SiolNET. Novice Slovenija
3,69

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Enajstega septembra bodo v Idriji praznovali praznik, ki pri nas ne obstaja

3,69

termometer

Vrnitev Primorske matični domovini | Letak, s katerim vabijo na letošnjo proslavo ob praznovanju 74. obletnice dneva vrnitve Primorske matični domovini. | Foto: Bralec
Letak, s katerim vabijo na letošnjo proslavo ob praznovanju 74. obletnice dneva vrnitve Primorske matični domovini. Foto: Bralec

DZ predloga spremembe zakona o praznikih in dela prostih dnevih, ki je predvideval preimenovanje praznika vrnitve Primorske v praznik priključitve Primorske k matični domovini, maja 2019 ni potrdil z zadostno večino. Združenje borcev za vrednote NOB Idrija-Cerkno in Občina Cerkno z letaki kljub temu vabita k praznovanju letošnje 74. obletnice državnega praznika priključitev Primorske matični domovini. Gre za nespoštovanje pravne ureditve, saj po zakonu v Sloveniji praznujemo praznik vrnitve Primorske matični domovini.

Predlog spremembe zakona o praznikih in dela prostih dnevih je v DZ vložila skupina poslank in poslancev koalicije in Levice s prvopodpisanim Matjažem Nemcem (SD). V obrazložitvi so navedli, da je omenjeni praznik globoko zasidran v zavest ljudi in da se je na Primorskem vedno praznovalo priključitev in nikoli vrnitve Primorske. 

DZ predloga spremembe zakona ni potrdil z zadostno večino in praznik vrnitve Primorske k matični domovini je tako ostal enak. Besedi priključitev in vrnitev sta pomensko različni. Beseda vrnitev nakazuje, da je bila Primorska prej del slovenskega ozemlja, medtem ko beseda priključitev dopušča razumevanje, da ni bila, so takrat opozorili nasprotniki preimenovanja. 

Za predlog je glasovalo 42 poslancev, proti pa 32, a bi po vetu državnega sveta moralo predlog potrditi najmanj 46 poslancev. Ime praznika se ni spremenilo. 

Združenje borcev za vrednote NOB Idrija-Cerkno, Občina Cerkno in ostale občine podpornice letos vabijo k praznovanju 74. obletnice priključitve Primorske k matični domovini, k praznovanju praznika, ki ne obstaja. 

Zakon o praznikih in dela prostih dnevih RS določa 15. september kot praznik vrnitve Primorske matični domovini. Za komentar o nespoštovanju pravne ureditve smo zaprosili organizatorje proslave, občino Idrija in zvezo borcev. Z občine so nam sporočili, da se  prireditev v počastitev praznika vrnitve Primorske k matični domovini tradicionalno organizira na soboto pred praznikom v eni od primorskih občin. "Letos bo ta prireditev v Idriji, in sicer pod naslovom Tujega nočemo, svojega ne damo, 74. obletnica priključitve Primorske k matični domovini. Tak je naslov prireditve, a organizatorji v ničemer nismo spreminjali imena praznika, saj bo skozi celotno prireditev praznik dosledno poimenovan kot dan vrnitve Primorske k matični domovini," so zapisali na občini. Ob tem so izpostavili, da se zavedajo izjemnega pomena vrnitve našega ozemlja k državi Sloveniji in praznik globoko spoštujejo.

Prejeli smo tudi odgovor Boža Novaka, predsednika ZB NOB Ajdovščina-Vipava, ki se glede preimenovanja sklicuje na Vrhovni plenum Osvobodilne fronte slovenskega naroda. Novak nam je posredoval dokument in prepis dokumenta.

"Primorci smo za prireditev v Idriji zbrali potrebno vsoto denarja in zato menimo, da imamo tudi vso pravico, da prireditev imenujemo tako, kot ustreza resnici, zgoraj opisani," je zapisal Novak. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin