Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2014,
17.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Afrika WHO

Petek, 1. 8. 2014, 17.54

7 let, 12 mesecev

Ebola v zahodni Afriki vse bolj uhaja izpod nadzora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je danes zahodnoafriške države, ki jih je prizadela ebola, opozorila, da epidemija uhaja izpod nadzora in da bi se lahko razširila še v druge države.

Generalna direktorica SZO Margaret Chan je voditeljem Gvineje, Sierre Leone in Liberije na regionalnem vrhu v Conakryju, prestolnici Gvineje, dejala, da je bil odziv na epidemijo nezadosten in da napori za nadzor epidemije ne preprečujejo njene širitve.

Katastrofalne gospodarske in družbene posledice Voditelji so se v Conakryju zbrali, da bi organizirali napotitev več sto dodatnih zdravstvenih delavcev na krizna območja v okviru 100 milijonov dolarjev vrednega akcijskega načrta za boj proti epidemiji. Načrt predvideva tudi ukrepe za odkrivanje okužb in preventivo ter boljši nadzor na mejah.

"Če se bodo razmere še poslabševale, bi to lahko imelo katastrofalne gospodarske in družbene posledice," je posvarila Chanova. Po njenih besedah bi se lahko število mrtvih še povečalo, epidemija pa bi se lahko razširila v druge države. Chanova je trenutno epidemijo označila za najhujšo, odkar so ebolo odkrili pred skoraj 40 leti.

Po koncu vrha so Gvineja, Sierra Leone in Liberija sporočile, da bodo okoli žarišča epidemije, ki se nahaja na njihovi tromeji, vzpostavili sanitarni pas. Gre za območje, kjer je več kot 70 odstotkov vseh primerov okužb in obolelih. Območje bodo izolirali policisti in vojska, zdravstveno osebje pa bo okrepljeno, imelo bo tudi boljšo zaščito. Kje bodo vzpostavili sanitarni pas, niso sporočili, je pa znano, da se žarišče epidemije razteza od kraja Kenema na vzhodu Sierra Leone do kraja Macenta na jugu Gvineje, ki je oddaljeno skoraj 300 kilometrov.

Do vrha prihaja, medtem ko je letalska družba Emirates Airline kot prva globalna letalska družba danes sporočila, da bo s soboto ustavila lete v najbolj prizadeto Gvinejo, ter so ZDA, Nemčija in Francija izdale opozorila pred potovanji v omenjene prizadete afriške države.

Nigerija je medtem danes izolirala dve osebi, ki sta bili v stiku z moškim, ki je prejšnji teden umrl za ebolo v Lagosu.

Virus ebola je lahko smrtonosen v 90 odstotkih primerov okužb. Povzroča hude bolečine v mišicah, vročino, glavobol in neustavljivo krvavenje ter odpoved ledvic in jeter.

Ne spreglejte