SiolNET. Novice Slovenija
6,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Državni zbor po vetu ponovno podprl proračun in interventni zakon

6,31

termometer

Marjan Šarec
Foto: STA

Državni zbor je s potrebno večino vseh poslancev ponovno podprl zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti, na katerega je državni svet izglasoval odložilni veto. Z izidom 48 proti 39 so ga podprli v koalicijskih SAB, LMŠ, SD in SMC ter tudi poslanci DeSUS z izjemo Roberta Polnarja. Interventni zakon je podprlo 49 poslank in poslancev.

Kot je pred glasovanjem o interventnem zakonu dejal premier Marjan Šarec, bi bila v primeru padca interventnega zakona škoda večja od koristi. Ocenil je, da od tega nihče ne bi imel ničesar pozitivnega, najmanj pa država. Po njegovih navedbah bi bilo najpametneje, da zakon potrdijo, zatem pa lahko usklajujejo predlog DeSUS glede izredne uskladitve pokojnin. Ta nenazadnje tudi ni slab, meni Šarec. To se je na glasovanju tudi zgodilo.

Šarec: Ne bi rekel, da smo disciplinirali poslance, gre bolj za zdravo pamet

Premier Šarec je ponovno potrditev proračunskih dokumentov, pred katero je bilo napeto zaradi pogojevanja DeSUS, pospremil z oceno, da je prevladal zdrav razum. "Ne bi rekel, da smo disciplinirali poslance. Gre bolj za zdravo pamet," je dejal in navedel, da želijo po novem letu s polno paro zagristi v delo.

"Na začetku je vedno nekoliko bolj napeto, potem se pa strasti umirijo, prevlada pamet in rezultat je na dlani," je dejal. Spomnil je na dogovor koalicije oz. zagotovilo stranki DeSUS, da se bodo lotili priprave sprememb interventnega zakona, s katerimi bodo zagotovili izredno usklajevanje pokojnin v odstotkih. Zdaj je določeno nominalno usklajevanje.

Na vprašanje, ali koalicija zdaj lahko malo lažje diha, je Šarec odgovoril, da ves čas diha enako. "Nekateri imajo takšne in drugačne pomisleke, je turbulentno in naporno, v bistvu pa je to prava demokracija. Da se mnenja krešejo in je potrebno vložiti še toliko več napora, da pridemo do rezultata," je dejal.

Po novem letu bi lahko resnično s polno paro zagrizli v delo

Glede nadaljnjih korakov vlade je odgovoril, da vlada že ves čas dela na zdravstvenem resorju, na infrastrukturnih projektih in tudi na tem, da bi po novem letu "pozabili na razprave, ki so bile do novega leta, in resnično s polno paro zagrizli v delo". "Pomembno je, da smo bolj enotni, da se ne bo spet dogajalo, da bo vsak vlekel na svoje, saj to nikoli ni dobro. Verjamem, da se bomo zdaj lahko resnično na ministrstvih lotili nalog, ki so pred nami," je dejal Šarec.

Pričakuje predvsem ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. "Na odboru DZ je šlo dobro, če se bo tako nadaljevalo, smo lahko na dobri poti, da to tudi izpeljemo," je ocenil. Zatrdil je, da so na tej točki z ministrom za zdravje Alešom Šabedrom enotni. "Ministrstvo je prvo poklicano za to, da sledi tem usmeritvam. Tudi usmeritev vlade in partnerjev je jasna, da se to izpelje," je dodal.

"Spini so dobri za to, da imajo mediji dovolj dela"

Na vprašanje, ali je zdaj, ko so proračunski dokumenti pod streho, manj vetra v jadrih govoricam o pogovorih za novo vlado, pa je premier odgovoril: "To so bili različni spini, ves čas je bilo nekaj v zraku, da se pripravlja druga vlada in da želijo nekatere stranke preiti na drugo stran. A takšni spini so dobri za to, da imajo mediji dovolj dela, ne prispevajo pa k stabilnosti in učinkovitosti vlade." Zato premier upa, da bo po novem letu malo drugače in se bodo zavedali, da morajo delovati kot vlada.

