Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2019,
14.00

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

15

Natisni članek

uskladitev pokojnin SMC proračun DeSUS

Petek, 29. 11. 2019, 14.00

4 leta, 4 mesece

DeSUS zaradi načina uskladitve pokojnin pogojuje podporo interventnemu zakonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

15

Interpelacija Karl Erjavec | DeSUS pogojuje podporo interventnemu zakonu z naknadno spremembo načina izredne uskladitve pokojnin. Na fotografiji prvak DeSUS Karl Erjavec. | Foto STA

DeSUS pogojuje podporo interventnemu zakonu z naknadno spremembo načina izredne uskladitve pokojnin. Na fotografiji prvak DeSUS Karl Erjavec.

Foto: STA

Štirje poslanci DeSUS bodo spet podprli zakon o izvrševanju proračunov, pogojujejo pa podporo interventnemu zakonu. Do ponedeljka želijo vsaj podpise vodij poslancev LMŠ, SD in SMC, da bodo takoj vložili novelo, s katero bodo določili izredno usklajevanje pokojnin v odstotkih, sicer zakona ne bodo podprli, je povedal predsednik Karl Erjavec.

Poslanci DeSUS in predsednik stranke Karl Erjavec so se danes v državnem zboru sestali z ministrom za finance Andrejem Bertoncljem in vodjem poslanske skupine LMŠ Branetom Golubovićem. Prisoten je bil tudi predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik.

Državni zbor, glasovanje, poslanec, poslanci
Novice Državni svet z vetom nad zakon o izvrševanju proračunov

DeSUS in SMC proti načinu izrednega usklajevanja pokojnin

Kot je po srečanju spomnil Erjavec, DeSUS nasprotuje načinu izrednega usklajevanja pokojnin, kot je na predlog SAB določen v interventnem zakonu oziroma Zakonu o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin. Poslanci so sicer pretekli teden rešitev, po kateri se bodo ob vsaj 2,5-odstotni gospodarski rasti v letošnjem letu pokojnine konec leta 2020 vsem upokojencem zvišale za enak znesek, izglasovali zelo na tesno.

"Če bomo tukaj preigrani, smo dogovorjeni z Zvezo društev upokojencev Slovenije, da takoj vložimo ustavno presojo," je spomnil Erjavec. | Foto: STA , "Če bomo tukaj preigrani, smo dogovorjeni z Zvezo društev upokojencev Slovenije, da takoj vložimo ustavno presojo," je spomnil Erjavec. Foto: STA ,

V DeSUS in v SMC temu nasprotujejo, saj menijo, da gre za nesistemsko in nepravično rešitev, ki bi porušila razmerja med pokojninami. Zavzemajo se za prvotno dogovorjen predlog, po katerem bi se pokojnine ob omenjenem pogoju izredno uskladile v odstotkih. Poslanska skupina DeSUS je po Erjavčevih besedah sprva menila, da pri vnovičnem odločanju državnega zbora, ki ga je z vetom zahteval državni svet, zakona ne bi podprli.

To so pojasnili tudi na četrtkovem srečanju koalicijskih partnerjev, je pojasnil Erjavec. A kot opozarja, v tem primeru zakon ne bi dobil potrebnih 46 glasov, kar bi povzročilo velike težave pri izvrševanju proračuna. Tako so se v četrtek dogovorili, da se bodo sestali z ministrom za finance.

Robert Polnar
Novice Poslanec DeSUS: Sodeloval bi tudi v Janševi vladi #video

Erjavec pogojuje podporo interventnemu zakonu

Na današnjem srečanju so pojasnili, da bodo poslanci DeSUS podprli interventni zakon, če bodo imeli zagotovilo, da bodo takoj po njegovem sprejetju vložili novelo, s katero bodo določili izredno usklajevanje pokojnin v odstotkih. Podpise vodij poslanskih skupin koalicije oziroma vsaj SMC, SD in LMŠ pričakujejo do ponedeljka do 8.30, pričakujejo pa tudi podporo iz opozicije, je povedal Erjavec in dodal, da je rešitev usklajevanja pokojnin v odstotkih podprla tudi SDS.

Podpisi vodij poslanskih skupin bodo po navedbah Erjavca tudi zagotovilo, da bodo glasovali za to rešitev. "Če bomo tukaj preigrani, smo dogovorjeni z Zvezo društev upokojencev Slovenije, da takoj vložimo ustavno presojo," je pojasnil prvak DeSUS. Po njegovem mnenju imajo vse argumente za to, da bi ustavno sodišče ugotovilo "neustavnost in krivičnost dopolnila SAB", ki določa nominalno izredno usklajevanje pokojnin.

Vodja poslancev SMC Igor Zorčič je danes povedal, da jim je rešitev, da bi vložili novelo, blizu, a dodal, da jim je morda še bliže to, da se interventni zakon "v tej sporni obliki, ki je slaba za upokojence", preizkusi na ustavnem sodišču. Slednje naj po Zorčičevem mnenju pove, ali je pokojnine možno usklajevati nominalno ali pa je to treba narediti v odstotkih. Poslanci SMC bodo interventni zakon sicer podprli.

Evri
Novice Proračun s skoraj 290 milijoni evrov presežka

Državni svet izglasoval odložilni veto

Državni svet je na interventni zakon ter zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti izglasoval odložilni veto v četrtek, izredna seja državnega zbora, na kateri bodo poslanci o njunem sprejemu spet odločali, pa je sklicana za ponedeljek popoldne.

Za DeSUS je sicer težava zlasti način izrednega usklajevanja pokojnin, kot je na predlog poslancev SAB določen v interventnem zakonu oziroma zakonu o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin.

Ne spreglejte