SiolNET. Novice Slovenija
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Državni svet z vetom nad zakon o izvrševanju proračunov

0,26

termometer

Državni zbor, glasovanje, poslanec, poslanci
Foto: Ana Kovač

 Državni svet je danes izglasoval odložilni veto na interventni zakon, ki poleg omejitve stroškov za plače v javnem sektorju določa izredno uskladitev pokojnin. Ne strinja se namreč, da se pokojnine konec leta 2020 zvišajo v enakem znesku za vse upokojence. Državni zbor (DZ) bo moral zdaj o zakonu odločati znova.

DZ je zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin sprejel prejšnji teden skupaj s proračunskimi dokumenti za prihodnji dve leti. O izredni uskladitvi pokojnin je v njem zapisano, da se izvede decembra 2020 v primeru vsaj 2,5-odstotne gospodarske rasti v letu 2019. V tem primeru se bodo pokojnine vsem upokojencem zvišale za 6,50 evra. Če bo gospodarska rast višja, bo višja tudi uskladitev pokojnin.

Državni svetniki se ne strinjajo z uskladitvijo pokojnin

"To bo prvič v zgodovini, da se bodo pokojnine uskladile v nominalnem znesku," je opozoril državni svetnik Branko Šumenjak. Takšna rešitev se mu ne zdi sprejemljiva. Z uskladitvijo pokojnin v nominalnem znesku se po mnenju državnih svetnikov ruši sistemska ureditev, po kateri je višina pokojnine odvisna od dolžine vplačevanja prispevkov ter višine osnov, od katerih so bili ti plačani.

Državni svetniki so odložilni veto izglasovali soglasno z 29 glasovi za. DZ bo moral zdaj o zakonu glasovati še enkrat, vendar ga bo morala podpreti več kot polovica vseh poslancev, torej najmanj 46. Prvič je sicer za glasovalo 56 poslancev, proti ni bil nihče.

13. slovenska vlada. Foto: Bojan Puhek

Vlada uskladitve pokojnin v enakih zneskih za vse ne podpira, a se bo tudi pri vnovičnem glasovanju zavzela za potrditev zakona, je povedala Saša Jazbec s finančnega ministrstva. Zakon namreč daje pravno podlago za ukrepe, ki so bili na področju plač dogovorjeni s sindikati javnega sektorja, v primeru, da ne bo uveljavljen, pa bo v proračunu zmanjkalo 64 milijonov evrov.

SAB: Zanemarili ste razliko med redno in izredno uskladitvijo

Izredno uskladitev pokojnin v enakem znesku za vse upokojence so poslanci v zakon zapisali na predlog stranke SAB. Svoj predlog so utemeljevali z dejstvom, da se cene elektrike ali kruha zvišajo vsem enako, in sicer tako za tistega, ki ima 500 evrov pokojnine, kot tudi tistega z dva tisoč evri pokojnine.

Na današnjo odločitev državnih svetnikov so se v SAB odzvali z opozorilom, da so v državnem svetu zanemarili pomembno razliko med redno in izredno uskladitvijo pokojnin. Pri redni uskladitvi mora biti osnova za povišanje res pokojnina, ki jo posameznik prejema, pri izredni pa to ni nujno, so zapisali. Izredna uskladitev je namreč "nekaj, kar se vlada s podporo večine poslancev državnega zbora odloči dati prostovoljno", zato se lahko svobodno odloči, kako jo bo izplačala.

Z izredno uskladitvijo na način, da bi vsak upokojenec prejel še dodatnih 6,50 evra več na mesec, bi po prepričanju SAB upokojencem z najnižjimi pokojninami omogočili malenkost lažje prebijanje skozi mesec. Dejstvo, da so državni svetniki odložilni veto izglasovali na pobudo Zveze društev upokojencev Slovenije, pa v stranki razumejo kot dokaz, da zveza dela v korist upokojencev z višjimi pokojninami, namesto da bi skrbela tudi za bolj ranljive med njimi.

Proračun za leto 2020 je najvišji do zdaj: odhodki so določeni v višini 10,358 milijarde evrov, v državno blagajno pa naj bi se steklo 10,773 milijarde evrov. Proračunski presežek bo tako znašal 415,2 milijona evrov. Še višje so številke v proračunu za leto 2021. Odhodki se bodo povzpeli na 10,455 milijarde evrov, ob 11,111 milijarde evrov pričakovanih prihodkov pa naj bi presežek dosegel 656,6 milijona evrov.
državni zbor Novice V državnem svetu se obeta veto na zakon o izvrševanju proračunov #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin