Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 5. 2015,
12.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Karl Erjavec Dušan Mramor

Sreda, 20. 5. 2015, 12.23

8 let

Erjavec se ne da, Mramor ga ni prepričal o svoji poti na Triglav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Minister Mramor ni prepričal stranke DeSUS, da bi privolila v uvrstitev Zavarovalnice Triglav med pomembne naložbe, kot je predlagala vlada tudi z glasovi ministrov DeSUS, a ob odsotnosti Erjavca.

Po sestanku v državnem zboru je finančni minister Mramor dejal, da so se dogovorili, da bodo na naslednjem sestanku poskušali najti skupno rešitev. "V DeSUS poskušajo v to rešitev nekako vključiti argumente, ki sem jih podal. Tudi ministrstvo za finance bo poskušalo najti rešitev, ki se bo približala njihovim argumentom o strateškosti." A predsednik DeSUS in zunanji minister Erjavec vztraja, da stranka upokojencev, brez katere vlada nima večine v parlamentu, ne bo popuščala pri tem, da Triglav ni uvrščen med pomembne, ampak strateške naložbe, torej da država v njem obdrži več kot 50-odstotni delež.

Mramor se bo moral poboljšati "Argumentacija nas ni prepričala. Res pa je, da smo se dogovorili, da bi se še enkrat sestali. Mogoče bo izboljšal svojo argumentacijo, a kot rečeno, mi se lahko približamo samo, če bo Zavarovalnica Triglav ostala strateška," je dejal Erjavec. Zunanji minister je bil sicer prejšnji teden ob vladnem sprejetju strategije upravljanja z državnim premoženjem na službeni poti v Turčiji.

Kako bi lahko približali stališča, če v DeSUS vztrajajo pri tem, da je lahko Triglav le strateška naložba? "Jaz ne govorim o približevanju, govorim o tem, da DeSUS vztraja, da zavarovalnica ostane strateška naložba. Pričakujemo, da bo dokument ustrezno spremenjen." Erjavec še pravi, da je bil Triglav med pomembne naložbe uvrščen v zadnjem hipu.

Zakaj mora Triglav ostati strateški? "Zaradi preveč slabih izkušenj, vemo, kaj se dogaja z nekaterimi podjetji. Imamo hotele na Obali, imamo Žito, imamo zgodbo z Mercatorjem. Zavarovalnica Triglav dobro posluje, dobički se ji povečujejo, vrednost delnic se je povečala, tudi v času krize je imela pozitivne rezultate. Ne vidimo razloga, zakaj bi hiteli z dokapitalizacijo ali s prodajo Zavarovalnice Triglav."

Ali znajo pogajalci DeSUS šteti do tri? A kako so lahko pogajalci DeSUS prejšnji teden pristali na sprejeto strategijo, ki je Triglav opredelila kot pomembno naložbo? Erjavec je najprej dejal, da ni dobro, da koalicija o pomembnih vprašanjih odloča ob odsotnosti predsednika ene od koalicijskih strank. Zatrdil je, da je predlagal preložitev razpravo o tej točki, a do tega ni prišlo.

"Moram pa tudi povedati, da sem ministru Gorazdu Žmavcu natančno naročil, da naj vztraja pri tem, da Zavarovalnica Triglav ostane strateška naložba, če pa bi bile kakšne nove rešitve, pa predlagam, da o tem razpravljamo, ko se vrnem domov."

Ali torej pogajalci DeSUS ne znajo šteti do tri, to je vendar zelo preprosto navodilo, je bilo naše vprašanje. "Gre za to, da so očitno želeli izkoristiti mojo odsotnost za tako pomembne odločitve." Pogajalci DeSUS so torej tako nesamostojni, da v pogajanjih niso sposobni zagovarjati pogajalskih izhodišč stranke? Erjavec nato ni več želel odgovarjati na novinarska vprašanja, tudi na tistega ne, kaj se bo zgodilo, če Triglav ne bo ostal strateška naložba, ki ga je eden od novinarjev postavil pred tem.

Erjavec ima močnejše karte kot Židan Erjavec bi lahko z vztrajanjem pri tem vprašanju postavil pod vprašaj obstoj koalicije. Imeli bi lahko podobo krizo kot ob aferi OVS, v kateri je bil na koncu obrambni minister Janko Veber na predlog predsednika vlade Mira Cerarja razrešen, SD Dejana Židana pa je kljub temu ostala v koaliciji. A Erjavec ima v rokah močnejše karte kot SD, saj vlada brez glasov DeSUS nima več večine, brez SD pa jo ima.

Vojna besed med Cerarjem in Erjavcem Premier Cerar je bil sicer v ponedeljek presenečen nad spremembo stališča DeSUS. "V DeSUS so soglasno podprli to odločitev na vseh ravneh, strokovni, koalicijski in vladni. Potem pa gospod Erjavec, ki pri teh pogovorih sploh ni bil prisoten, iz tujine izjavi, da s tem ne soglaša. To je nekoliko nenavadno, morda včasih običajno za to stranko, a menim, da je lahko šlo tudi za komunikacijski šum, tako da od njih pričakujem vprašanja in pojasnila."

Erjavec se je danes na te besede odzval takole: "Predsedniku vlade se čudim, da daje takšne izjave. Nenavadno se mi zdi, zakaj sta predsednik vlade in minister za finance v zadnjem trenutku spremenila klasifikacijo tako, da je Zavarovalnica Triglav uvrščena med pomembne naložbe."

Kaj za Franca Juršo pomeni beseda kompromis? Vodja poslanske skupine Franc Jurša je dejal, da ga prejšnji teden na koalicijskem sestanku ni bilo prvih deset minut, ko so govorili o predlogu ministra Mramorja. "Nobenih rok nisem dvigoval, niti nisem o ničemer glasoval." Zakaj so roke dvignili ministri DeSUS? "To morate vprašati ministre."

Jurša je še trdil, da na koalicijskih usklajevanjih ni privolil v kompromis. "Če boste dobro pogledali izjavo, nisem rekel, da sem privolil, ampak da se je našel kompromis." A dejstvo je, da je Jurša po koncu sestanka dejal: "Pri pogajanjih je treba doseči določen kompromis, zato smo na koncu sprejeli sklep, da strategijo in klasifikacijo v takšni obliki sprejmemo."

Ne spreglejte