Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 6. 2020,
10.10

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,06

5

Natisni članek

okuženi Koronavirus Slovenija

Petek, 19. 6. 2020, 10.10

3 leta, 10 mesecev

Tokrat dobre novice: le dve novi okužbi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,06

5

V četrtek so pri 902 testiranjih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri dveh osebah. Novi okužbi so zabeležili v ljubljanski in koprski občini. V sredo so okužbo potrdili pri osmih osebah, v torek pri štirih.

Aktivnih okužb je 34, v bolnišnici se zdravi osem oseb z boleznijo covid-19, od tega ena na intenzivni negi, kažejo podatki strani COVID-19 Sledilnik.

V juniju 40 okuženih

V juniju so do zdaj nove okužbe potrdili pri 40 ljudeh. Največ novih okužb v enem dnevu je Slovenija potrdila 26. 3., in sicer 61. Do zdaj je bilo v Sloveniji potrjenih 1.513 okužb, umrlo je 109 ljudi z boleznijo covid-19. Do zdaj so v Sloveniji testirali že 92.373 oseb.

V sredo je bilo osem potrjenih okužb v enem dnevu, kar se v Sloveniji ni zgodilo že od 29. aprila. Od sredinih osmih novih okužb so bile tri v ljubljanski občini, po ena v občinah Koper in Krško, tri okužbe pa so potrdili še pri tujcih, ki živijo v Sloveniji. Okužen je tudi zaposleni v UKC Ljubljana.

 

Tudi Slovenci, ki potujejo iz BiH, s Kosova ali iz Srbije, bodo morali v karanteno

Danes so medtem začeli veljati strožji ukrepi pri vstopu v Slovenijo iz nekaterih držav. Tako je 14-dnevna karantena po novem obvezna tudi za vse, ki v Slovenijo prihajajo iz BiH, Srbije ali s Kosova, ne glede na državljanstvo, torej tudi za slovenske državljane. Državljani držav na t. i. rdečem seznamu morajo imeti tudi aktualno potrdilo o negativnem testu na koronavirus, izdano znotraj EU. Več v članku Tudi Slovenci, ki potujejo iz BiH, s Kosova ali iz Srbije, bodo morali v karanteno.

Na ministrstvu za delo skrbno spremljajo razmere

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti skrbno spremljajo razmere ob porastu števila okuženih z novim koronavirusom, hkrati pa minister Janez Cigler Kralj miri, da z napovedmi o morebitnem drugem valu ne gre prehitevati.

Po besedah ministra je pomembno, da se domovi za starejše na morebitni drugi val okužb dobro pripravijo, da se bodo sposobni hitro odzvati, če bi se zadeve poslabšale. "Zato sem včeraj domovom za starejše poslal navodilo, naj pozorno spremljajo epidemiološko sliko v njihovem kraju, naj bodo pozorni pri izvajanju obiskov in dosledno uporabljajo preventivna zaščitna sredstva," je dejal minister med svojim današnjim obiskom na Dolenjskem, poroča STA.

Na vprašanje, ali v primeru novega vala epidemije covida-19 načrtujejo, da se okužene v domovih za starejše prestavlja v posebne prostore, t. i. sive cone, ali pa morda razmišljajo, da bi jih prestavljali v bolnišnice, je odgovoril, da rešitve glede tega vprašanja še iščejo. "Tudi ministrstvo za zdravje pa je naklonjeno ideji, da bi že v jeseni skušali vzpostaviti nekaj regijskih bolnišnic za covid-19, kamor bi lahko ob morebitnem pojavu novega koronavirusa v domu za starejše umaknili tiste, ki so pozitivni," je dejal po pisanju STA. V času epidemije se je namreč po njegovih besedah izkazalo, da so najbolje položaj reševali tam, kjer so lahko okužene hitro premaknili na drugo lokacijo.

V celjski bolnišnici zaradi nespoštovanja omejitev obiskov dodatne kontrole

V Splošni bolnišnici Celje zaradi številnih kršitev ukrepov, ki so jih uvedli ob delni sprostitvi obiskov, začenjajo posebno kontrolo obiskovalcev na nivoju oddelkov. Bolnike lahko obišče le ena zdrava oseba na dan, trajanje obiska pa je omejeno na 15 minut, so sporočili iz bolnišnice.

Obiskovalci morajo biti zdravi in imeti negativno epidemiološko anamnezo. Obiski otrok so dovoljeni le izjemoma, v dogovoru z zdravnikom na posameznem oddelku. Pri porodnicah so dovoljeni samo obiski očetov novorojenčkov, pri otrocih, ki se zdravijo v bolnišnici, pa le obiski staršev ali skrbnikov. Obiski lahko trajajo največ 15 minut, so zapisali.

V bolnišnici tako obiskovalce pozivajo, naj se navedenih omejitev držijo. Pred vstopom v bolnišnico si morajo razkužiti roke. S seboj morajo prinesti zaščitno masko, ki si jo namestijo pred vstopom in jo nosijo ves čas obiska. Kot so opozorili, vstop brez maske ni dovoljen. Poudarili pa so še, da bodo v primeru nadaljnjega nespoštovanja uvedenih ukrepov omejitve ponovno poostrili. (STA)

Preberite še:

koronavirus Rusija
Novice Naraščanje števila novih okužb na Balkanu lahko skrbi tudi Slovence
Koronavirus na Švedskem
Novice Še naprej rast: osem novih okužb, okužen tudi zaposleni v UKC Ljubljana
mejni prehod
Novice Tudi Slovenci, ki potujejo iz BiH, s Kosova ali iz Srbije, bodo morali v karanteno
Ne spreglejte