Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 11. 2014,
13.57

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bine Kordež Dušan Mramor Miro Cerar Borut Pahor MERKUR zapor minister

Sobota, 1. 11. 2014, 13.57

3 leta, 2 meseca

Ekskluzivno: Bine Kordež bo novi gospodarski minister!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nova genialna poteza slovenske politike! Novi gospodarski minister se je na funkcijo pripravljal več kot leto dni, nad njegovimi seminarskimi nalogami pa se navdušuje tudi sam vrh slovenske vlade.

V sredo zvečer je med slovensko in svetovno novinarsko srenjo odjeknilo: nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež je odkorakal na prostost in diha s polnimi pljuči. Panika. Zmeda. Prišlo je kot strela z jasnega. Česa takega ni pričakoval nihče.

Za Binetom smo oprezali tudi iz grmovja No, medtem ko so vsi preverjali informacije, ali je Kordežu res uspel veliki met, ali je res svoboden kot ptiček na veji, je bilo uredništvo Satirikona že ves dan v zasedi pred zaporom na Dobu. Smukali smo se v grmičevju in čakali, da ga ujamemo. Ja, vedeli smo. Že od samega začetka smo vedeli, da bodo Bineta v sredo izpustili. In vedeli smo, da ne gre za nobeno naključje. Šlo je le za spretno igro naše politike.

Brez njega na Dobu ne bo več enako Ko smo namreč dan pred tem posedali v uredništvu, je v tišino zarezal zvok SMS-sporočila z naslednjo vsebino: "Kolega Bine nas jutri zapušča. To ni šala." Naš vir – recimo mu Johann (njegovo pravo identiteto skrbno hranimo v uredništvu in smo jo pripravljeni braniti za vsako ceno) – nam je zaupal, da bodo Bineta izpustili in da bo to velika izguba za skupnost na Dobu: "Bine je bil vedno pripravljen vskočiti in spisati seminarsko nalogo ali dve. Brez njega ne bo več enako."

Le kam se Binetu mudi Bineta smo želeli pričakati pred vrati, ko bi zapuščal zapor. Ni nam uspelo. Z avtomobilom je zdrvel mimo nas, mi pa smo šli za njim. Z vsakim kilometrom in z vsakim zavojem so se naši sumi vse bolj potrjevali. Njegovo vozilo je naposled zavilo na Gregorčičevo v Ljubljani, kjer stoji vladna palača. Pretihotapili smo se mimo varnostnikov vse do osrednje dvorane, kjer pa smo bili priča prizoru, ki ga ne bomo zlahka pozabili.

Cerarjeva desna roka "Družba, pozdravljeni. Pripravljen sem na prvo učno uro. Kam lahko sedem?" je zbrane ministre in ministrice na sredini seji vlade vidno vzhičen vprašal Bine. Predsednik vlade Miro Cerar mu je pokazal prostor na svoji desni, nato pa nagovoril zbrano ekipo: "Dragi ministrski kolegi, rad bi vam sporočil, da se bo kolega Bine pridružil naši ekipi in poskrbel, da bo gospodarski motor države tekel gladko kot še nikoli. Drži, Bine bo naš novi minister za gospodarstvo."

Čista desetka za seminarske Nato je spregovoril tudi minister za finance , ki naj bi Kordeža sam predlagal predsedniku vlade za prazno ministrsko mesto. "Rad bi povedal, da kolegu Binetu zaupam. Zato sem ga leta 2010 kot dekan ljubljanske ekonomske fakultete tudi povabil, da mojim študentom pojasni, kako deluje sodobna ekonomija. Prebral sem tudi vse seminarske naloge, ki jih je Bine spisal v zaporu na Dobu, in čisto vse so me prepričale. Čista desetka! Bravo, Bine," se je minister Mramor namuznil Kordežu.

Erjavec pa spet po svoje Nekaj negodovanja je bilo zaznati le pri prvaku DeSUS in ministru za zunanje zadeve Karlu Erjavcu, ki je po svoji stari navadi zagrozil z vladno krizo: "Bine, upam, da tvoja politika ne bo uperjena proti nam, upokojencem. Vedeti moraš, da se v nasprotnem primeru ne vidimo več v vladi."

V zaporu se je naučil več kot v Merkurju Bine je stoično poslušal še opozorila nekaterih drugih članov vlade, nato pa skušal pomiriti zbrane: "Dragi kolegi, obljubljam vam, da sem se na Dobu v tem času naučil veliko več o ekonomiji kot vsa prejšnja leta, ko sem vodil Merkur. Obljubljam vam, da bom pomagal vladi, da skupaj postavimo nove moralne standarde."

Bine, Bine, Bine! V vladni dvorani je zavladala smrtna tišina. Ministri so se naprej spogledovali, si prikimavali z glavami, nato pa so novemu gospodarskemu ministru postregli s stoječimi ovacijami. Tudi Erjavcu, najbolj skeptičnemu med kolegi, se je na obrazu izrisal širok nasmeh. "Bine, Bine, Bine," so navijaško vzklikali ministri.

Stopil je v Pahorjeve škornje Bine Kordež je navdušil. Po govoricah, ki se širijo po hodnikih na Gregorčičevi, je to do zdaj uspelo le nekdanjemu predsedniku vlade, danes pa predsedniku države Borutu Pahorju, ko je prevzel odgovornost za svetovno gospodarsko krizo.

Ne spreglejte