Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 2. 2023,
12.05

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

28

Natisni članek

podjetje Vrhnika požar gasilci

Petek, 17. 2. 2023, 12.05

1 leto, 2 meseca

Vzrok eksplozije na Vrhniki neznan. Ena oseba umrla, dve življenjsko ogroženi. #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

28

Danes okoli 11.30 so bili na Policijski upravi Ljubljana obveščeni o eksploziji v podjetju Hamex na območju Vrhnike, kjer izdelujejo pirotehniko. Ena oseba je umrla, dve sta huje poškodovani. Policisti so okolico zavarovali, gasilci pa sanirajo kraj dogodka. V zgornjem videoposnetku je dogajanje na terenu komentiral vodja intervencije Tomaž Ažbe. Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča, da se izogibate bližnji okolici objekta, znakov onesnaženosti širše okolice pa naj sicer ne bi bilo. 

Po doslej znanih podatkih je ena oseba v eksploziji umrla, dva moška sta huje poškodovana. Boštjan Plahutnik z reševalne postaje Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je povedal, da sta oba moška huje opečena, po prvih ocenah imata opečene med 40 in 60 odstotkov površine kože. Pri enem od poškodovanih sumijo tudi na poškodbe notranjih organov.

To so prvi posnetki po eksplozijah in požaru:

Na kraju nesreče posreduje 55 gasilcev z 20 vozili.

Na PU Ljubljana so povedali, da se je zgodilo več eksplozij.  | Foto: Bojan Puhek Na PU Ljubljana so povedali, da se je zgodilo več eksplozij. Foto: Bojan Puhek

Eksplozija se je zgodila v proizvodnih prostorih, požar pa se je razširil tudi na skladišče. "Ti prostori so bolj ali manj uničeni," je povedal Ažbe. Gasilci odstranjujejo material, da se požar ne bi razširil, material, ki je bil udeležen v eksploziji in požaru, pa je uničen.

Reševalec Boštjan Plahutnik:

Eksplozijo na Vrhniki so ob 11.29 zabeležile tudi najbližje potresne opazovalnice državne mreže, je agencija za okolje objavila na Twitterju.

Širšo okolico kraja eksplozije so zavarovali, gasilske enote pa so sanirale kraj.  | Foto: Bojan Puhek Širšo okolico kraja eksplozije so zavarovali, gasilske enote pa so sanirale kraj. Foto: Bojan Puhek

Zaradi zagotavljanja nemotene izvedbe intervencije pristojni prosijo, da se kraju požara ljudje ne približujejo in upoštevajo navodila policistov. 

Kaj so doslej o dogodku povedali pri policiji, si poglejte v spodnji izjavi: 

Občani naj ob tem spremljajo sredstva javnega obveščanja, obvestila bodo objavljali tudi na profilu Civilne zaščite Vrhnika na družbenem omrežju Facebook. Ob tem so potrdili, da gre za podjetje Hamex.

Na regionalnih in lokalnih cestah na Vrhniki so mogoči zastoji. 

Na terenu je več intervencijskih služb: 

V družinskem podjetju zaposlenih pet oseb 

Podjetje Hamex deluje od leta 1991. Povezano je z največjimi proizvajalci pirotehnike, ponuja ognjemetne izdelke v veleprodaji ter v trgovinah v Ljubljani in Kamniku, pa tudi prek spleta. Po podatkih z Ajpesa za leto 2021 zaposluje pet ljudi.

V družinskem podjetju pod lastno blagovno znamko proizvajajo najrazličnejše ognjemetne izdelke za profesionalno uporabo, večino izvozijo. Ponujajo pirotehniko, ognjemete, scenske učinke in strelivo, piše na njihovi spletni strani.

Pri pirotehniki ponujajo izdelke iz segmenta zabavne in scenske pirotehnike ter navtične signalizacije. Za prvi segment navajajo, da po njihovih zamislih ognjemetne izdelke proizvajajo v 11 tovarnah na Kitajskem. Hamex jih posreduje v nadaljnjo prodajo kupcem po Sloveniji, Hrvaški ter Bosni in Hercegovini.

Organizirajo tudi prevoz večjih količin pirotehničnih izdelkov, ki se šteje za prevoz blaga, nevarnega za eksplozijo. Poleg ognjemetov na prostem pripravljajo tudi pirospektakle na odru v zaprtih prostorih.

NIJZ: Ni znakov o onesnaženosti širše okolice po eksploziji na Vrhniki

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in pristojne službe spremljajo dogajanje ob eksplozijah v vrhniškem podjetju Hamex. Po prvih informacijah s terena ni znakov, da bi bila onesnažena širša okolica. "Priporočamo pa, da se izogibate bližnji okolici objekta," so opozorili na spletni strani NIJZ.

Kot v drugih primerih požarov se v okolico sprošča velika količina dima in so zaradi tega povečane količine delcev v zraku. Pri ljudeh, ki so dimu izpostavljeni, lahko pride do zdravstvenih težav. | Foto: Bojan Puhek Kot v drugih primerih požarov se v okolico sprošča velika količina dima in so zaradi tega povečane količine delcev v zraku. Pri ljudeh, ki so dimu izpostavljeni, lahko pride do zdravstvenih težav. Foto: Bojan Puhek

Še posebej so lahko ogroženi dojenčki in otroci, nosečnice, starejši ljudje, ljudje z boleznimi srca in ožilja, ljudje z boleznimi dihal (astmo, KOPB in bolniki z drugimi kroničnimi pljučnimi boleznimi), sladkorni bolniki. Onesnaženemu zraku se lahko izognemo le z umikom v manj onesnaženo okolje. Nekaj časa lahko to zagotavljamo z zadrževanjem v zaprtih prostorih, svetuje NIJZ.

Vrhniški župan Daniel Cukjati je potrdil, da nevarnosti za občane ni, po izjavah strokovnjakov pa naj bi eksplodiral smodnik. "Glede na pretekle izkušnje pa smo aktivirali Ekološki laboratorij z mobilno enoto (Elme) in agencijo za okolje (Arso), ki bosta spremljala razmere in obveščala o morebitnih nevarnostih za občane," je napovedal. Ob tem je občane pozval, naj spremljajo spletno stran občine in občinska družbena omrežja.

Priporočila za prebivalce najdete na povezavi tukaj.

Požar hlev
Novice V požaru lesenega hleva zgorelo trideset domačih živali
požar
Novice Do tal pogorela hiša v Radomerju
Ne spreglejte