SiolNET. Novice Slovenija
1,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Magna že skoraj pripravljena, nove kanalizacije pa od nikoder #video

1,04

termometer

Odhajajoča vlada Mira Cerarja je pozabila na obljubo, da bo zaradi Magne in lakirnice pri Hočah poskrbela za novo lokalno kanalizacijo, so poročali v oddaji Danes na Planet TV. Čeprav so študije pokazale, da stara kanalizacija dodatnih obremenitev zaradi predelave bistveno večjih količin odpadnih vod ne bo prenesla.

Jeseni naj bi Magna začela delovati v Hočah. Še vedno pa ni jasno, kam se bodo stekale vse odpadne vode. Že ob izdaji okoljskega soglasja je bilo namreč jasno, da bi priklop lakirnice na obstoječo kanalizacijo pomenil preveliko obremenitev za sistem.

"Ob visokih vodah, ob nekem nenormalnem obratovanju, je treba skozi hidravlično študijo pokazati, da je ta sistem vzdržen," je za Planet TV dejal Dejan Tacer, vodja službe kanalizacija Nigrad. Hidravlična študija je potrdila poddimenizioniranost sistema, ki vodi do čistilne naprave v Dogošah. Kanalizacijski vodi do nje pa tečejo po miklavški občini.

Magna Steyr v Hočah Foto: Matjaž Vertuš

Če ne bo širših cevi, bo več možnosti za poplave

"Če nekdo gradi hišo in želi stanovati v tej hiši, mora zagotoviti tudi dovoz do te hiše, da lahko pride k hiši. Enako velja za industrijske objekte," je povedal Leo Kremžar, župan Občine Miklavž na Dravskem polju. Brez širših odtočnih cevi in dodatnih črpalk se močno poveča možnost poplavljanja v Miklavžu.

"Priključitev je seveda mogoča. Ampak s količinami odpadne vode, ki pride v sistem javne kanalizacije, pa ne," je prepričan Tacer.

Ni obljube, kdaj se bodo dela začela

Vlada se je z memorandumom obvezala, da bo nadgradnjo kanalizacije plačala iz državnega proračuna. A župan Miklavža ta teden na sestanku z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom razen ustnega zagotovila ni dobil jasnega zagotovila, kdaj se bodo dela tudi začela.

"Dokler nimamo zelo jasnih in zanesljivih jamstev, ne moramo privoliti v to, da bo to kar tako ostalo in obviselo v zraku," je še dodal Kremžar. V primerjavi z mariborsko in hoško občino namreč v Miklavžu soglasja za priklop brez nadgradnje kanalizacije ne nameravajo podpisati.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 37
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin