SiolNET. Novice Slovenija
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Državni svetnik Gams se kljub kritikam funkciji ne bo odpovedal

0,36

termometer

Matjaž Gams
Foto: STA

Znanstvenik Matjaž Gams, ki je razburil javnost s prispevkom o rodnosti Slovencev, kljub pozivom znanstvene srenje k odstopu ostaja državni svetnik. Prepričan je, da je prišlo do nesporazuma in da so njegove izjave potvorjene, zato se ne namerava umakniti.

Gams, sicer vodja odseka za inteligentne sisteme na Inštitutu Jožef Stefan, je bil v državni svet izvoljen pred pol leta kot predstavnik raziskovalne dejavnosti. Kot pravi, je kandidiral, ker si prizadeva za izboljšanje položaja znanosti in visokega šolstva.

A ravno del te javnosti je bil do Gamsa izrazito kritičen po njegovem nastopu na posvetu o demografskih izzivih in ga je zato pozval k odstopu.

"Napadati te ugotovitve pomeni napadati dejstva"

Gams je namreč predstavil raziskavo, v kateri so "odkrili, da je vrsta atributov negativno korelirana z rodnostjo, recimo večja plača žensk, boljša izobrazba, emancipacija, liberalizacija in podobno". To so po njegovem mnenju ugotovitve, tudi sicer znane iz literature, in napadati jih pomeni "napadati dejstva".

"Od tu je prišlo do potvorbe, da sem za manjšo plačo žensk, manj izobrazbe in podobno. A to ne drži. Na posvetu pa je res zmanjkalo časa za razlago in zaradi te nerodnosti sem se večkrat opravičil," je pojasnil za STA.

državni zbor parlament Novice Poslanca narodnih manjšin: Pri usodi vlade nočeva biti jeziček na tehtnici

V ZRC Sazu pričakujejo Gamsov odstop

V ZRC Sazu pa opozarjajo, da Gams s tem, ko je med vzroki za "zaton Slovencev" navedel tudi emancipacijo žensk in spolnih manjšin, ni izgubil samo zaupanja raziskovalk in raziskovalcev, temveč tudi možnost za zastopanje kateregakoli drugega funkcionalnega ali teritorialnega interesa državljanov, zato so izrazili pričakovanje po njegovem odstopu z mesta državnega svetnika.

Podobna pričakovanja so izrazile številne članice društev, ki so podprla kandidaturo Gamsa za izvolitev v državni svet. Kot so zapisale, se je Gams izneveril vsem pričakovanjem, da bo v državnem svetu deloval kot neideološki glas v prid celotne slovenske znanstvene skupnosti. Gamsu so izrekle tudi nezaupnico.

otroci Novice Otroke ločujejo od staršev in jih nameščajo v kletke #foto #video

Gams vztraja, da je bil napačno razumljen

V Institutu Jožef Stefan pa so zapisali, da Gamsova stališča zavračajo.

A Gams kljub navedenim stališčem in pozivom vztraja, da je bil napačno razumljen. Med drugim je tako prepričan zato, ker je dobil bistveno več kritičnih pripomb, kot je bilo ogledov posnetka posveta na spletu. Od direktorja ZRC Sazu Ota Lutharja zato pričakuje opravičilo.

Ryan Rodrigez Trendi Šestletni sin Slovenke z Instagram objavo zasluži tudi 1.500 evrov #foto #video

Napade Gams označuje kot ideološko-politične

Po drugi strani pa napade nanj, ki so se nadaljevali tudi po tistem, ko je v javnosti že dodatno pojasnil, da ni proti izobraževanju in emancipaciji žensk, označuje kot ideološko-politične.

"Kot da ne smemo raziskovati rodnosti Slovencev, kot da je ta pod 1,6 dolgoročno sprejemljiva. Predstavitev v državnem svetu je v konfliktu s potrošniškim neoliberalizmom, a temelji na legitimni znanstveni teoriji. Napadi nanjo pomenijo, da se vračamo v temačne čase, ko bo in je znanost cenzurirana, kadar ni skladna s trenutno ideologijo," je ocenil Gams.

Ob tem je napovedal že naslednji posvet v državnem svetu, ki bo namenjen izboljšanju položaja prekarcev in žensk.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin