Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 8. 2021,
18.35

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,28

44

Natisni članek

NIJZ okužba cepivo Slovenija Koronavirus

Ponedeljek, 16. 8. 2021, 18.35

2 leti, 8 mesecev

Eden na tisoč: NIJZ razkril izredno pomembno številko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,28

44

Cepljenje, cepivo, AstraZeneca | Cepiva proti bolezni covid-19 učinkovito ščitijo predvsem pred hujšim potekom bolezni, precej učinkovita pa so tudi pri preprečevanju okužb z novim koronavirusom. | Foto Reuters

Cepiva proti bolezni covid-19 učinkovito ščitijo predvsem pred hujšim potekom bolezni, precej učinkovita pa so tudi pri preprečevanju okužb z novim koronavirusom.

Foto: Reuters

Do danes je bilo v Sloveniji izvedenih okoli 1,7 milijona cepljenj proti covidu-19, z enim odmerkom je cepljenih skoraj milijon ljudi. Od teh se jih je po podatkih NIJZ 1.113 kljub cepljenju okužilo z novim koronavirusom, kar je približno en promil oziroma približno ena oseba na tisoč cepljenih. Z novim koronavirusom se je letos do 12. avgusta medtem okužilo 135.420 ljudi, ki niso bili cepljeni. Cepiva proti covidu-19 so sicer po zatrdilih stroke učinkovita obramba pred okužbo z novim koronavirusom, niso pa stoodstotno učinkovita. 

Tudi podatki o hospitalizacijah kažejo, da je bilo od začetka cepljenja v bolnišnično oskrbo sprejetih 3.144 covidnih bolnikov, ki niso bili cepljeni, in skupaj 70 tistih, ki so bili cepljeni. To pomeni, da so cepljeni v tem obdobju predstavljali le dva odstotka hospitalizacij.

Kot so nedavno še pojasnili pristojni, so bili to bolniki s pridruženimi boleznimi, ki vplivajo na imunski sistem, kar vpliva na slabši razvoj protiteles po cepljenju.

covid-19, koronavirus
Mnenja Covidni trenutek resnice

Cepiva niso 100-odstotno učinkovita

Cepiva proti covidu-19 so sicer po zatrdilih stroke učinkovita pred okužbo z novim koronavirusom, niso pa stoodstotno učinkovita, zato se lahko potencialno okuži tudi polno cepljeni. So pa cepiva zelo učinkovita pri preprečevanju hujšega poteka bolezni covid-19, ki terja bolnišnično obravnavo.

Med tistimi, ki so se cepili in so se vseeno okužili z novim koronavirusom, je tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, ki je to danes sporočila prek Twitterja.

Simona Kustec
Novice Simona Kustec okužena s koronavirusom. Kaj pa predsednik Pahor?

Z novim koronavirusom se je sicer od marca lani do 12. avgusta letos skupaj okužilo že 258.786 ljudi, ki niso bili cepljeni, kažejo podatki na spletni strani NIJZ.

V nedeljo so opravili 801 PCR-testov in pri tem potrdili 56 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša sedem odstotkov. Število potrjenih primerov je nekoliko višje kot v nedeljo pred tem. Po oceni NIJZ je trenutno število aktivnih primerov 2.175.

Testiranje na covid-19
Novice Število okužb v nedeljo znova višje kot pred enim tednom
Luč na koncu tunela, tunel, predor
Novice Luč na koncu tunela: bolezni covid-19 se lahko znebimo za vedno, toda ...
Ne spreglejte