Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 11. 2013,
13.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SDS Janez Janša Janez Janša

Sreda, 13. 11. 2013, 13.01

7 let, 12 mesecev

Evropska ljudska stranka zaskrbljena zaradi obsodbe Janše v zadevi Patria (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V EPP opozarjajo, da sta pošteno sojenje in domneva nedolžnosti temeljni človekovi pravici. Pričakujejo, da postopki zoper Janšo ne bodo pripeljal do njegove izključitve iz političnega življenja.

Skupščina Evropske ljudske stranke (EPP) je soglasno sprejela resolucijo o položaju naše države, v kateri so zapisali, da je Slovenija v težkem gospodarskem položaju in da potrebuje široko podporo Slovencev pri izvedbi potrebnih reform za izhod iz krize in zaključek tranzicije.

Polna podpora "velikemu prijatelju Janezu Janši" Po besedah generalnega sekretarja stranke Antonia López-Istúriza gre za pomembno resolucijo, "s katero vsa družina strank Evropske ljudske stranke izraža polno podporo svojemu velikemu prijatelju in nekdanjemu predsedniku slovenske vlade Janezu Janši."

V resoluciji namreč izpostavljajo, da so zaskrbljeni zaradi obsodbe predsednika SDS Janeza Janše na prvi stopnji. Kot opozarjajo, sta zagotavljanje poštenega sojenja in domneva nedolžnosti temeljni pravici, pričakujejo pa tudi, da postopki zoper Janšo ne bodo pripeljali do njegove izključitve iz političnega življenja. "Pričakujemo, da bo odločitev na drugi stopnji sprejeta v roku treh mesecev," je dejal López-Istúriz.

V skrbeh zaradi slovenskega gospodarstva Kot je v video nagovoru dejal generalni sekretar EPP, jih skrbi tudi gospodarska situacija v Sloveniji. "Sedanja vlada mora izpolniti vse obveznosti glede reševanja ekonomske situacije in zaposlenosti, oboje je zelo zaskrbljujoče. Radi bi vam pomagali. V teh težkih časih smo vedno na razpolago za pomoč, skupaj s SDS in skupaj z Janezom Janšo," je še dejal generalni sekretar Evropske ljudske stranke Antonio López-Istúriz.

EPP podpira SDS, NSi in SLS V resoluciji izpostavljajo, da so zaskrbljeni zaradi obsodbe predsednika SDS Janeza Janše na prvi stopnji. Ob tem opozarjajo, da sta zagotavljanje poštenega sojenja in domneva nedolžnosti temeljni pravici, pričakujejo pa tudi, da postopki zoper Janšo ne bodo pripeljali do njegove izključitve iz političnega življenja.

Neodvisne organizacije, kot sta Svet Evrope in OVSE, so povabili k pozornemu spremljanju skladnosti postopkov v okviru prava in mednarodnih standardov. Poudarili so še, da je Evropska komisija maja letos izpostavila, da je delovanje pravnega sistema v Sloveniji nezadovoljivo, vladi pa naložila vrsto popravnih ukrepov.

V stranki so sicer izrazili podporo SDS, ki je po njihovih besedah pomemben igralec v slovenski politiki. Podporo dajejo tudi NSi in SLS.

EPP za lustracijo Izpostavili so tudi potrebo po nepristranskem in neodvisnem sodstvu v vseh državah, članicah Evropske unije. V zvezi s tem pozivajo k hitremu sprejetju lustracijskih zakonov v državah, ki tega še niso storile, ter k njenemu preglednemu in javnemu nadzoru.

V stranki še pozivajo Komisijo, naj zagotovi, da postopki javnih naročil v vseh državah članicah sledijo določbam v zakonodaji EU, s čimer se zagotovi preglednost in učinkovitost.

Ne spreglejte