Bertoncelj: Smo na dobri poti, odslej pa po pameti

Finančni minister Andrej Bertoncelj je po vnovičnem sprejetju interventnega zakona ter zakona o izvrševanju proračunov za leti 2020 in 2021 izrazil zadovoljstvo. "Smo na dobri poti in imamo dobro podlago za delo, odslej naprej pa po pameti," je dejal v izjavi za medije po glasovanju v DZ.

Po njegovih besedah ima Slovenija s tem "dobra proračuna, ki sta socialno in razvojno naravnava in sta dobra podlaga za delo vlade v naslednjih letih". Ob tem je poudaril, da sta proračuna in zakon o izvrševanju proračunov tudi usklajena.

Proračuna sledita ključnim prioritetam vlade na področju zdravstva, sociale, infrastrukture in varnosti. "V celoti smo izpolnili tudi kriterij usklajenosti z domačim fiskalnim pravilom," je dejal minister.

Zadovoljen je, ker oba proračuna izkazujeta presežek in imata več prihodkov kot odhodkov ter zmanjšujeta javni dolg. "V tem obdobju gremo v smeri proračunske skladnosti," je sklenil.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je še nekaj ur pred glasovanjem vztrajal, da bodo poslanci DeSUS podprli interventni zakon le v primeru, da bodo vodje poslanskih skupin LMŠ, SD in SMC s podpisom zagotovili, da bodo zakon takoj po uveljavitvi novelirali in določili izredno usklajevanje pokojnin v odstotkih. 

Vodje poslanskih skupin podpisov niso prispevali, poslanska skupina DeSUS pa se je za podporo interventnemu zakonu odločila tik pred glasovanjem.

Pogojevanje DeSUS je po Šarčevem mnenju pričakovano, a obenem opozarja: "Vsak, ki nosi funkcijo, je odgovoren za stanje v državi, stanje financ in proračuna." Če interventni zakon ne bo sprejet, pa se bodo po njegovih navedbah sprostili ukrepi v javnem sektorju, kar po nekaterih ocenah pomeni 100 milijonov evrov. "Vemo, kaj to prinese, poruši celoten sistem, med drugim nagrajevanja in napredovanja," je dejal v izjavi pred sejo DZ in opozoril, da tudi izrednega usklajevanja pokojnin v tem primeru ne bi bilo.

Šarec Janši: "Na dolgi rok smo vsi mrtvi."

Šarec je v izjavi komentiral tudi druge teme. Glede zadnjih ocen prvaka SDS Janeza Janše, da ta vlada ne bo več dolgo vzdržala, je odgovoril jedrnato: "Na dolgi rok smo vsi mrtvi."

Janša je namreč dejal, da prej ali slej pričakuje predčasne volitve, saj da sedanji koaliciji zmanjkuje "bonbončkov", zato "bodo velike težave". Po njegovih besedah manjšinske vlade ne preživijo dolgo, če so razdrobljene. "Tudi Demosova koalicija, ko je postala manjšinska, ni živela dolgo. Zato se je Demos tudi razpustil," je ob robu današnjega sprejema v počastitev 30. obletnice ustanovitve Demosa potegnil vzporednico z dogajanjem pred 30 leti.

Interpelacija Karl Erjavec Novice DeSUS zaradi načina uskladitve pokojnin pogojuje podporo interventnemu zakonu

Erjavec: Ne gre za popuščanje, premier je prejel darilo

Erjavec je po ponovni potrditvi interventnega zakona zatrdil, da ne gre za popuščanje, pač pa za to, da je predsednik vlade prejel rojstnodnevno darilo. Po Erjavčevih navedbah so v DeSUS prejeli zelo trdna zagotovila, da bodo januarja vložili spremembe zakona.

Interpelacija Karl Erjavec Foto: STA

Dogovorjeni so za spremembe danes potrjenega interventnega zakona, s katerimi bodo določili, da se bodo pokojnine ob vsaj 2,5-odstotni gospodarski rasti v letošnjem letu konec prihodnjega leta izredno uskladile v odstotkih. Večina poslancev se po Erjavčevih besedah strinja s takšnim načinom usklajevanja. V danes potrjenem zakonu je namreč predvideno nominalno usklajevanje.

Kot je pojasnil, so se v odmoru tik pred glasovanjem DZ sestali vodje poslanskih skupin SMC, SD in LMŠ, ki so ustno zagotovili, da bodo spremembe zakona podprli.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin