SiolNET. Novice Slovenija
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ekologi se ne bodo pritožili na okoljevarstveno dovoljenje za Magno

0,07

termometer

Magna
V Magni so v četrtek povedali, da je možnost pritožbe del postopka, prepričani pa so, da so izpolnili vse zakonske in druge pogoje za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja, za katerega vedo, da je bilo izdano v skladu z vsemi slovenskimi predpisi. Ob tem so dodali, da njihovi načrti zato ostajajo nespremenjeni, obrat in ekipa pa bosta kmalu pripravljena na začetek proizvodnje. Foto: Matjaž Vertuš

Zveza ekoloških gibanj (ZEG) se kot eden od treh stranskih udeležencev v postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za novo Magnino lakirnico v Hočah ne bo pritožila na odločitev Arsa. Postopek se bo vseeno vsaj nekoliko zavlekel, saj je pritožbo v četrtek vložilo Regionalno okoljsko združenje okoljevarstvenikov (ROVO).

Kot je danes sporočil prvi mož ZEG Karel Lipič, se je tako po pregledu dokumentacije odločila njihova strokovna skupina.

Zahtevali dodatna merilna mesta za morebitna onesnaženja

V omenjeni okoljevarstveni organizaciji so v postopku javne obravnave osnutka okoljevarstvenega dovoljenja med drugim zahtevali dodatna merilna mesta za morebitna onesnaženja podzemnih voda in tal. Ker je predviden povečan nadzor na ožjem vodovarstvenem območju, ocenjujejo, da so njihovi zahtevi po večji skrbnosti pri izpustih, varovanju podtalnih voda in kakovosti tal zadostili.

Prav tako naj bi jim v Magni zagotovili, da bodo na Arso vložili zahtevo po spremembi emisijskih zahtev v ostrejše pogoje za izpuste prahu, niklja in drugih nevarnih snovi v ozračje, kar od njih pričakujejo v roku enega leta od začetka proizvodnje. Predstavniki investitorja so jim namreč v pogovorih zagotovili, da realno dosegajo bistveno nižje vrednosti izpustov v ozračje.

Magna Steyr v Hočah Novice Magna že skoraj pripravljena, nove kanalizacije pa od nikoder #video

Tudi občina Miklavž na Dravskem polju brez pritožbe

V postopek je bila kot stranski udeleženec vključena tudi občina Miklavž na Dravskem polju, a je tudi novi župan Egon Repnik ta teden potrdil, da pritožbe niso vložili.

Vseeno pa se načrtovani začetek poskusnega obratovanja nove lakirnice v Hočah vsaj nekoliko odmika, saj je v četrtek ugovor zoper izdano dovoljenje vložilo Regionalno okoljsko združenje okoljevarstvenikov (ROVO), ki ga v javnosti največkrat predstavlja Gorazd Marinček.

magna Posel danes Magna želi v Hočah proizvajati avtomobile. Obeta se še tisoč delovnih mest.

Arsu očitajo napačno uporabo predpisov

Omenjena nevladna organizacija Arsu v postopku izdaje očita napačno uporabo oziroma neuporabo procesnih in materialnih predpisov, nepopolno in napačno ugotavljanje dejanskega stanja ter kršitev pravil v postopku. Od okoljskega ministrstva kot pritožbenega organa pričakujejo, da bosta dovoljenje v celoti odpravila.

Kot je pojasnil Marinček, je bistvo očitkov v kršitvi 69. člena zakona o vodah, ki enoznačno in absolutno prepoveduje kakršno koli rabo ali skladiščenje nevarnih snovi na vseh vodovarstvenih območjih.

Magna Steyr Posel danes Bo Magna lakirnico v Sloveniji zaprla že leta 2024?

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin