SiolNET. Novice Slovenija
2,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dušanu Črnigoju dobri dve leti zaporne kazni #video

2,13

termometer

Dušan Črnigoj
Foto: STA

Nekdanji predsednik upravnega odbora Primorja Dušan Črnigoj in nekdanji vodja kadrovske službe v družbi Ožbej Marc sta bila zaradi preslepitve pri pridobitvi državnih sredstev danes na prvi stopnji obsojena na 28 mesecev zaporne kazni, ajdovsko okrajno sodišče pa jima je izreklo še denarne kazni.

Družba Primorje je v letih 2010 in 2011 po takratni zakonodaji pridobila finančna sredstva države za plače delavcem za čakanje na delo. Kot sta trdila obtožena, so za delavce med čakanjem izvedli tudi izobraževanja, zato so na delo čakali na svojih delovnih mestih.

Kot je dejal Črnigoj, dela v času hude gradbene krize ni bilo, zato bi moralo Primorje odpustiti 400 od več kot tisoč zaposlenih, tako pa so jih izobraževali v pričakovanju konca krize in pridobitve novih projektov.

[video: 62337 / ]

Tožilstvo: Delavcev nikoli niso napotili na čakanje, niti jih niso izobraževali

Tožilstvo pa je trdilo, da Primorje tedaj ni bilo v položaju, ko ne bi moglo zagotavljati dela polovici delavcem. Poleg tega družba delavcev ni nikoli napotila na čakanje in zanje v tem času ni izvedla potrebnega izobraževanja, so dokazovali.

Projekt je za Primorje tedaj vodilo podjetje Lefin iz Maribora. Kot sta pojasnila obtožena, Primorje naj ne bi imelo dovolj znanja, da bi se ukvarjalo s takimi projekti, zato je Lefin vodil celoten postopek. Sama sta bila le izvajalca, sta trdila Črnigoj in Marc, zato je v zaključni besedi zagovornik Primorja dejal, da bi, če bi res šlo za kaznivo dejanje, morali tega osumiti podjetje Lefin.

Postopek je potekal šest mesecev, zaslišali so številne priče.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin