SiolNET. Novice Slovenija
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropski poslanci podprli imenovanje Lagardove na čelo ECB

0,22

termometer

Christine Lagarde
Voditelji EU so Lagardovo izbrali v začetku julija v okviru širšega svežnja imenovanj na najvišje položaje v institucijah EU. Foto: Reuters

Evropski poslanci so danes v Strasbourgu po razpravi o vlogi Evropske centralne banke (ECB) v gospodarski politiki EU na tajnem glasovanju pričakovano priporočili imenovanje Christine Lagarde na čelo te institucije. Dokončno odločitev bo oktobra sprejel Evropski svet, parlament ima v postopku le posvetovalno vlogo.

Lagardovo, ki se danes sicer razprave v Strasbourgu ni udeležila, kar je sprožilo nekatere kritike, je podprlo 394 poslancev, proti jih je glasovalo 206, vzdržalo pa se jih je 49. Za priporočilo Evropskemu svetu, naj jo imenuje, je bila potrebna navadna večina.

Svoje cilje je 63-letna Lagardova, ki bo na vodilnem položaju ECB z novembrom nasledila Italijana Maria Draghija, v začetku meseca predstavila parlamentarnemu odboru za gospodarske in denarne zadeve, kjer je dobila široko podporo. Izpostavila je, da bo kot predsednica ECB postavila v ospredje tri načela: zavezanost mandatu ECB, agilnost pri odzivanju na nove izzive in vključenost.

Christine Lagarde Novice Lagardovo bo na čelu IMF začasno zamenjal Američan David Lipton

Zavzela se je za ohranitev spodbujevalne denarne politike, za ozelenitev monetarne politike in okrepitev ogrožene multilateralne ureditve, obljubila pa je tudi komuniciranje z ljudmi, ne le s finančnimi trgi.

Voditelji EU so Lagardovo izbrali v začetku julija v okviru širšega svežnja imenovanj na najvišje položaje v institucijah EU. Predsednika ECB za osem let imenuje Evropski svet, torej voditelji članic unije, ob tem pa se posvetujejo z Evropskim parlamentom in Svetom ECB, ki je glede imenovanja Lagardove prav tako že podal pozitivno mnenje.

Christine Lagarde Novice Lagardova Wikileaksove trditve o grožnji Grčiji ne komentira

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin