Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2013,
12.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Karl Erjavec koalicija

Torek, 17. 9. 2013, 12.14

7 let, 12 mesecev

Erjavčeva marjetica: Grozim, ne grozim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kdo še verjame grožnjam Karla Erjavca o izstopu iz koalicije? Poleg njegovih strankarskih kolegov morda še del javnosti.

Grožnje predsednika DeSUS in zunanjega ministra Karla Erjavca o izstopu iz koalicije so zimzelene, prilagajanje trenutnim razmeram pa tudi. Takšno politiko Karl Erjavec vodi ves čas od leta 2005, ko je postal predsednik stranke upokojencev, ki je bila takrat v prvi vladi Janeza Janše.

Igralec političnega pokra Različna retorika je za Erjavca, spretnega igralca političnega pokra, značilna. Tako je znotraj enega tedna lahko hkrati oster in spravljiv. Iz medijskih zapisov po koalicijskem sestanku 9. septembra je razvidno, da naj bi bil Erjavec nezadovoljen in naj bi dejal, da se lahko koalicijski partnerji sestanejo še enkrat ali dvakrat in bo "konec". Včeraj pa smo že bili priča bolj spravljivim tonom, saj je Erjavec izrazil upanje, da bodo našli kompromis in zaprli proračun, a ne na račun letnih dodatkov za upokojence.

DeSUS večni koalicijski partner Dozdajšnji dve odločitvi o izstopih iz vladnih koalicij (Pahorjeve in druge Janševe) sta bili sprejeti po tem, ko je že bilo jasno, da vladi ne bosta končali mandata, obe pa nista bili neposredno povezani s pravicami upokojencev, ki bi bili brez svoje stranke v vladi gotovo v slabšem položaju. V samostojni Sloveniji le v prvih dveh vladah ni bilo stranke upokojencev, v tretji pa je sodelovala takratna Združena lista socialnih demokratov, v katero je leta 1993 vstopilo precej članov DeSUS. "Neupokojenska" je bila le še vlada Andreja Bajuka, ki je bil na oblasti od junija do novembra leta 2000.

Dve preračunljivi ločitvi Iz vlade Boruta Pahorja je DeSUS izstopila po tem, ko je aprila leta 2011 "padel" referendum o malem delu, ko je bil na obzorju neuspeh še treh vladnih reformnih referendumov in po tem, ko je odstop z ministrskega mesta že napovedal predsednik Zaresa Gregor Golobič in je že bilo jasno, da se mandat Pahorjeve vlade bliža koncu. Tudi drugo Janševo vlado je Erjavec rušil po tem, ko so ji bili po poročilu protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča šteti dnevi in se je oblikoval "protijanševski trojček", DeSUS, DL in SLS.

Zakaj niso izstopili po sprejetju ZUJF? V mandatu druge Janševe vlade je Erjavec večkrat žugal z izstopom iz koalicije, običajno v povezavi s pravicami upokojencev, recimo poleti leta 2012, ko so bili pred sprejetjem proračuna napovedani rezi v socialo. Takrat je bil predsednik DeSUS uspešen, a je recimo njegova stranka pred tem glasovala za tako imenovani ZUJF, varčevalni zakon, ki je pokojnine znižal 26.000 upokojencem (to odločitev je sicer pozneje razveljavilo ustavno sodišče).

Erjavec je miren, ker so njegovi zvesti In zakaj je Erjavec z grožnjami vsakokratnim koalicijam vendarle relativno uspešen? Ključni razlog je trdna volilna baza upokojencev, ki so zvesti volivci in so v krizi še posebej občutljivi na nižanje njihovih pravic, zato je malo možnosti, da stranka ne bi dobila vsaj štirih odstotkov, potrebnih za vstop v parlament. To daje Erjavcu potrebno samozavest za koalicijska pogajanja.

Na drugi strani pa lahko Erjavec kdaj tudi nekoliko popusti prav zaradi straha njegovih volivcev, da bi stranka morebiti zapustila koalicijo ali da bi prišlo do volitev, po katerih stranka morda ne bi sodelovala v koaliciji in ne bi mogla braniti njihovih interesov.

Ne spreglejte