SiolNET. Novice Slovenija
1,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dolenjci in Belokranjci imajo znova smučišče #video

1,47

termometer

Smučišče Gače, edino na območju Dolenjske in Bele krajine, je po menjavi lastništva znova oživelo. Topovi pospešeno brnijo, snežna odeja pa je debela 70 centimetrov. Osem kilometrov prog zasnežujejo z 20 snežnimi topovi.

Dolenjci so se razveselili snega, saj lahko ponovno smučajo skoraj na domačem pragu. Zmotila jih ni niti gosta megla.

"Super, nič ne manjka, super smučišče," je za Planet dejala ena od obiskovalk.

Smučišče Gače Foto: Jan Kržič

Na brezplačni tečaj 40 otrok

Novi lastniki imajo s smučiščem dolgoročne načrte. Od semiške Iskre odkupujejo objekte in naprave, uspešni so bili na različnih razpisih. Želijo si, da bi tukaj zraslo večje smučarsko središče. Ob tem niso pozabili niti na dobrodelnost.

"Ta konec tedna se nam začne tečaj za 40 otrok, ki je brezplačen. Dobili bodo vso opremo, vse, kar potrebujejo. Organizirali bomo tudi smučarski sejem in priredili olimpijado," razlaga Borut Koprivnik, direktor podjetja Gače in vodja smučišča.

Smučišče Gače Novice Poglejte, koliko snega je zapadlo po Sloveniji #video

Želijo si, da bi se otroci vrnili na smučke

Vse v sklopu programa Vrnimo Gače otrokom. Da bi čim več otrok vrnili na smuči, so skupaj stopile tudi dolenjske in belokranjske občine, ki so že tretjo sezono zapored kupile smučarske vozovnice za osnovne šole in vrtce.

"Znova želimo povrniti miselnost, da naše smučišče živi in da ga moramo podpreti, ker če bomo hodili na oddaljena smučišča, žal ne bo živelo," meni Polona Kambič, županja Občine Semič.

"Želimo pomagati razvijati Črmošnjiško dolino"

S smučiščem že vrsto let sodelujejo tudi v centru Lipa. K njim namreč že 21 let v šolo v naravi prihajajo otroci iz vse države. Zdaj, ko imajo ponovno možnost smučanja, bi lahko obudili smučarske tečaje.

"Želimo pomagati razvijati Črmošnjiško dolino, smučišče in vzpostaviti čim boljše pogoje za našo dejavnost," o prizadevanjih pravi Irena Brajkovič, vodja centra Lipa v Črmošnjicah.

Osnovnošolci so bili navdušeni

Osnovnošolci iz Nove Gorice navdušenja nad snegom ne skrivajo. 

"Zelo se zabavamo na snegu. Prej smo se sankali, pa tudi kepali smo se dosti. Zelo je lepo," je dejal Kristjan iz 4. razreda OŠ Milojke Štrukelj.

Tijana pa je dodala: "Šli smo na pohod, raziskovali smo naravo, sneg nam je zelo všeč. Upam, da bomo še prišli."

Ob tem na smučišču, kjer je za osem kilometrov prog, diši tudi po domačih dobrotah. "Pri nas pa diši po lokalnih dobrotah, sveža kuha - jota, golaž, pasulj. Najde se tudi kakšno kuhano vino, čaj, vse domače," razlaga Lucijan Levak iz Koče Gače

Že konec tedna bodo smučarjem kuhali tudi vrhunski kuharski mojstri. Da, na Gačah si prav vsi prizadevajo za uspeh. 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 49
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin