Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 3. 2020,
15.38

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

virus Koronavirus

Sreda, 25. 3. 2020, 15.38

4 leta, 1 mesec

Dve novi okužbi tudi v Domu starejših občanov Bokalce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Stare roke | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V domu starejših občanov Ljubljana Vič – Rudnik v enoti Bokalce so danes pri stanovalcih potrdili dve novi okužbi z novim koronavirusom. Stanovalca sta zbolela v domu in sta bila včeraj takoj premeščena v izolacijo. Do nadaljnjega v domu za ostarele velja popolna prepoved obiskov.

Koronavirus
Novice V Sloveniji pet mrtvih zaradi koronavirusa. Okuženih 526. #video

Kot je zapisano na spletni strani doma starejših občanov, so pristojni v domu po prejetju obvestila takoj obvestili epidemiološko službo, ki je obiskala dom, pregledala stanje in podala nadaljnja navodila za ravnanje.

Zdravstveno stanje ostalih stanovalcev pozorno spremljajo

"Zdravstveno stanje stanovalcev pozorno spremljamo. Za zaposlene, ki so bili v tesnem stiku z obolelima stanovalcema, smo po navodilu epidemiološke službe uvedli samo-opazovanje z odvzemom brisa," so sporočili.

V enoti Bokalce, kot izpostavljajo, izvajajo vse potrebne ukrepe za preprečitev širjenja morebitne okužbe. "Ostali stanovalci se zaenkrat počutijo dobro. Trenutno pri nobenem stanovalcu ni novega suma ali potrjenega testa na novi koronavirus," so še zapisali.

Do danes so v enoti Bokalce okužbo potrdili pri treh od skupno 378 stanovalcev, od tega so enega napotili v bolnišnico. Kot je za STA povedala direktorica Melita Zorec, v skladu z navodili epidemiološke službe testirajo vse stanovalce, pri katerih se pojavijo znaki koronavirusa.

"Izvajamo vse potrebne zaščitne ukrepe v skladu s strokovnimi smernicami inštituta za javno zdravje, ministrstva za zdravje in epidemiološke službe, to je uporaba ustrezne zaščitne opreme, samoizolacija stanovalcev, razkuževanje, preselitev okuženih stanovalcev v kohortno izolacijo, jemanje brisov pri zaposlenih in podobno," je za STA še povedala direktorica.

Bolnišnica, intenzivna nega
Novice Tudi bolniku v Sloveniji dali zdravilo, ki bi lahko pomagalo pri zdravljenju okužbe s koronavirusom #video

Okužbe z novim koronavirusom v vse več domovih za starejše občane

Podatki o okužbah z novim koronavirusom prihajajo iz vse več domov starejših občanov. Danes so potrdili še okužbe v enoti Naklo v Domu starejših občanov Preddvor. Naraslo je tudi število okuženih v šmarskem domu upokojencev, piše STA.

Kot je za STA povedal direktor Doma starejših občanov Preddvor Matej Križanič, je bila danes potrjena ena okužba pri njihovem stanovalcu, v torek pa tudi pri eni od uslužbenk doma, ki je že pred tem v skladu z vsemi ukrepi ostala doma.

Omenjenega stanovalca so takoj, ko se mu je mu povišala temperatura, izolirali v posebno sobo in oblikovali stalne time, ki skrbijo zanj. Hkrati so en del nadstropja sprostili, da bi, če bi se okužba širila, imeli pripravljen prostor za izolacijo večjega števila stanovalcev. Z občino in civilno zaščito pa so se dogovorili tudi, da danes izvedejo dezinfekcijo doma.

Slika je simbolična. | Foto: Getty Images Slika je simbolična. Foto: Getty Images

Največji problem v tem trenutku jim predstavlja to, da nimajo ustrezne zaščitne varovalne opreme za zaposlene, ki bodo prihajali v stik s temi stanovalci. Zato so v intenzivnih kontaktih z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter civilno zaščito glede zagotovitve zaščitne opreme.

Kot je opozoril Križanič, domovi predhodno ne dobijo zaščitne opreme z ustreznimi maskami za delo z okuženimi. Ko pa se pojavi koronavirus, te opreme tudi ni možno dobiti v istem trenutku. Nevarnost pa je zelo velika in zaposleni ne smejo dostopati do stanovalcev brez ustrezne zaščitne opreme, je izpostavil, piše STA.

s
Novice Boj proti koronavirusu ima svojo zastavo

V šmarskem domu upokojencev potrdili 26 okužb

V šmarskem domu upokojencev je okužba z novim koronavirusom potrjena pri 26 stanovalcih, kar je dva več kot v torek, medtem pa je med zaposlenimi še naprej okuženih šest. Zabeležili so tudi novo smrtno žrtev, je šmarska občina danes sporočila prek družbenega omrežja Twitter. To pa je na novinarski konferenci tudi sporočil minister za zdravje Gantar.

Prvo smrtno žrtev so imeli v torek. V visoki starosti je umrla stanovalka z več pridruženimi kroničnimi boleznimi, pri kateri so potrdili tudi okužbo z novim koronavirusom. Šmarski zdravstveni dom je zaradi suma na okužbo s koronavirusom do zdaj odredil več kot 440 samoizolacij, dva občana pa sta bila napotena v celjsko bolnišnico.

Koronavirus predstavlja resno zdravstveno tveganje, zlasti za starejše osebe. | Foto: Thinkstock Koronavirus predstavlja resno zdravstveno tveganje, zlasti za starejše osebe. Foto: Thinkstock

Zaposleni v domu upokojencev skrbno spremljajo stanje vseh stanovalcev. Pri stanovalcih in zaposlenih ob sumu na okužbo z novim koronavirusom opravijo testiranje in izvedejo vse potrebne ukrepe, s katerimi so bili seznanjeni izvajalci zdravstvene dejavnosti in socialnovarstveni zavodi, poroča STA.

Bolezen covid-19 predstavlja resno tveganje za osebe s pridruženimi kroničnimi boleznimi, zlasti za starejše osebe. Vsi stanovalci doma upokojencev so pod nadzorom zdravnikov primarne ravni in infektologa, ki dnevno opravlja vizite pri okuženih. Zaposleni doma upokojencev vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje in sproti obveščajo svojce.

Metliški dom starejših občanov eden največjih žarišč koronavirusa

S ciljem zagotavljanja kakovostne in varne zdravstvene nege in zdravstvene oskrbe se je ekipi zaposlenih v domu upokojencev, v katerem imajo 197 stanovalcev, za katere skrbi več kot sto zaposlenih, pridružila tudi ekipa zdravstvenih delavcev iz celjske bolnišnice in Medical centra Rogaška.

Prve okužbe v domovih za starejše so sicer zabeležili v Metliki, ki je eno največjih žarišč koronavirusa. V tamkajšnjem domu so do nedelje odkrili 17 okuženih. Trije bolniki, ki so jih hospitalizirali na Golniku, se danes vračajo v dom. Dva oskrbovanca pa sta zaradi covida-19 umrla, še navaja STA.

Bruce Aylward
Novice Eden glavnih epidemiologov odgovarja, ali bo novi koronavirus kdaj povsem poniknil
Ne spreglejte