Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 11. 2011,
15.41

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Državni zbor Državnotožilski svet Aleš Zalar

Četrtek, 17. 11. 2011, 15.41

5 mesecev, 2 tedna

DZ imenoval štiri člane državnotožilskega sveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Državni zbor je na izredni seji za nove člane državnotožilskega sveta imenoval Matjaža Jagra, Katjo Šugman Stubbs, Jožeta Tratnika in Alenko Mežnar.

Poslanci so na predlog predsednika republike Danila Türka izbirali med šestimi pravnimi strokovnjaki ter imenovali štiri, ki so prejeli največ glasov.

Dva kandidata nista imela zadostne podpore Doktor pravnih znanosti in direktor Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti Matjaž Jager je dobil 51 glasov, redna profesorica za kazensko pravo na ljubljanski Pravni fakulteti Katja Šugman Stubbs 49 glasov, nekdanji vrhovni in ustavni sodnik Jože Tratnik 50 glasov, upokojena vrhovna državna tožilka Alenka Mežnar pa 45 glasov. Med šestimi kandidati pa nista bila izvoljena redni profesor na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru Darko Maver, ki so mu poslanci namenili deset glasov, ter Jožef Kovač z ministrstva za notranje zadeve, ki ni dobil nobenega glasu.

Državnotožilski svet bo imel po novem devet članov Novo sestavo in pristojnosti državnotožilskega sveta sicer določa novi zakon o državnem tožilstvu. Državnotožilski svet bo imel po novem devet članov, od katerih bodo štirje voljeni tožilci, en vodja okrožnega državnega tožilstva, ki ga imenuje minister za pravosodje, ter štirje pravni strokovnjaki, ki jih izvoli državni zbor na predlog predsednika republike.

Svet z zakonom dobiva nove pristojnosti Državnotožilski svet z zakonom dobiva nove pristojnosti zlasti v postopkih imenovanja vodij državnih tožilstev, pomembno vlogo bo imel tudi pri oblikovanju politike pregona. Kot zatrjujejo na ministrstvu za pravosodje, bo lahko preko sprejemanja meril za kakovost dela državnih tožilcev in meril za uspešnost pregona državnih tožilstev pomembno prispeval k izboljšanju stanja.

Podporo napovedali v vseh poslanskih skupinah z izjemo SDS Pred glasovanjem so podporo kandidatom napovedali v vseh poslanskih skupinah z izjemo SDS, kjer menijo, da novi tožilski zakon prinaša politično okupacijo državnega tožilstva. V večini drugih poslanskih skupin pa so nasprotno prepričani, da zagotavlja večjo samostojnost in neodvisnost državnotožilske organizacije.

"Pomemben steber tožilske samouprave" Ministrstvo za pravosodje odločitev poslancev pozdravlja. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je državnotožilski svet z novim zakonom postal pomemben steber tožilske samouprave z novimi pristojnosti, zlasti v postopkih imenovanja vodij državnih tožilstev. Sam zakon pa po njihovem mnenju prinaša odmik politike od kadrovanja v tožilstvu in povečuje transparentnost postopkov. Državnotožilski svet bo sicer sestavljalo devet članov: državni tožilci bodo štiri izvolili danes, minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar pa je prav tako danes sprejel odločitev o imenovanju enega člana. Svojo odločitev bo sporočil v petek.

Ne spreglejte