij EPPO imenoval za evropska delegirana tožilca za poln petletni mandat. Poudarila sta, da se želita ne glede na vse zaplete pri imenovanju osredotočiti predvsem na pregon kriminala na škodo proračuna EU.

"Izjemno sva zadovoljna, da sva bila imenovana za evropska delegirana tožilca za poln mandat petih let in nama je bila s tem dana priložnost sodelovati v tem projektu. Evropskemu javnemu tožilstvu se zahvaljujeva za izkazano zaupanje. Ne glede na vse zaplete pri imenovanju pa se želiva predvsem osredotočiti na nadaljnje delo, to je pregon kriminala v škodo proračuna EU," sta Frank Elerjeva in Oštir sporočila v skupnem odzivu za STA.

Kristjan Musek Lešnik
Novice Slovenski psiholog priča primitivnega napada: "Naslednjih 20 minut sem preklinjal"

Dikaučič: Slovenija ves čas za polno vključitev v EPPO

Na imenovanje se je danes odzval tudi pravosodni minister Marjan Dikaučič. Kot je dejal v izjavi za Radio Slovenija, si je slovenska stran več čas prizadevala, da se z evropskima delegiranima tožilcema čim hitreje in v polni meri vključi v delo EPPO. "Z današnjo odločitvijo se je to tudi uredilo," je še dejal.

Oba sta bila kandidata že od začetka

Oba sta bila kandidata od začetka procesa, ki traja že več kot eno leto. Predlog je glede na sklep vlade začasen, dokler ne bodo uspešno končali nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov.

Matej Oštir je bil poleg Tanje Frank Eler imenovan za slovenskega evropskega delegiranega tožilca za petletni mandat. | Foto: STA , Matej Oštir je bil poleg Tanje Frank Eler imenovan za slovenskega evropskega delegiranega tožilca za petletni mandat. Foto: STA ,

Evropsko javno tožilstvo je kljub temu oba slovenska kandidata imenovalo za poln petletni mandat, kot je to naredilo za vse preostale evropske delegirane tožilce, so poudarili v sporočilu na Twitterju.

Franc Vindišar
Novice Vindišar: V tem trenutku niti ne moremo več ustrezno poskrbeti za večjo naravno ali prometno nesrečo #video

Glavna tožilka opozarja na zamude v Sloveniji, ki ovirajo delovanje

EU je evropsko javno tožilstvo, pristojno za preiskavo, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU, vzpostavila junija letos. V projektu sodeluje 22 članic unije, tudi Slovenija, ta do četrtkove odločitve vlade edina še ni imenovala evropskih delegiranih tožilcev.

Evropska glavna tožilka Laura Kövesi je v preteklih mesecih večkrat opozorila, da zamude v Sloveniji ovirajo delovanje tožilstva, spodkopavajo njegovo učinkovitost pri zaščiti finančnih interesov EU in terjajo ukrepanje z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje.
Novice V torek potrjenih 3.144 okužb

Na imenovanje se je odzvalo tudi vrhovno državno tožilstvo

"Na Vrhovnem državnem tožilstvu RS smo z velikim zadovoljstvom sprejeli odločitev Evropskega javnega tožilstva, da kandidata za evropska javna tožilca, Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja, imenuje za poln mandat petih let. Kot smo že večkrat poudarili, gre za dobra kandidata, ki izpolnjujeta vse pogoje za evropska delegirana tožilca," so zapisali v odzivu za javnost pri vrhovnem državnem tožilstvu.

"S tem se končuje postopek zavlačevanja izpolnjevanja dogovorjenih obveznosti Slovenije do instituta Evropskega delegiranega tožilstva in, kar je najpomembnejše, Slovenija bo naposled zapolnila vrzel, ki je s tem nastala v vrstah evropskih javnih tožilcev, ter se pridružila skupnim prizadevanjem za zaščito finančnih interesov EU v Sloveniji," so še dodali.

Tudi Državnotožilski svet (DTS) je pozdravil imenovanje evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije. Njuno imenovanje za poln petletni mandat "pomeni potrditev zakonitosti predloga DTS", so sporočili na spletnih straneh.

Leta 2019, ko je bila pravosodna ministrica Andreja Katič iz SD, je vlada Marjana Šarca parlamentu predlagala popravek tožilskega zakona in od takrat za izbiranje teh tožilcev "smiselno" velja člen, ki zahteva, da mora tožilski svet za vsako mesto dobiti najmanj tri kandidate in da je postopek neveljaven, če jih nima. Kot vsi vemo, je tožilski svet pridobil le po eno kandidaturo za vsako od dveh mest. Člena zakona o tožilcih sta sicer takšna:

zakon o tožilcih | Foto:

 

Ne spreglejte