Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
24. 10. 2017,
9.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

3

Natisni članek

Hoče - Slivnica lakirnica Magna Steyr

Torek, 24. 10. 2017, 9.43

6 let, 6 mesecev

Bo Magna lakirnico v Sloveniji zaprla že leta 2024?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

3

Magna Steyr | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vrednost Magnine investicije v občini Hoče-Slivnica bo 146,4 milijona evrov, subvencija države pa bo znašala 18,61 milijona evrov oziroma 12,71 odstotka vrednosti izkazanih upravičenih stroškov, ki jih bo imela Magna, je razvidno iz pogodbe o dodelitvi finančne spodbude za zgraditev lakirnice avtomobilskih karoserij med državo in Magno.

Pogodba Magni omogoča, da lakirnico dokonča šele čez dve leti. Magna je sicer poleti zatrjevala, da morajo lakirnico zaradi naročil zagnati najpozneje konec leta 2018, država pa je v naglici vodila vse upravne postopke, poroča časnik Dnevnik. 

Lakirnica mora delovati do 30. oktobra 2024

Pogodba Magni omogoča tudi to, da lakirnico zapre že po petih letih obratovanja, delovati mora namreč le do 30. oktobra 2024.

Magna bo tako obdržala vso izplačano državno subvencijo, tudi če bi svoj obrat iz kakršnegakoli razloga zaprla že pet let pred iztekom roka, v katerem bi se morali izpolniti vsi tisti zakonski pogoji, po katerih je država legalizirala umeščanje naložbe na kmetijskih zemljiščih v občini Hoče-Slivnica.

Zakon o Magnini investiciji namreč od Magne terja, da v desetletnem obdobju investira vsaj sto milijonov evrov in ustvari vsaj tisoč delovnih mest, še piše Dnevnik.

Prejšnji torek je bila podpisana pogodba o izvedbi investicije. Na ministrstvu za gospodarski razvoj v zvezi s pogodbo poudarjajo:
  • S pogodbo se je podjetje zavezalo, da bo v roku desetih let od sklenitve pogodbe, investicija na razvojnem območju presegla vrednost 100 milijonov evrov in na območju Občine Hoče-Slivnica ustvarila najmanj 1.000 delovnih mest.
     
  • Pogodba ne obremenjuje proračuna Republike Slovenije.
     
  • Če v petih letih podjetje ne začne z vzpostavitvijo investicije, je Slovenija upravičena do pogodbene kazni, ki znaša maksimalno pet milijonov evrov.

Pogodba o dodelitvi finančne spodbude za investicijski projekt pa po besedah ministrstva določa:

  • S pogodbo se podjetje zavezuje, da bo prejeta sredstva namenilo za izgradnjo novega objekta za lakirnico avtomobilske karoserije, vključno s podporno infrastrukturo. Projekt bo predvidoma končan do konca oktobra 2019 ter hkrati dosegel vrednost investicije najmanj v višini 146.400.000 evrov, s projektom pa bo podjetje ustvarilo novih 404  delovnih mest.
     
  • Za investicijski projekt bo investitor od Slovenije prejel 18.609.080 evrov.
     
  • Če podjetje ne konča dogovorjenih del ali pa vrednost izkazanih stroškov doseže 75 odstotkov ali manj od dogovorjene višine investicije lahko ministrstvo zahteva vračilo finančne spodbude v celoti. Če višina stroškov presega 75 odstotkov dogovorjenega zneska investicije pa ministrstvo zahteva vračilo sorazmernega deleža finančne spodbude.
     
  • Pogodba je zavarovana z brezpogojno bančno garancijo plačljivo na pisni prvi poziv.
Ne spreglejte