Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2013,
19.57

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

e-volitve volitve Gregor Virant

Sreda, 19. 6. 2013, 19.57

8 let, 5 mesecev

E-volitve: testno glasovanje morda že prihodnje leto (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ministrstvo za javno upravo vnovič oživlja idejo o internetnih volitvah, s katerimi bi po ocenah ministra Gregorja Viranta tudi dvignili volilno udeležbo, zlasti pri mladih.

Virant načrtuje, da bi zakonsko podlago za uvedbo e-volitev sprejeli še letos, za kar je potrebnih 60 glasov poslancev, testno elektronsko glasovali pa že na lokalnih volitvah.

Ministrstvo za javno upravo načrtuje, da bi e-glasovanje testno izvedli v petih slovenskih občinah prihodnje leto pri lokalnih volitvah. Na naslednjih državnozborskih volitvah pa bi izvedli elektronsko glasovanje na nacionalni ravni, je ob predstavitvi projekta S klikom do poslanca povedal minister za notranje zadeve in javno upravo Virant.

Volilna udeležba ne bi bila "odvisna od vremena" Po njegovem mnenju elektronsko glasovanje prinaša veliko prednosti. Volilna udeležba ne bi bila "odvisna od vremena", omogočen bi bil lažji dostop do glasovanja, glasovanje bi bilo za vsakogar preprosto, izvedljivo od doma. Po Virantovih ocenah bi elektronsko glasovanje za nekaj odstotkov dvignilo volilno udeležbo, čeprav se strinja, da vprašanje dostopnosti ni glavni razlog za nizko udeležbo na volitvah.

Slovenija bi z uvedbo e-volitev po ministrovem mnenju ohranila status elektronsko razvite države, saj bi tovrstne volitve uvedli med prvimi državami v svetu. Zgledovali bi se po Estoniji, ki je elektronske volitve uspešno izvedla petkrat.

Na ministrstvo po Virantovem mnenju obstaja potrebna volja za izvedbo elektronskih volitev. A za zakonsko podlago zanje, torej za sprejem sprememb zakona o volitvah v DZ, potrebujejo najmanj 60 glasov poslancev, kar terja glasove koalicije in opozicije.

Na ministrstvu računajo na to, da se je od leta 2007, ko se je z uvedbo elektronskih volitev že poizkusilo, v zavesti politike marsikaj spremenilo in so se "razblinili neupravičeni strahovi", je dejal Virant. Pred nekaj leti je namreč ideja o elektronskih volitvah padla v vodo zaradi dvomov v varnost takega glasovanja.

V Sloveniji bi elektronske volitve izvedli kot predčasno glasovanje. Volivci bi imeli od torka do četrtka možnost oddati svoj glas po elektronski poti. Edini pogoj bi bil dostop do interneta in kvalificirano digitalno potrdilo.

Zaradi varnosti bo zakon omogočil tudi preklic elektronskega glasu in kasnejše klasično glasovanje. Štel bo zadnji oddan glas.

Varnost naj bi bila zagotovljena Varnost glasovanja naj bi bila zagotovljena z uporabo kvalificiranih digitalnih potrdil in ustreznim informacijskim sistemom. Predvideli bi, da mora informacijski sistem zagotoviti tajnost glasovanja, da jamči izsledljivost in preprečuje nepooblaščene posege.

Za ta informacijski sistem bi morala Državna volilna komisija (DVK) pred vsakimi volitvami pridobiti tudi revizijsko mnenje neodvisne, mednarodne revizijske družbe. Virant je izpostavil še potrebo po učinkovitem nadzoru, ki ga bo opravljala DVK.

Možnost elektronskega glasovanja bo sicer le dodatna možnost, poleg klasičnega glasovanja na voliščih. Stroški uvedbe e-volitev po ocenah ministrstva naj ne bi presegli 300.000 evrov.

Ne spreglejte