SiolNET. Novice Slovenija
0,93

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Erjavec: Slovenija bo šla sama po poti priznanja Palestine

0,93

termometer

Erjavec

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je po srečanju s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in kolegi iz EU dejal, da bo šla Slovenija sama po poti priznanja Palestine. Erjavec konec meseca od zunanjepolitičnega odbora državnega zbora pričakuje zeleno luč, nato pa marca ali aprila obravnavo vprašanja na plenarni seji parlamenta.

"Slovenija ima samostojno zunanjo politiko in ne vem, zakaj bi kar naenkrat čakali še na nekatere druge," je poudaril Erjavec, ki o izidu domače razprave ne dvomi, saj pravi, da je zadeva koalicijsko usklajena. Minister je prepričan, da se bo dolgoročno izkazalo, da je "Slovenija v pravem trenutku sprejela pravo odločitev" in da bodo sledile tudi druge države. Na podlagi današnjih neformalnih razprav razume, da je dobro, da Slovenija naredi ta prvi korak.

Pričakuje, da bodo Sloveniji sledile druge države

Abas je po Erjavčevih besedah dejavnosti Slovenije pozdravil in dejal, da vidi v tem pomembno znamenje za druge članice EU, ki Palestine še niso priznale. Izrazil je tudi pričakovanje, da bodo Sloveniji sledile nekatere druge članice, ki zdaj o tem še razpravljajo.

Erjavec se je posvetoval z drugimi ministri

Erjavec je spomnil na svojo nalogo, da se danes o tem vprašanju pogovori s kolegi iz držav, kjer prav tako notranje razpravljajo o statusu Palestine. Povedal je, da se je pogovoril z ministri iz Francije, Portugalske, Belgije, Luksemburga in Irske. Načeloma vsi podpirajo prizadevanja Slovenije, da prizna Palestino, je po pogovorih z omenjenimi kolegi dejal Erjavec. Nekateri zunanji ministri menijo, da je poteza Slovenije poteza v pravo smer, je še dodal.

Francija pravi, da potrebuje še nekaj časa in da želi videti, kaj bo z usodo bližnjevzhodnega procesa, je povedal Erjavec in poudaril, da je francoski zunanji minister sicer zelo močno podprl odločitev Slovenije. Nekatere druge države pa imajo notranjepolitične težave, je še dodal.

Samostojno Palestino priznava deset članic unije: Bolgarija, Poljska, Portugalska, Švedska, Malta, Ciper, Češka, Slovaška, Madžarska in Romunija. Švedska jo je priznala leta 2014, Portugalska leta 2012, preostale države pa leta 1988.

Palestinski predsednik se je po Erjavčevih navedbah tudi na kosilu z zunanjimi ministri EU Sloveniji zahvalil za to potezo in ponovil prepričanje, da lahko priznanje Palestine le pripomore k spodbuditvi nadaljnjega političnega dialoga. Palestinski predsednik Abas je sicer danes v Bruslju pozval članice EU k hitremu priznanju Palestine kot samostojne države. 

Kot so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve, je Erjavec v razpravi z ministri in Abasom poudaril predanost Slovenije iskanju rešitve bližnjevzhodnega mirovnega procesa in obstoju dveh držav. Obsodil je nadaljevanje širjenja naselbin in pozval k spoštovanju mednarodnega prava.

Opozoril je na krhkost mirovnega procesa ter pozval k nadaljevanju aktivnosti EU, ki so usmerjene v zagotavljanje nadaljevanja mirovnega procesa, vključno s krepitvijo sposobnosti Palestine, in aktivnemu vključevanju preostalih mednarodnih partnerjev.

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • traktor / 22.01.2018. ob 17:16 +1 0

  In konstantnega nižanja pokojnin, pod patronatom našega Korlna.

  +1 0
 • DarkoN / 22.01.2018. ob 17:32 +1 - 1

  In kaj bomo imeli povprečni Slovenci od priznanja Palestine? Naj se vlada raje ukvarja s položajem v Sloveniji. SDS vsaka dva tedna predstavi del programa, vlada pa bluzi v tujini. Danes so predstavili del programa za kmetijstvo, zakaj o tem ne poročate? Dosegljiv je na spletni strani SDS.

  +1 - 1
 • mare1962 / 22.01.2018. ob 17:40 +1 - 1

  Ti naši politiki delajo napako za napako. Kaj imamo od Palestine, več koristi je od Izraela.

  +1 - 1
delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin