Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 2. 2016,
11.23

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Fakulteta za management

Natisni članek

advertorial študij anketa menedžment management Fakulteta za management

Četrtek, 4. 2. 2016, 11.23

2 meseca, 1 teden

Dobra predstavitev morebitnemu šefu – več kot le kombinacija črk in številk

Vsebino omogoča Fakulteta za management

Katera funkcionalna znanja so nujna za boljšo zaposljivost? Osnovna pismenost za učinkovit vstop na zaposlitveni trg ni dovolj. Delodajalci pričakujejo visoko funkcionalno pismenost.

Znanja, brez katerih težko krmarimo po življenjskih poteh

Kako priti v stik z delodajalci, se odlično predstaviti, kako raziskovati delovanje podjetij in uporabljati razne aplikacije in tehnologije? Z obvladanjem funkcionalnih znanj oziroma z visoko funkcionalno pismenostjo.

Funkcionalna pismenost pomeni zmožnost branja in pisanja za razvoj in delovanje v družbi, doma, v šoli in na delu, obsega tudi računalniško in osnovno številčno pismenost, brez česar ni mogoče krmariti po poteh, po katerih nas vodi življenje.

Funkcionalno nepismena oseba sicer pozna črke in zna brati, a ne razume raznih poslovnih ponudb, ne zmore skleniti pogodbe in ima težave pri izpolnjevanju obrazcev. Funkcionalna nepismenost je tudi eden od dejavnikov izključenosti in revščine.

Kako znanje uspešno pregnesti s svojim značajem?

Izobraževalni proces je nujen, da posameznik uspešno pregnete svoje osebne lastnostmi z znanji in veščinami, ki jih ponujajo vrhunsko usposobljeni strokovnjaki.

S tako imenovanimi kompetencami bo laže stopal po svoji začrtani karierni poti. Že samo ob zavedanju, katere so njegove glavne kompetence, mu bo veliko lažje uspeti v poslovnem svetu.

Kompetenca je sposobnost uporabe znanja za uspešno opravljanje nalog. Kompetence obsegajo znanja, veščine, spretnosti (to so vidne oziroma opazne kompetence), med njimi pa so tudi osebnostne in vedenjske značilnosti, prepričanja, vrednote in samopodoba, ki jih je teže razbrati takoj, saj pridejo na površje šele pri vsakodnevnem delovanju.

Vodstveni položaji zahtevajo posebne kompetence

Znanje samo po sebi ni dovolj za zagotavljanje delovne uspešnosti, brez njega pa vseeno ne gre. In ker je vsak posameznik na svoj način sposoben aktivirati in povezovati pridobljena znanja v različnih situacijah, odvisno od njegove motivacije, samopodobe, socialne vloge in stališč, je prav to tisto, kar ga naredi nekaj posebnega.

Ljudje, ki se bodo na svoji poklicni poti morali veliko ukvarjati z zaposlenimi, bodo morali obvladati medosebno komunikacijo na visoki ravni. Izkazati se bodo morali z uspešnim javnim nastopanjem, delegiranjem nalog in zadolžitev. Odločilna bo tudi njihova sposobnost obvladovanja konfliktov in pogajanja ter ravnanja z ljudmi, predvsem pa bodo morali znati prepoznati priložnosti in se nanje tudi ustrezno odzivati.

Oseba na vodstvenem položaju mora imeti visoko razvito kompetenco za osebni razvoj, tako da bo sposobna prevzemati odgovornost za osebni in strokovni razvoj, kar je odlična osnova za razvoj ostalih kompetenc.

V različnih okoliščinah se bo vsak posameznik drugače odzval, vseeno pa je nujna dobra "podlaga", ki jo daje študij na Fakulteti za management Univerze na Primorskem, kjer izvajajo dva dodiplomska študijska programa – visokošolski strokovni in univerzitetni študijski program Management.

Od osnov komuniciranja do zahtevnih pogajanj

Znanja, ki jih diplomanti Fakultete za management dobijo na dodiplomskem študiju, zajemajo vse od osnov komuniciranja do pogajanj v poslovnem okolju, študentje spoznavajo osnove poslovnega bontona, pravila javnega nastopanja, kako pripraviti predstavitev in se spopasti tudi s tako vsakdanjo zadrego, kot je trema.

Izpolnite anketo o možnostih študija na Fakulteti za management in sodelujte v nagradnem žrebanju za knjižne nagrade.

 

 

 

Ne spreglejte