Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2016,
17.15

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

fiskalni svet kandidati Dušan Mramor vlada Marjan Senjur Davorin Kračun Luka Mesec Alenka Bratušek Simona Kustec Lipicer

Torek, 1. 3. 2016, 17.15

1 leto, 8 mesecev

DZ zavrnil vse tri Mramorjeve kandidate za fiskalni svet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
DZ je zavrnil vse tri kandidate za člane fiskalnega sveta, ki jih je na predlog finančnega ministra Dušana Mramorja predlagala vlada.

Kandidat za predsednika je bil Damjan Kozamernik, za člana pa Marjan Senjur in Davorin Kračun. Opozicija je vladi očitala, da se z njo ni posvetovala o kandidatih.

"Še zadnja faza oblikovanja sistemskega okvira zdravih javnih financ" Usoda imenovanja fiskalnega sveta je bila ves čas negotova. Za imenovanje članov je bila namreč potrebna dvotretjinska večina, večji del opozicije pa je podporo kandidatom odrekel že pred današnjo sejo DZ.

Kandidati so bili odlični Zavrnitev kandidatov po ocenah ministra za finance Dušana Mramorja zagotovo ni dobra in tako obžaluje glasovanje v DZ. Kandidati so bili po njegovem prepričanju odlični, zato ne bo lahko najti drugih. A minister zagotavlja, da si bo prizadeval dalje in vnovič poskušal poiskati ustrezno strukturo za fiskalni svet.

Mramor: Pred sabo imate zelo dober izbor Objaviti so morali dva razpisa in oba podaljšati, na koncu pa so dobili deset prijav, pri čemer so bile tri po ministrovi oceni daleč najbolj primerne. "Bil sem zelo vesel, da smo dobili dobre in kvalificirane kandidate," je dejal in dodal da so sodelovali v desnih ali levih vladah in da bi morali biti sprejemljivi za večino strank. "Pred sabo imate zelo dober izbor. Z njimi bo zagotovljen dober nadzor nad slovenskimi javnimi financami," je pred glasovanjem dejal Mramor.

Poslancev opozicije Mramorjevi argumenti niso prepričali A to poslancev opozicije ni prepričalo. Luka Mesec iz ZL je spomnil, da so nasprotovali že zakonu o fiskalnemu pravilu, ker ni bilo v predlagani sestavi fiskalnega sveta nobenega predstavnika, "ki bi bil vsaj blizu kakim delavskim organizacijam". Zaradi tega niso mogli podpreti niti imenovanja članov fiskalnega sveta.

Drugačne razloge za nasprotovanje so našli v poslanski skupini nepovezanih poslancev in SDS. Vladi očitajo, da se z opozicijo ni posvetovala o predlaganih kandidatih, sta povedala Alenka Bratušek (NP) in Jože Tanko (SDS). "Breme odločitve je v celoti na plečih vlade in koalicije," je dejal Tanko, podobno pa je menila tudi Bratuškova.

Poleg SMC za imenovanje še DeSUS in SD Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je medtem spomnila, da je bila dvotretjinska večina za imenovanje članov fiskalnega sveta kompromisni dogovor z opozicijo in da so državotvornost od nje pričakovali tudi v zadnjem koraku. Za imenovanje fiskalnega sveta so glasovali tudi vsi poslanci DeSUS in SD, kar pa ni zadoščalo za dvotretjinsko večino.

Ne spreglejte