SiolNET. Novice Slovenija
1,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šketa: Po presoji ustavnega sodišča parlamentarna preiskava odločitev tožilcev ni dopustna

1,31

termometer

Drago Šketa, okrožno tožilstvo v mariboru
Foto: Matej Leskovšek

Ustavno sodišče je ocenilo, da sta zakon o parlamentarni preiskavi in poslovnik o parlamentarni preiskavi v neskladju z ustavo, obenem je razveljavilo akt o odreditvi preiskave v zadevi Franc Kangler, je povedal generalni državni tožilec Drago Šketa. Preiskave v DZ namreč ni dopustno odrejati v zvezi s konkretnimi odločitvami državnih tožilcev.

Po besedah Škete je ustavno sodišče v ključnem besedilu poudarilo samostojnost in neodvisnost državnih tožilcev. Na vrhovnem državnem tožilstvu to odločitev sprejemajo z veseljem in zadovoljstvom, je generalni državni tožilec povedal v izjavi za medije.

To po njegovih besedah pomeni, da parlamentarne preiskave ne morejo vplivati na odločitve državnih tožilcev na način, da bi pri njih ugotavljali politično odgovornost. Neodvisnost in samostojnost državnih tožilcev sta pomembni zaradi varovanja pravnega reda in zaradi varovanja človekovih pravic, za zagotavljanje nemotenega in poštenega sojenja, je odločbo povzel Šketa.

Obenem je ustavno sodišče po njegovih besedah ocenilo, da državni tožilci niso tak del izvršilne veje oblasti, ki bi bil lahko podvržen političnim oziroma parlamentarnim preiskavam.

Na ustavno sodišče so se v zvezi s tem primerom obrnili generalni državni tožilec Šketa, vrhovno državno tožilstvo in vrhovno sodišče. Odločbe ustavno sodišče še ni objavilo, zato Šketa podrobnosti o odločbi danes ni želel predstavljati javnosti.

Ustavno sodišče je sicer že februarja odločilo, da sta zakon o parlamentarni preiskavi in poslovnik DZ o parlamentarni preiskavi v neskladju z ustavo v delu, ki se nanaša na sodnike. Obenem je razveljavilo akt o odreditvi omenjene parlamentarne preiskave, kolikor se nanaša na presojo pravilnosti sodnih odločitev in ugotavljanje odgovornosti sodnikov za odločitve v postopkih.

Na dogajanje se je na svojem Twitter računu odzval tudi predsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi Dejan Kaloh (SDS), ki je zapisal, da to, da je ustavno sodišče razveljavilo akt o odreditvi preiskave v zadevi Franc Kangler pomeni le, da v poročilu preiskovalne komisije, ki ga bo državni zbor obravnaval jeseni, ne bodo ugotavljali presoje pravilnosti posameznih tožilskih odločitev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin