Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2021,
15.09

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

36

Natisni članek

Zdravko Počivalšek Didier Reynders

Torek, 1. 6. 2021, 15.09

2 leti, 11 mesecev

Evropski komisar proučuje možnosti, "kako prisiliti Slovenijo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

36

Didier Reynders, ex zunanji minister Belgije, kandidat za evropskega komisarja | Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders | Foto Reuters

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders

Foto: Reuters

Evropska komisija je v stiku s slovenskimi oblastmi, da bi Slovenija čim prej izpolnila obveznosti glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, je danes dejal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Če ne bodo dobili pozitivnega odziva, bodo proučili vse možnosti, da bi prisilili Slovenijo k izpolnitvi obveznosti, je dodal.

Imel je veliko stikov s slovenskimi oblastmi na vladni ravni, da bi videli, ali bi bilo mogoče imenovati evropska delegirana tožilca, je na novinarski konferenci ob uradnem začetku delovanja Evropskega javnega tožilstva (EPPO) v Luxembourgu dejal Reynder o zapletih pri imenovanju evropskih tožilcev v Sloveniji. "Doslej nismo dobili pozitivnega odgovora," je dodal.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.
Novice Počivalšek: ''Ponovna izbira delegiranih tožilcev je premik z mrtve točke''

Reynder je sicer že večkrat pozval Slovenijo k imenovanju tožilcev, pred dvema tednoma je o tej temi govoril tudi z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom. "To je nesprejemljivo vmešavanje v naše notranje zadeve, ki ga nikakor ne bomo dopustili. Pri tem je pomembno poudariti, da je sodelovanje držav članic v tem sistemu prostovoljno in da pet članic sploh ni pristopilo k sistemu in v njem ne bodo sodelovale," je pred dobrim tednom dni v odgovoru Reynderju zapisal Počivalšek, ki je tudi poudaril, da ima vlada vso pristojnost, da postopek izbire evropskih delegiranih tožilcev izpelje tako, da se izognemo vsakemu dvomu o njegovi korektnosti in da se ponovljeni postopek izpelje pregledno.

Didier Reynders, ex zunanji minister Belgije, kandidat za evropskega komisarja
Novice Reynders Počivalška pozval k imenovanju delegiranih tožilcev iz Slovenije

Državnotožilski svet bo predlagal vložitev tožbe zaradi nezakonitega ravnanja vlade
Državnotožilski svet bo zaradi nezakonitega ravnanja vlade v postopku imenovanja dveh evropskih delegiranih tožilcev Državnemu odvetništvu predlagal vložitev tožbe zaradi kršitve zakona v škodo javnega interesa, je danes v izjavi za medije sporočila predsednica Državnotožilskega sveta Tamara Gregorčič.
Državnotožilski svet, ki je danes obravnaval odločitev vlade, da se ne bo seznanila s sklepom o imenovanju dveh delegiranih evropskih javnih tožilcev, ponovno poudarja, da je bil postopek oblikovanja predloga izveden v skladu s predpisi, izbira kandidatov pa je temeljila na presoji njihove strokovnosti.

Vlada bi imela najmanj šest kandidatov

Slovenija kandidatov za delegirane tožilce še ni predlagala. Vlada se je pretekli četrtek namreč po več mesecih zavlačevanja odločila, da se razpis za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev ponovi, ker da Državnotožilski svet ni oblikoval dovolj velikega seznama kandidatov; po mnenju vlade bi jih moral predstaviti najmanj šest.

Na novinarsko vprašanje, ali so izpolnjeni pogoji za sprožitev uradnega postopka proti Sloveniji za ugotavljanje kršitev zakonodaje EU, je komisar Reynders danes povedal, da bodo slovensko stran najprej zaprosili za pojasnilo, zakaj je bilo pomembno ponoviti razpis za imenovanje obeh delegiranih tožilcev. Prav tako bodo slovenske oblasti pozvali k zelo preglednemu postopku imenovanja.

EU evropska zastava
Novice Evropski tožilci začenjajo boj proti goljufijam, a brez Slovenije in Finske

Bo komisar Slovenijo poslal na Sodišče EU?

Če v bližnji prihodnosti ne bomo dobili pozitivnega odziva, bomo proučili vse možne poti, da bi "prisilili Slovenijo, da izpolni svoje obveznosti" v skladu z evropsko zakonodajo, je dodal.

Ob tem ni izključil možnosti sprožitve postopka proti Sloveniji. "Seveda, pot nazaj do Luxembourga, do drugega dela evropskega pravosodnega sistema, je mogoča," je dejal komisar, pri čemer je namignil na Sodišče EU, ki ima prav tako sedež v Luxembourgu.

Lilijana Kozlovič
Novice Odstopila je pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič, Janša že pozval k predlogu za novo ime

Začasni tožilec Jaka Brezigar?

A, kot je ob tem poudaril, trenutno potekajo pogovori s slovenskimi oblastmi, da bi zagotovili, da izpolnijo obveznosti v prihodnjih tednih oziroma zelo kmalu.

Če Slovenija v kratkem ne bo imenovala delegiranih tožilcev, se omenja možnost, da bi slovenske primere začasno prevzel slovenski evropski tožilec Jaka Brezigar, ki je član kolegija EPPO. To je pred časom v pismu Sloveniji kot možnost omenil tudi Reynders.

Vendar je to le začasna rešitev in komisar je bil danes jasen: "Imenovanje evropskih delegiranih tožilcev je obveznost," je poudaril.

Ne spreglejte