Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 6. 2021,
6.38

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

ustava gluhost Novela zakona o vodah poslanci Državni zbor

Petek, 4. 6. 2021, 6.38

2 leti, 10 mesecev

Dopolnjena ustava s pravico do uporabe in razvoja slovenskega znakovnega jezika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
državni zbor | Pred razglasitvijo ustavnega zakona bodo poslanci sejo prekinili za pol ure zaradi prireditve ob sprejemu dopolnitve ustave. | Foto Tamino Petelinšek/STA

Pred razglasitvijo ustavnega zakona bodo poslanci sejo prekinili za pol ure zaradi prireditve ob sprejemu dopolnitve ustave.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Poslanci bodo na današnji izredni seji med drugim razglasili ustavni zakon, po katerem bo ustava dopolnjena s pravico do uporabe in razvoja slovenskega znakovnega jezika. Popravili bodo zakon o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v Državnem zboru ter obravnavali novelo kazenskega zakonika, s katero spreminjajo opredelitev spolnih kaznivih dejanj.

Državni zbor bo osmi dan po sprejetju razglasil ustavni zakon, po katerem bo ustava dopolnjena s pravico do uporabe in razvoja slovenskega znakovnega jezika. Določa pa tudi, da svobodno uporabo in razvoj jezika gluhoslepih ureja zakon.

Informacijska varnost kot samostojna služba vlade

Poslanci bodo zatem obravnavali vladno novelo zakona o informacijski varnosti, po kateri bi se uprava za informacijsko varnost, zdaj organ v sestavi ministrstva za javno upravo, preoblikovala v samostojno strokovno službo vlade.

Uber, Grčija
Novice Poslanci prižgali zeleno luč "Uberjevemu" zakonu

Za napako kriva geodetska uprava

Razpravljali bodo tudi o noveli zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državnem zboru, ki odpravlja napako, zaradi katere je iz besedila zakona izpadlo sedem naselij. Odbor je novelo brez glasu proti podprl v sredo. V vladni koaliciji poudarjajo, da je šlo za napako geodetske uprave, del opozicije pa vladi očita, da je to napako zlorabila za premaknitev referenduma o noveli zakona o vodah globlje v poletje, da bi s tem otežila možnost uspeha referenduma. Ta bo 11. julija.

Državni zbor bo danes obravnaval tudi predlog novele kazenskega zakonika, ki prinaša spremembe opredelitve spolnih kaznivih dejanj, in sicer po modelu samo ja pomeni ja. Ta predlog zakona je bil uvrščen že na redno majsko zasedanje, a je državni zbor dnevni red zavrnil. Večino točk so uvrstili na izredne seje.

referendummnenje3
Novice Zavajajočega referenduma o demografskem skladu ne bo
Ne spreglejte