Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 6. 2015,
15.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

migranti Matteo Renzi

Sreda, 17. 6. 2015, 15.48

6 let, 7 mesecev

Episcenter: Slovenci bi sprejeli begunce, a 700 je preveč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Večina Slovencev podpira pomoč Slovenije pri reševanju problematike beguncev iz Afrike, po mnenju anketirancev bi jih Slovenija lahko sprejela 279, kaže anketa Episcentra.

Italija preostalim evropskim državam očita, da ji pri reševanju težav z migranti ne pomagajo, čeprav načelo solidarnosti med državami članicami spada med pomembna načela v EU.

Če Evropa ne bo ukrepala, Italija grozi z načrtom B "Če Evropa izbere solidarnost, prav. Če je ne, imamo pripravljen načrt B. Toda prizadel bo najprej in predvsem Evropo," je dejal italijanski predsednik vlade Matteo Renzi. Izkazalo se je, da načrt B pomeni, da bo Italija začela podeljevati začasne vizume, s katerimi bi se begunci lahko prosto gibali po Evropi. Zavračali bodo čolne z begunci iz Libije in zavrnili privez tujih ladij, ki rešujejo prebežnike.

Letos je bilo iz morja rešenih in v Italijo prepeljanih že več kot 57 tisoč migrantov in iskalcev azila. Lani je bilo takih ob tem času 54 tisoč, je povedal Renzi. Rim od Evrope zahteva dolgoročno rešitev in pomoč drugih držav EU.

Ministri držav članic niso enotni Ministri držav članic, pristojni za notranje zadeve, so na zasedanju v Luxembourgu v torek prvič razpravljali o predlogu Evropske komisije za prerazporeditev beguncev po državah članicah, stališča držav pa so zelo različna. Strinjajo se sicer, da je treba poiskati celostne rešitve in da je potrebna solidarnost z najbolj obremenjenimi članicami, niso pa enotni v tem, kako to izvesti.

Program premestitve, kot ga je predlagala Evropska komisija, naj bi se uporabljal za državljane Sirije in Eritreje, ki potrebujejo mednarodno zaščito in so v Italijo ali Grčijo prispeli po 15. aprilu 2015 ali pa bodo tja prispeli po sprožitvi tega mehanizma.

V Slovenijo naj bi prišla 702 begunca V naslednjih dveh letih bi bilo treba iz Italije in Grčije v druge države članice EU premestiti skupno 40 tisoč oseb. Slovenija naj bi iz Italije sprejela 297 prebežnikov, iz Grčije pa 198. Države članice bodo za vsako osebo, premeščeno na njihovo ozemlje, prejele 6 tisoč evrov.

Komisija pa je države članice pozvala tudi, naj na svoja ozemlja v dveh letih naselijo 20 tisoč ljudi iz držav zunaj EU, ki potrebujejo mednarodno zaščito. Slovenija naj bi jih sprejela 207.

Slovenci bi sprejeli le 279 beguncev Slovenija bi tako skupno morala sprejeti 702 prebežnika. Raziskava Episcentra kaže, da 57 odstotkov vprašanih Slovencev pomoč naše države pri reševanju problematike prebežnikov iz Afrike podpira, 43 odstotkov pa jih temu nasprotuje.

Povprečno število beguncev, ki bi jih morala sprejeti Slovenija, pa je po mnenju anketirancev 279.

Ne spreglejte