Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 6. 2020,
7.59

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Natisni članek

Koronavirus meja Italija Avstrija

Petek, 5. 6. 2020, 7.59

3 leta, 10 mesecev

Državljani Avstrije lahko brez omejitev potujejo v Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Kontrolna točka na mejnem prehodu Šentilj | Državljani Avstrije lahko od polnoči spet potujejo v Slovenijo brez omejitev. | Foto Policija

Državljani Avstrije lahko od polnoči spet potujejo v Slovenijo brez omejitev.

Foto: Policija

Državljani Avstrije lahko od danes vstopajo v Slovenijo brez omejitev. Vlada je odločitev o tem sprejela v četrtek, ko je Avstrija odpravila zdravstveni nadzor na mejah z vsemi sosednjimi državami razen z Italijo. Na seznamu držav, iz katerih je v Slovenijo mogoče vstopati brez omejitev, sta poleg Avstrije še Hrvaška in Madžarska. Med drugim je od danes prosto prehajanje meja za državljane sosed Avstrije, Madžarske, Slovaške in Češke.

Za državljane preostalih držav je po vstopu v Slovenijo obvezna 14-dnevna karantena po vstopu v Slovenijo razen v primeru 17 izjem. Te med drugim veljajo za tiste, ki imajo v Sloveniji rezervirane prenočitve, lastnike nepremičnin v Sloveniji in tiste, ki pridejo iz zdravstvenih razlogov. Izjeme so tudi delovni migranti, imetniki diplomatskih potnih listov in tisti, ki potujejo čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu, poroča STA.

Avstrija meja
Novice Slovenija odpira meje za državljane Avstrije #video

Italijani še ne morejo potovati v Slovenijo

Uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin je v četrtek povedal, da vlada na podlagi epidemioloških podatkov preučuje možnost, da bi na seznam vključili države iz bližnje soseščine v jugovzhodni Evropi, pa tudi nekatere druge tretje države.

O uvrstitvi Italije na seznam bo vlada odločila na podlagi epidemioloških podatkov, je dejal Kacin in dodal, da so ti v nekaterih predelih sosednje države že zelo spodbudni, še zlasti v deželah Furlanija - Julijska krajina in Benečija. Morebitno odločitev o tem bo zunanje ministrstvo javnosti sporočilo v soboto ob obisku italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia v Sloveniji.

Praga
Novice Tudi ta država bo odprla mejo za Slovence

Odprte tudi meje med Avstrijo, Slovaško, Madžarsko in Češko

Evropske meje se, potem ko je bilo njihovo prehajanje zadnje mesece zaradi pandemije novega koronavirusa zelo oteženo, še naprej odpirajo. Med drugim je od danes prosto prehajanje meja za državljane sosed Avstrije, Madžarske, Slovaške in Češke.

Slovaški premier Igor Matovič je odprtje meje z Avstrijo in Madžarsko z 8. uro danes napovedal danes zjutraj - najprej na obisku slovaško-madžarske in nato še na obisku slovaško-avstrijske meje. Omejitve na meji med Slovaško in Češko sta obe državi medtem odpravili že v četrtek.

Schengen meja | Foto: STA , Foto: STA ,

Tudi Madžarska je z 8. uro danes odpravila omejitve - gre za zahteve, kot sta potrdilo o neokuženosti z novim koronavirusom in obvezna karantena po prihodu v državo - na mejah z Avstrijo, Češko in Slovaško, je v četrtek po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI sporočil zunanji minister Peter Szijjarto. Meja Madžarske s Slovenijo je z obeh strani prosto prehodna od prejšnjega tedna.

Prav tako Češka danes opoldne po skoraj treh mesecih odpravlja vse omejitve na mejah z Avstrijo in Madžarsko, je danes zjutraj na izredni seji potrdila češka vlada. Češka opoldne odpira tudi mejo s sosednjo Nemčijo. Za prihode iz drugih držav naj bi sicer od 15. junija na Češkem veljal nekakšen model semaforja, ki bo države delil v različne skupine glede na tveganje prenosa okužbe s koronavirusom - iz "zelenih" držav, kot je na primer Švica, bodo lahko ljudje na Češko potovali brez omejitev, iz "rdečih", kot so na primer Italija, Francija in Španija, pa le ob predložitvi potrdila, da niso okuženi, pojasnjuje STA.

Mejni prehod, meja, Avstrija
Novice Avstrija v četrtek odpira mejo s Slovenijo
Ne spreglejte