Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 6. 2020,
11.01

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

2

Natisni članek

virus okužba Koronavirus Jelko Kacin

Četrtek, 4. 6. 2020, 11.01

3 leta, 10 mesecev

Slovenija odpira meje za državljane Avstrije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

2

Ob 828 testiranjih na novi koronavirus v sredo v Sloveniji nismo ugotovili novih okužb, je sporočila vlada. V bolnišnici ostaja na zdravljenju pet ljudi. Zaradi bolezni covid-19 v sredo ni umrl noben bolnik. Vladni govorec Jelko Kacin je na vladni novinarski konferenci dejal, da je vlada na seznam držav, katerih državljani lahko brez omejitev potujejo v Slovenijo, uvrstila tudi Avstrijo. Omenjeni vladni sklep bo začel veljati opolnoči.

Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da je vlada Republike Slovenije na današnji seji odločila, da se na seznam držav, katerih državljani brez omejitev vstopajo v Republiko Slovenijo, uvrsti Republika Avstrija. Sklep bo začel veljati v petek opolnoči. Na omenjenem seznamu držav sta poleg Avstrije še Madžarska in Hrvaška.

Za državljane drugih držav se pogoji vstopa v državo ne spreminjajo, je pojasnil Kacin. O tem, kdaj bi lahko naša država odprla meje tudi za državljane Italije, je vladni govorec poudaril, da vlada spremlja razmere v Italiji in da bo več znanega po sobotnem obisku italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia v Ljubljani. Po Kacinovih besedah vlada proučuje tudi možnost, da bi na prej omenjeni seznam vključili tudi države iz bližnje soseščine v jugovzhodni Evropi in tudi nekatere druge tretje države.

Marjan Šarec
Novice Šarčeva alternativa Janši: vlada v senci in vrnitev odpisanih?

Slovenci lahko brez omejitev potujejo v vse sosednje države

Spomnimo, da je Avstrija z današnjim dnem odpravila zdravstveni nadzor na mejah z vsemi sosednjimi državami, razen z Italijo. Z zunanjega ministrstva v Ljubljani so ob tem sporočili, da se z današnjim dnem za slovenske državljane odpravljajo omejitve na mejnih prehodih z vsemi sosednjimi državami: "Z včerajšnjo odločitvijo avstrijske zvezne vlade, da odpravi nadzor na meji ter zdravstveni nadzor na mejah z Nemčijo, Liechtensteinom, Švico, Slovaško, Slovenijo, Češko in Madžarsko, slovenskim državljanom ob vstopu v Avstrijo ne bo več potrebna obvezna samoizolacija ali potrdilo o neokuženosti z novim koronavirusom."

Državljani Slovenije lahko z današnjim dnem spet brez ovir potujejo v vse sosednje države, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. | Foto: Pixabay Državljani Slovenije lahko z današnjim dnem spet brez ovir potujejo v vse sosednje države, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Foto: Pixabay

Ob tem so na zunanjem ministrstvu dodali, da se proces sproščanja ukrepov in prehajanja meje za slovenske državljane tudi v druge države EU nadaljuje. S 15. junijem bodo lahko slovenski državljani vstopili med drugim tudi v Grčijo, Belgijo, Češko in Nizozemsko, so zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve.

Podrobnosti o koriščenju turističnih bonov prihodnji teden

Vlada bo podrobnosti o koriščenju turističnih bonov, ki jih bo država z namenom pomagati turističnim podjetjem po epidemiji razdelila prebivalcem, dorekla prihodnji teden. Morda se bo to zgodilo že v ponedeljek, meni Kacin, ki je prepričan, da si noben turistični ponudnik za goste z boni ne bo drznil zviševati cen.

Podrobnosti v zvezi s koriščenjem bonov bo vlada določila z uredbo. Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19 ji za to daje osem dni časa od uveljavitve, to je do 8. junija, vendar je državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc pred dnevi dejal, da bi jo lahko sprejela že ta teden.

Bohinjsko jezero
Novice Zajc: Turistični boni bodo zaživeli pred začetkom počitnic

"Odločitev glede uredbe bo vlada sprejela v začetku prihodnjega tedna, morda celo v ponedeljek," je po današnji seji vlade povedal Kacin. Ukrep, ki bo državo stal 345 milijonov evrov, bo tedaj predstavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Testiranje covid-19
Novice Dodatni ukrepi: v Mariboru 42 ljudi v karanteni #video

V bolnišnici se zdravi še pet ljudi

Zaradi okužbe z novim koronavirusom se v slovenskih bolnišnicah trenutno zdravi še pet ljudi. Vsi oboleli se zdravijo v ljubljanskem kliničnem centru. V Sloveniji je zaradi koronavirusa do zdaj umrlo 109 ljudi, v sredo niso zabeležili novih smrtnih žrtev. Skupaj je bilo v Sloveniji do zdaj potrjenih 1.477 primerov okužbe.

 

Na intenzivni negi trenutno ni nobenega bolnika, ki bi se zdravil zaradi bolezni covid-19. Na ljubljanski infekcijski kliniki so na intenzivni negi zdravili 35 bolnikov, najmlajši je imel 38 let, najmlajši bolnik, ki je umrl, pa 61 let.

Kacin: Med 42 ljudmi, ki so v karanteni v Mariboru, do zdaj niso potrdili novih okužb. Video: Planet.

Osnovna šola
Novice Z novim koronavirusom okužen učenec iz Maribora #video

V Mariboru v karanteni 42 ljudi, novih okužb za zdaj niso zaznali

Zadnje primere okužb so v preteklih dneh zabeležili v Mariboru, kjer so okužbo potrdili pri dveh šolarjih in njuni mami. Skupno je zdaj tam v karanteni 42 ljudi, gre pa za sošolce, družinske člane in prijatelje okuženih. Od kod so prinesli virus oziroma ali je ta prišel iz tujine, še vedno ni jasno, je povedal Kacin. Pristojni med 42 ljudmi v karanteni za zdaj sicer niso zaznali znakov okužbe z novim koronavirusom, je še pojasnil uradni vladni govorec.

Znova so dovoljeni obiski bolnikov na intenzivnih enotah:

Kako potekajo bogoslužja po končanju epidemije:

Ne spreglejte