Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 1. 2022,
19.44

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,87

45

Natisni članek

kazenski zakonik tožilec Drago Šketa

Četrtek, 27. 1. 2022, 19.44

2 leti, 2 meseca

Evropska tožilka zaskrbljena zaradi Jelinčiča. Janša: Šketa je zavajal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,87

45

Drago Šketa tožilec | Kövesijeva se je na podlagi uredbe o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava obrnila tudi že na Evropsko komisijo. | Foto Andreja Lončar

Kövesijeva se je na podlagi uredbe o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava obrnila tudi že na Evropsko komisijo.

Foto: Andreja Lončar

Generalni državni tožilec Drago Šketa, ki je pred dvema tednoma pozornost pritegnil z obiskom Rusije "na lasno pest" ob zaostrovanjih v Ukrajini, je obiskal še evropsko glavno tožilko Lauro Kövesi in jo obvestil o spremembah kazenskega zakonika, ki jo je v parlamentu predlagal SNS Zmaga Jelinčiča. V EPPO so izrazili zaskrbljenost zaradi predvidenih sprememb, ki bi lahko vplivale tudi na učinkovitost delovanja evropskega tožilstva. Na Twitterju pa se je odzval premier Janša. 

"Obisk je potekal v luči izjemno skrb vzbujajočega poročanja medijev o spremembah, ki bi lahko vplivale na učinkovito delovanje EPPO v Sloveniji," so sporočili z evropskega tožilstva. Šketa, Kövesijeva in njena namestnika so govorili o morebitnih posledicah predlagane novele kazenskega zakonika glede zastaralnih rokov, ki jo trenutno obravnava slovenski parlament. "Koalicija se je že prejšnji teden odločila, da predloga SNS za skrajšanje rokov preiskave na seji @Drzavnizbor ne bo podprla. Tožilec Šketa to ve, ker so to stranke javno objavile. Kljub temu danes v Luxembourgu zavaja in terja zamrznitev EU sredstev za Slovenijo. #podlo," se je včeraj odzval premier Janez Janša. Šketa je ta mesec veliko pozornost pritegnil že, ko je med hudimi konflikti med EU in Natom z Rusijo  odpotoval na obisk v Moskvo na 300 obletnico ustanovitve tamkajšnjega tožilstva, kjer je bil tudi sprejem pri Putinu, z vodjo ruskih tožilcev Igorjem Krasnovom pa je podpisal program sodelovanja. Krasnov je od marca lani na spisku oseb, za katere zaradi hudih kršitev in zlorab človekovih pravic veljajo omejevalni ukrepi (zamrznitev sredstev in gospodarskih virov ...) v vseh državah Evropske unije.

Podpis sporazuma
Novice Kaj je Šketa podpisal z ruskim kršilcem človekovih pravic Krasnovom?

Manj časa za preiskave in neustrezna obravnava primerov

"Če bi bila novela sprejeta v predlagani obliki, bi tožilci pri veliki večini kaznivih dejanj pod pristojnostjo EPPO imeli drastično manj časa za preiskave in ne bi mogli ustrezno obravnavati vseh primerov. Številni primeri, ki so v teku, pa bi morali biti takoj dokončno sklenjeni," so zapisali v Luxembourgu. Evropska glavna tožilka je z zaskrbljenostjo ugotovila, da bi takšna dopolnitev zakonika vplivala tudi na preiskave in pregone, sprožene v drugih državah članicah, ki sodelujejo v EPPO.

"Evropska glavna tožilka je sklenila, da trenutni razvoj dogodkov priča o jasnem in vztrajnem namenu oviranja učinkovitega kazenskega pregona primerov goljufij v Sloveniji, vključno z davčnimi prevarami, izogibanjem davkom in korupcijo," so še navedli na EPPO.

Drago Šketa, okrožno tožilstvo v mariboru
Novice Šketa: Po presoji ustavnega sodišča parlamentarna preiskava odločitev tožilcev ni dopustna

Krajši zastaralni roki 

Predlog dopolnitve, ki ga je v DZ vložila SNS, nedavno pa je dobil tudi zeleno luč odbora za pravosodje, skrajšuje zastaralne roke v zadevah gospodarske kriminalitete. Predvideva, da kazenski pregon ne bi bil več dovoljen po poteku dveh let od izvedbe prvega preiskovalnega dejanja, ki ga opravijo policisti na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika pred začetkom kazenskega postopka.

Prav tako kazenski pregon ne bi bil več dovoljen v primeru, če je državni tožilec vložil zahtevo za preiskavo po zakonu o kazenskem pregonu ali neposredno obtožnico in je od izvedbe prvega preiskovalnega dejanja preteklo deset let. Spremembe bi uporabljali tudi za zastaranje pregona kaznivih dejanj, ki so bila izvršena pred uveljavitvijo dopolnitve zakona.

Nasprotovanje predlaganim spremembam so med drugim izrazili na vrhovnem državnem tožilstvu.

V SD, LMŠ, Levici in SAB so ta teden zahtevali umik predloga dopolnitve kazenskega zakonika z dnevnega reda redne seje DZ, ki se bo začela v ponedeljek. Da predlaganih sprememb zakonika ne podpirajo, so sicer sporočili tudi iz poslanskih skupin DeSUS, Konkretno in NSi.

Premier Janez Janša pa je danes na Twitterju zapisal, da se je "koalicija že prejšnji teden odločila, da predloga SNS za skrajšanje rokov preiskave na seji DZ ne bo podprla". Šketo je še obtožil, da je med obiskom v Luksemburgu zavajal.

Vladimir Putin 300 let ruskega tožilstva
Novice Vrhovno tožilstvo: Šketa ni bil na obisku pri Putinu
Drago Šketa, Vladimir Putin
Novice Razkrivamo program obiska šefa tožilcev Škete pri Putinu
Drago Šketa, okrožno tožilstvo v mariboru
Novice Šketa pri Putinu na lastno pest
Ne spreglejte