SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

DZ v četrtek o potrditvi izvolitve osmega evropskega poslanca

3

termometer

DZ se bo v četrtek opoldne sestal na izredni seji, na kateri naj bi potrdili izvolitev poslanke iz Slovenije v Evropski parlament, je sklenil kolegij predsednika DZ.

S 1. decembrom je namreč Slovenija dobila še en sedež v Evropskem parlamentu, ki ga bo glede na izid glasovanja na volitvah junija 2009 zasedla Zofija Mazej Kukovič (SDS).

Kontič: Prav je, da Slovenija zapolni dodatno mesto Še pred izredno sejo DZ bo izredna seja mandatno-volilne komisije, je tudi sklenil kolegij predsednika DZ. Predsednik komisije Bojan Kontič (SD) je uvodoma pojasnil, da sicer težko oceni, ali je zadeva res tako nujna, da je o njej treba odločati takoj, se mu pa ta rešitev zdi pametna. Naslednje zasedanje Evropskega parlamenta bo namreč že 12. decembra in po Kontičevih besedah je prav, da Slovenija zapolni dodatno mesto, ki ga je dobila. Poleg tega bodo v začetku januarja v Evropskem parlamentu potekali dogovori o razdelitvi mest v delovnih telesih in dobro bi bilo, da pri tem sodeluje tudi nova poslanka iz Slovenije, je dejal.

Z lizbonsko pogodbo je Slovenija dobila še osmi sedež Število poslancev Evropskega parlamenta se je formalno povečalo s 1. decembrom, potem ko se je v vseh 27 članicah EU končal postopek ratifikacije začasnih sprememb lizbonske pogodbe, ki dodatnim 18 evropskim poslancem omogočajo začetek dela še v tem mandatu Evropskega parlamenta.

Eden od dodatnih sedežev je pripadel Sloveniji, ki bo tako imela v Evropskem parlamentu osem poslancev. Državna volilna komisija je prejšnji teden ugotovila, da ta mandat pripada Mazej Kukovičevi, ki je sicer kandidirala tudi na nedeljskih državnozborskih volitvah, a v parlament ni bila izvoljena.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin