Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2019,
14.10

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

2

Natisni članek

evropski poslanci Christine Lagarde

Torek, 17. 9. 2019, 14.10

4 leta, 7 mesecev

Evropski poslanci podprli imenovanje Lagardove na čelo ECB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

2

Christine Lagarde | Voditelji EU so Lagardovo izbrali v začetku julija v okviru širšega svežnja imenovanj na najvišje položaje v institucijah EU.  | Foto Reuters

Voditelji EU so Lagardovo izbrali v začetku julija v okviru širšega svežnja imenovanj na najvišje položaje v institucijah EU.

Foto: Reuters

Evropski poslanci so danes v Strasbourgu po razpravi o vlogi Evropske centralne banke (ECB) v gospodarski politiki EU na tajnem glasovanju pričakovano priporočili imenovanje Christine Lagarde na čelo te institucije. Dokončno odločitev bo oktobra sprejel Evropski svet, parlament ima v postopku le posvetovalno vlogo.

Lagardovo, ki se danes sicer razprave v Strasbourgu ni udeležila, kar je sprožilo nekatere kritike, je podprlo 394 poslancev, proti jih je glasovalo 206, vzdržalo pa se jih je 49. Za priporočilo Evropskemu svetu, naj jo imenuje, je bila potrebna navadna večina.

Svoje cilje je 63-letna Lagardova, ki bo na vodilnem položaju ECB z novembrom nasledila Italijana Maria Draghija, v začetku meseca predstavila parlamentarnemu odboru za gospodarske in denarne zadeve, kjer je dobila široko podporo. Izpostavila je, da bo kot predsednica ECB postavila v ospredje tri načela: zavezanost mandatu ECB, agilnost pri odzivanju na nove izzive in vključenost.

Christine Lagarde
Novice Lagardovo bo na čelu IMF začasno zamenjal Američan David Lipton

Zavzela se je za ohranitev spodbujevalne denarne politike, za ozelenitev monetarne politike in okrepitev ogrožene multilateralne ureditve, obljubila pa je tudi komuniciranje z ljudmi, ne le s finančnimi trgi.

Voditelji EU so Lagardovo izbrali v začetku julija v okviru širšega svežnja imenovanj na najvišje položaje v institucijah EU. Predsednika ECB za osem let imenuje Evropski svet, torej voditelji članic unije, ob tem pa se posvetujejo z Evropskim parlamentom in Svetom ECB, ki je glede imenovanja Lagardove prav tako že podal pozitivno mnenje.

Christine Lagarde
Novice Lagardova Wikileaksove trditve o grožnji Grčiji ne komentira
Ne spreglejte