SiolNET. Novice Slovenija
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

DZ potrdil državna proračuna z novo rekordno porabo

0,45

termometer

državni zbor | Leta 2024, ko vlada pričakuje umiritev energetske krize in posledično znižanje inflacije, naj bi se v proračun steklo 13,79 milijarde evrov, odhodki pa so določeni v višini 15,51 milijarde evrov. | Foto: Bojan Puhek
Leta 2024, ko vlada pričakuje umiritev energetske krize in posledično znižanje inflacije, naj bi se v proračun steklo 13,79 milijarde evrov, odhodki pa so določeni v višini 15,51 milijarde evrov. Foto: Bojan Puhek

DZ je danes potrdil državna proračuna za prihodnji dve leti. Poraba bo leta 2023 s 16,69 milijarde evrov najvišja doslej, nato se bo nekoliko znižala. Ob visoki rezervi za financiranje ukrepov za blaženje posledic energetske krize se bo primanjkljaj prihodnje leto povzpel na 5,3 odstotka BDP. Leta 2024 naj bi ostal pod tremi odstotki.

Vlada je proračunske dokumente za prihodnji dve leti pripravljala v negotovih razmerah energetske krize in še vedno navzoče epidemije covid-19. Vseeno so naravnani razvojno, je v razpravi zatrjeval finančni minister Klemen Boštjančič. Za investicije je denimo načrtovanih največ sredstev v zgodovini Slovenije.

Davek. Davčna napoved. Davki. Novice Opozicija kritična do višje meje za strožjo obdavčitev normirancev: Še več bo sive ekonomije

Poraba se povečuje za 25 odstotkov

Proračun za leto 2023 je DZ sprejel že novembra lani, z danes potrjenimi spremembami pa se poraba povečuje za 25 odstotkov na 16,69 milijarde evrov. Prihodki bodo s 13,38 milijarde evrov višji za 13 odstotkov.

Leta 2024, ko vlada pričakuje umiritev energetske krize in posledično znižanje inflacije, naj bi se v proračun steklo 13,79 milijarde evrov, odhodki pa so določeni v višini 15,51 milijarde evrov.

Vročitev vabila na zaslišanje preiskovalne komisije Novice Zaplet že na začetku seje DZ #video

Za prihodnje leto vlada predvidela visoko proračunsko rezervo

Vlada je za prihodnje leto predvidela visoko proračunsko rezervo, iz katere se bodo financirali ukrepi za blažitev posledic energetske krize in draginje. Tudi zato se bo primanjkljaj z načrtovanih letošnjih približno dveh milijard evrov zvišal na 3,3 milijarde evrov. Leto pozneje naj bi se ustavil pri 1,7 milijarde evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin