SiolNET. Novice Slovenija
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Drugi krog lokalnih volitev: v 47 občinah se začenja predčasno glasovanje

0,26

termometer

Lokalne volitve. | V nekaterih občinah bo predčasno glasovanje organizirano le en dan.  | Foto: STA
V nekaterih občinah bo predčasno glasovanje organizirano le en dan. Foto: STA

Pred nedeljskim drugim krogom županskih volitev, ki bo potekal v 47 občinah, bo v teh dneh mogoče predčasno glasovati. Državna volilna komisija je občinskim volilnim komisijam priporočila, da kot dan predčasnega glasovanja določijo sredo, torek in četrtek pa glede na krajevni običaj oziroma potrebe.

V 165 od 212 občin so župane za prihodnji štiriletni mandat izbrali že 20. novembra, ko so izvolili tudi nove občinske svete. V 47 občinah, kjer nobeden od županskih kandidatov ni dobil večinske podpore, pa se bodo morali 4. decembra znova odpraviti na volišča. Izbirali bodo med kandidatoma, ki sta bila najuspešnejša v prvem krogu. Na župane med drugim čakajo tudi v polovici mestnih občin. Gre za Maribor, Kranj, Celje, Novo Gorico, Mursko Soboto in Krško.

V nekaterih občinah bo predčasno glasovanje organizirano le en dan 

Volivke in volivci, ki v nedeljo ne bodo mogli na volišče, bodo imeli te dni možnost predčasne oddaje glasov. V nekaterih občinah jim bo to omogočeno v torek, sredo in četrtek, v nekaterih, zlasti manjših, pa le en dan. V dneh, ki so jih za predčasno glasovanje določile občinske volilne komisije, bodo volišča odprta med 7. in 19. uro.

Volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, v katerem so vpisani v volilni imenik, morajo občinski volilni komisiji sporočiti, da želijo glasovati pred volilnim odborom na svojem domu. Rok za oddajo prijave se bo iztekel v sredo. Na domu lahko glasujejo tudi volivci, ki jim je odrejena izolacija zaradi okužbe s koronavirusom. Obvestilu morajo priložiti ustrezno dokazilo.

Janez Poklukar Novice Gorjanska volilna komisija pojasnila zavrnitev Poklukarjevega ugovora Krško Novice Krško: predvolilna kampanja je mirna in spoštljiva Janez Poklukar Novice Poklukar v Gorjah ni uspel, drugi krog bo v 47 občinah

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin