Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
3. 8. 2016,
13.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

Natisni članek

Policija Amber alert otrok ugrabitev ugrabitelj

Sreda, 3. 8. 2016, 13.52

6 let, 6 mesecev

Amber Alert

Dopust v ZDA. Sredi noči glasen alarm in sporočilo: "Ugrabljen otrok."

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60
Mobitel ženska roka | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Prva noč dopustovanja čez lužo. Sredi noči me iz spanca vrže glasen alarm na mobilniku, na telefonu pa se izpiše sporočilo: "Ugrabljen otrok." Se je mojemu mobilniku zmešalo?

Kakšen je zvok alarma, lahko poslušate na posnetku na tej povezavi, in sicer pri 45 sekundah.

Naslednji dan, med vožnjo od Salt Lake Cityja proti Las Vegasu, podobno sporočilo - le da tokrat ne na mobilnem telefonu, temveč na svetlobnem panoju nad avtocesto (na fotografiji spodaj).

Sporočilo Amber alert na opozorilni tabli nad avtocesto med Salt Lake Cityjem in Las Vegasom. | Foto: Andreja Lončar Sporočilo Amber alert na opozorilni tabli nad avtocesto med Salt Lake Cityjem in Las Vegasom. Foto: Andreja Lončar

V trenutku do okoliških prebivalcev

Avtorica sistema Amber Alert je Američanka Donna Norris, ki je po ugrabitvi in brutalnem umoru svoje hčerke Amber Hagerman leta 1996 pozivala k tesnejšemu povezovanju in hitrejšemu obveščanju javnosti v primeru ugrabitev otrok. | Foto: Reuters Avtorica sistema Amber Alert je Američanka Donna Norris, ki je po ugrabitvi in brutalnem umoru svoje hčerke Amber Hagerman leta 1996 pozivala k tesnejšemu povezovanju in hitrejšemu obveščanju javnosti v primeru ugrabitev otrok. Foto: Reuters

Gre za opozorilni sistem, imenovan Amber Alert, ki lokalno prebivalstvo v primeru ugrabitve otroka, čigar življenje je ogroženo, obvesti o dogodku. 

Sporočilo navaja lokacijo, če so na voljo, pa še podatke o znamki, registrski številki in barvi avtomobila, ki naj bi ga vozil osumljenec.

Sistem v ZDA obstaja že vse od preloma tisočletja in je po navedbah na vladnih spletnih straneh do danes pripomogel k rešitvi več kot 800 ugrabljenih otrok. 

S tehnološko revolucijo se širi tudi doseg opozoril: policijski poziv je v trenutku pri uporabnikih pametnih telefonov, zemljevidov Google Maps, družbenih omrežij Facebook in Bing, na spletnih straneh medijev, na televizijah in na panojih nad avtocesto (kot na zgornji fotografiji).

V primerih ugrabitev je hiter odziv ključen. V kar 76 odstotkih ugrabitev je namreč otrok umorjen v treh urah po ugrabitvi.

Ko se alarm sproži v 20-milijonskem mestu

Da nisem edina, ki jo je Amber Alert prestrašil, dokazuje primer iz leta 2013, ko se je ob štirih zjutraj alarm sprožil v 20-milijonskem New Yorku.

Nekateri so v odzivih na družbenem omrežju Twitter zapisali, da so mislili, da je konec sveta, drugi, da gori njihova hiša.

Pri nas (za zdaj) ni potrebe po takem sistemu

Naša policija mora v primeru ugrabitve otroka najprej dobiti dovoljenje staršev za objavo podatkov o pogrešanem. Če privolijo, jih posreduje medijem, objavi jih tudi na svoji spletni strani. | Foto: Bor Slana Naša policija mora v primeru ugrabitve otroka najprej dobiti dovoljenje staršev za objavo podatkov o pogrešanem. Če privolijo, jih posreduje medijem, objavi jih tudi na svoji spletni strani. Foto: Bor Slana Sistem opozarjanja Amber Alert že leta poznamo tudi v Evropi. V mrežo je vključenih 17 držav Evropske unije (EU), kjer je vsako leto okrog milijon prijav pogrešanih otrok. Lani je bilo v Evropi izdanih 29 opozoril za 30 otrok, letos v prvem četrtletju dve.

Slovenija za zdaj ne razmišlja, da bi se pridružila temu sistemu, pravijo na naši policiji, saj že imamo svoj sistem iskanja pogrešanih otrok. Ta deluje tako, da policija, ko ima pravno podlago, podatke o pogrešanem otroku posreduje medijem ter jih objavi na svoji spletni strani. Hkrati prek varovanih sistemov komuniciranja sodelujejo tudi s policijami drugih držav. Po mnenju policije Amber Alert ne bi prinesel dodane vrednosti, saj imamo majhno število pogrešanih otrok, izginule pa običajno najdejo v obdobju od nekaj ur do treh dni po prijavi.

Na policiji menijo, da je sistem zelo priročen predvsem za večje države. V ZDA je na primer enoten sistem potreben zaradi večjega števila zveznih držav ter vrste različnih državnih agencij, medtem ko v Sloveniji te primere obravnava le policija, ki ima enovit interni sistem obveščanja. Razlika je po njihovih navedbah tudi v stopnji kriminalitete. V ZDA je po navedbah naše policije trenutno pogrešanih približno 30 tisoč mlajših od 18 let, v Sloveniji povprečno do pet. To pomeni 93 otrok na milijon prebivalcev v ZDA in 2,5 otroka na milijon prebivalcev v Sloveniji.

Kaj pa otroci, ugrabljeni v tujini?

Zemljevid pogrešanih otrok, objavljen na straneh Amber Alert Europe, pokaže, da je veliko prijav na Madžarskem. Bi lahko tu iskali dodano vrednost - torej za otroke, ugrabljene v tujini?

Na policiji pravijo, da so tudi o ugrabitvah v naši regiji hitro obveščeni prek internih sistemov za obveščanje. "Če obstaja samo najmanjša možnost, da so pogrešani otroci na poti čez našo državo, na primer, da tisti, ob katerem je ta otrok, potuje v Bosno, potem bo o tem obveščena tudi slovenska policija in bo izpeljala še dodatne ukrepe," pravijo.

Vir: Amber Alert Europe | Foto: Vir: Amber Alert Europe

 

 

Ne spreglejte