Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 11. 2013,
14.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

dohodnina vlada

Torek, 5. 11. 2013, 14.31

8 let

Državni svetniki z vetom nad novelo zakona o dohodnini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Odprava samodejnega usklajevanja dohodninske lestvice in olajšav z inflacijo, ki jo predvideva novela zakona o dohodnini, bo po mnenju državnih svetnikov najbolj obremenila najranljivejše zavezance.

Po noveli zakon o dohodnini, ki jo je DZ sprejel pretekli torek, se zneski z dohodninske lestvice in olajšave, ki jih lahko uveljavljajo zavezanci, ne bodo več vsako leto samodejno usklajevali z inflacijo, pač pa bodo morali rasti cen slediti le, če bo ta presegla določeno mejo.

"Velika obremenitev za najšibkejše in najranljivejše" Vendar državni svetniki opozarjajo, da bo nova ureditev na dolgi rok ukinila progresiven način obdavčevanja dohodkov fizičnih oseb, s tem pa dohodnina lahko postane podobna t. i. glavarini, ki velja za socialno nepravičen davek. Po mnenju svetnika Miloša Poholeta bo zato to dodatna obremenitev najšibkejših in najranljivejših zavezancev.

Finančni minister Uroš Čufer je njegove navedbe zanikal ter zatrdil, da bo ob nespremenjenih prihodkih obremenitev z dohodnino ostala enaka in se ne bo povečala. Dodal je, da bo vlada morala omenjene zneske obvezno uskladiti, če bo stopnja inflacije na letni ravni znašala tri odstotke ali več, sicer pa se bo lahko za to odločila po potrebi.

Bo vlada znala določiti pravi trenutek za uskladitev? Pri tem državni svetniki dvomijo, da bo vlada znala presoditi, kdaj je pravi trenutek za uskladitev. Poleg tega pobudniki odložilnega veta nasprotujejo odpravi posebne osebne olajšave za dohodke rezidentov –čezmejnih delovnih migrantov.

Svetniki so odložilni veto izglasovali z 20 glasovi za in devetimi proti. DZ bo moral zdaj o noveli odločati še enkrat, vendar pa bodo takrat potrebni glasovi absolutne večine vseh poslancev.

Ne spreglejte