Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 10. 2014,
9.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alenka Bratušek Jean Claude Juncker

Sreda, 8. 10. 2014, 9.27

6 let, 6 mesecev

Evropski poslanci zavrnili Alenko Bratušek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odbora za energijo in okolje sta negativno ocenila komisarsko kandidatko za podpredsednico za energetsko unijo Alenko Bratušek. Za je glasovalo 13 članov odborov, proti 112, dva sta bila vzdržana.

Člani odborov so najprej odgovarjali na vprašanje, ali je kandidatka ustrezna za prevzem komisarskega položaja. Če je izid glasovanja o tem vprašanju negativen, potem o drugem vprašanju, ali je resor, ki ji je dodeljen zanjo ustrezen, sploh ne glasujejo.

Bratuškova ni dovolj usposobljena, da postane članica kolegija "Sklenili smo, da gospa Bratušek ni dovolj usposobljena za to, da postane članica komisarskega kolegija," je po glasovanju dejal predsedujoči odboru za okolje Giovanni La Via iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP). Negativna ocena je bila po besedah La Vie edina možnost, saj so bili odgovori Bratuškove na zaslišanju preveč ohlapni. Italijan pričakuje, da bo prihodnji predsednik komisije Jean-Claude Juncker upošteval odločitev odborov. "To mora storiti," je dejal.

Pričakujejo nov predlog slovenske vlade Sedaj pričakujemo nov predlog slovenske vlade, je po glasovanju dejal predsedujoči odboru za energijo Jerzy Buzek iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP). Po njegovem mnenju bi bilo dobro, če bi slovenska vlada vzpostavila stik s prihodnjim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in se dogovorila o resorju. Ne želimo, da bi menjavali preveč resorjev, je še izpostavil.

Evropski socialisti želijo žensko kandidatko Na vprašanje, kaj se bo zgodilo zdaj, mora odgovoriti Slovenija, je dejal tudi evropski poslanec iz vrst evropskih socialistov Matthias Groote. Evropski socialisti vztrajajo, da Slovenija predlaga žensko, o imenih pa ni želel ugibati, češ da je to odločitev slovenske vlade.

Dopoldan so sicer na družbenem omrežju Twitter zaokrožile govorice, da je Bratuškova odstopila, a je ta zanikala ugibanja o odstopu od komisarske kandidature: "Govorice o mojem odstopu so izmišljotina in le nadaljevanje pritiska, ki se nad mojo kandidaturo izvaja že več kot mesec dni."

Alde si želi liberalca V politični skupini evropskih liberalcev (Alde) bodo sedaj, ko sta odbora zavrnila Bratuškovo, odločno vztrajali, da mora imeti tudi nova komisarska kandidatka ali kandidat liberalno politično usmeritev, še izpostavljajo viri iz skupine evropskih liberalcev.

Socialisti bi v novi komisiji najraje videli Fajonovo V skupini evropskih socialistov, iz katere prihaja tudi Tanja Fajon, ki se omenja kot morebitna nova slovenska kandidatka, pa si močno prizadevajo okrepiti svojo prisotnost v Junckerjevi ekipi. Menijo namreč, da trenutna sestava ni ustrezen izraz izida evropskih volitev, ker je v njej preveč predstavnikov desnosredinske opcije in liberalcev ter premalo socialistov.

Neuradne informacije o vzdušju v najmočnejši politični skupini, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), so različne. To je Junckerjeva politična družina in vprašanje je, kako bodo ravnali njeni člani, če bo Luksemburžan vztrajal pri prvotni sestavi svoje ekipe.

Končna odločitev šele prihodnji teden? Ob tem se v Bruslju pojavljajo tudi informacije o možnosti zamika sestanka predsednikov političnih skupin, od katerih se pričakujejo končne odločitve po prvem krogu zaslišanj, s četrtka na prihodnji teden. Nova komisija naj bi začela delati 1. novembra. Če bodo resni zapleti s kandidati in resorji, bodo zamude, povsem mogoče je, da v tem primeru nova ekipa ne bo začela delati pred marcem, izpostavljajo nekateri viri v svarilo parlamentu, naj ne pretirava z zahtevami.

Roman Jakič, generalni sekretar ZaAB in tesen sodelavec Bratuškove, ki jo je tudi spremlja v Bruslju, a naj bi se medtem že vrnil v Ljubljano, je informacijo o odstopu zanikal:

Podobno je evroposlanka Angelika Mlinar (Liberalci), koroška Slovenka, na Twitterju sporočila, da bosta pristojna odbora o Bratuškovi kot načrtovano glasovala ob 18.30 uri:

Medtem se je pojavila tudi informacija, ki jo je lansiral češki novinar Jakub Dospiva, da naj bi Bratuškova zaprosila za še eno priložnost oziroma, da bi jo odbora zaslišala še enkrat:

K temu naj bi jo spodbujali v njeni evropski skupini ALDE:

Danska novinarska agencija Ritzau poroča, da se je Bratuškova odločila boriti se za nominacijo.

Informacijo o odstopu Bratuškove je na Twitterju sporočil Bas Eichout, evroposlanec iz vrst Zelenih.

Potrdila sta jo je tudi poslanec Michel Reimon (Zeleni) in podpredsednica Evropskega parlamenta, Avstrijka Ulrike Lunacek (Zeleni): "Novica: Komisarka Bratušek je umaknila svojo kandidaturo."

Da bo Bratuškova odstopila, je že sinoči na avstrijski televiziji dejal nekdanji komisar Franz Fischler.

Zeleni proti Bratuškovi, Juncker jo bo težko ubranil Evropski poslanec Igor Šoltes (Verjamem/Zeleni) nam je po sestanku njegove poslanske skupine povedal, bodo Zeleni glasovali proti Bratuškovi zaradi ponedeljkovega neprepričljivega nastopa nekdanje predsednice vlade na zaslišanju v Evropskem parlamentu tudi v zvezi s temami, ki so za Zelene ključne.

Šoltes ocenjuje, da bo Juncker težko obranil podpredsedniški položaj Bratuškove, vprašanje pa je tudi, ali bi lahko prišlo do zamenjave resorjev, torej da bi nekdanja premierka prevzela kakšen drug resor.

Da Bratuškova nima zadostne podpore, je preko Twitterja sporočil latvijski evroposlanec Krišjanis Karinš iz vrst EPP, ki je zapisal, da ni pomembno ali odstopi ali ne, saj ni zadostne večine, da bi jo podprli.

Kacin zanikal lobiranje za Violeto Bulc Po naših neuradnih informacijah naj bi nekdanji evropski poslanec iz vrst liberalcev Jelko Kacin v Bruslju lobiral, da bi Bratuškovo kot kandidatko za komisarko nadomestila ministrica za razvoj Violeta Bulc. "Violete Bulc še v življenju nisem srečal in se ne poznava. Včasih človek zve kaj novega o sebi. Hvala za to informacijo," pravi Kacin.

"Odgovora na vprašanje ali je Bratuškova odstopila, ne bomo imeli do 18. ure. Takrat bo vse jasno. Kdor realno ocenjuje razmere, bi ji tudi iskreno svetoval, naj se vendarle izogne glasovanju, ker ne bo vzpodbudno. Odločitev je odvisna od nje in od njenih dveh najožjih sodelavcev (Romana Jakiča in Jerneja Pavliča). Če jo bosta še enkrat poslala v to slamoreznico, si bosta morala pripisati vse posledice za njeno osebno integriteto," je sicer še današnje dogajanje komentiral Kacin.

Ne spreglejte